Η Ήπειρος μας έχει συνηθίσει σε υπέροχα φυσικά τοπία που συγκλονίζουν. Προικισμένη με επιβλητικούς ορεινούς όγκους, φαράγγια που κόβουν την ανάσα, φυσικές λίμνες που δύσκολα συναντά κανείς αλλού και τοπία που μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη, είναι από εκείνες της περιοχής της χώρας που όποτε και να την επισκεφτεί κανείς έχει κάτι διαφορετικό να του προσφέρει.
Ανακαλύψτε τρία συγκλονιστικά τοπία στο Ζαγόρι, κι αν δεν τα έχετε επισκεφτεί ήδη, βάλτε τα στο πρόγραμμα μετά την άρση των περιορισμών.
Σκάλα Βραδέτου
Πέρα από την γραφικότητα και την χαρακτηριστική ηπειρώτικη αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει άλλωστε όλα τα χωριά του Ζαγορίου, το Βραδέτο έχει ακόμη ένα ιδιαίτερο γνώρισμα- σημείο αναφοράς για το χωριό.
Ο λόγος για την περίφημη σκάλα του, ένα πετρόχτιστο μονοπάτι που συνδέει το χωριό με το γειτονικό Καπέσοβο. Μετρά περίπου 1200 σκαλοπάτια, 39 στροφές και μια διαδρομή διάρκειας μιας ώρας περίπου, με θέα που κόβει την ανάσα. Η σκάλα χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, ενώ λέγεται ότι χρειάστηκαν 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Από το 1998 τόσο η σκάλα όσο και τα δύο πέτρινα γεφύρια -όλα δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και του τρόπου επιβίωσης και επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής της εποχής εκείνης- μεταξύ των δύο χωριών έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
Κολυμπήθρες, Πάπιγκο
Οι φυσικές πισίνες στα κοιλώματα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων στο Πάπιγκο, που έχουν δημιουργηθεί από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού, αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στο φημισμένο χωριό των Ιωαννίνων. Γνωστές και ως Κολυμπήθρες, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού προσφέρονται ακόμη και για βουτιές, τουλάχιστον για τους πιο τολμηρούς.
Παρόλα αυτά, όλες τις εποχές του χρόνου οι περίφημες Κολυμπήθρες και το φυσικό τοπίο ολόγυρά τους μαγεύουν τον επισκέπτη, με την πυκνή βλάστηση, τους καταρράκτες, τους βράχους και τις αλλεπάλληλες «πισίνες» να δημιουργούν ένα μοναδικής ομορφιάς σκηνικό, βγαλμένο από παραμύθια.
Το ρέμα του Ρογκοβού ξεκινάει από τον Λάπατο, την δυτική κορυφή της Τύμφης, και περνάει μέσα από τους παραδοσιακούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Σύμφωνα με την ιστορία, σε αυτές ακόμη και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων απολάμβανε το μπάνιο του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Φαράγγι Βίκου
Ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως σε αναλογία με το πλάτος του, σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες. Με μήκος 20 χιλιόμετρα, βάθος 900 μέτρα (σε κάποια σημεία ξεπερνά τα 1.000) και άνοιγμα περίπου στα 1.000 μέτρα, είναι αναμφίβολα ένα εντυπωσιακό μνημείο της φύσης.
Το φαράγγι δημιουργήθηκε μετά από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις ενώ η χλωρίδα και η πανίδα που συναντάται στην περιοχή του φαραγγιού είναι ιδιαίτερα μεγάλης ποικιλίας. Συναντάται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, μια περιοχή που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας, και έχει χαρακτηριστεί επίσης ως το «Γκραν Κάνυον της Ελλάδας».