Μια δικαστική εντολή για διάλυση της Google θα ήταν πρωτοφανής στη σύγχρονη αμερικανική εταιρική ιστορία, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στη μεγάλη τεχνολογική εταιρεία. Κάτι που η Microsoft απέφυγε, όταν έχασε τη δική της αντιμονοπωλιακή υπόθεση στις ΗΠΑ πριν από δύο δεκαετίες, γράφουν οι FT.

Ωστόσο, για τη νομική ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την προετοιμασία της απάντησης της Google στις πιθανές κυρώσεις που αποκάλυψε το Υπουργείο Δικαιοσύνης το βράδυ της Τρίτης, η υπόθεση δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αρχική απάντηση της Google στις προτάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης – ότι ο ανταγωνισμός είναι «ακμάζων» στις διαφημίσεις αναζήτησης και «άγριος» στην τεχνητή νοημοσύνη – θα ήταν λιγότερο πειστική ακόμη και πριν από δύο χρόνια, πριν από την παρουσίαση από την OpenAI του πρωτοποριακού chatbot ChatGPT.

Η έκθεση των επιχειρημάτων μέσω των εφετείων θα είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική της Google, καθώς επιδιώκει να εκτρέψει ή να καθυστερήσει τις επιπτώσεις της απόφασης-ορόσημο του Αυγούστου από ομοσπονδιακό δικαστή, σύμφωνα με την οποία διατήρησε παράνομο μονοπώλιο καταβάλλοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε κατασκευαστές συσκευών, παρόχους κινητής τηλεφωνίας και προγραμματιστές προγραμμάτων περιήγησης.

Τα νομικά χρονοδιαγράμματα που εμπλέκονται σε μια τόσο πολύπλοκη και υψηλού ρίσκου υπόθεση είναι πιθανό να επιτρέψουν στην Google να αναβάλει οποιαδήποτε επίπτωση στην επιχείρησή της για χρόνια. Σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης περί ευθύνης όταν ο δικαστής αποφανθεί για τα διορθωτικά μέτρα, κάτι που είναι πιθανό να γίνει στα μέσα του 2025, και στη συνέχεια μπορεί επίσης να αμφισβητήσει τα ίδια τα διορθωτικά μέτρα.

Αναστάτωση και σκληρός ανταγωνισμός

Τα στελέχη της Google είναι αναστατωμένα μετά από μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας από τους επενδυτές ότι η εταιρεία έμεινε πίσω στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, την ώρα που αντιμετώπιζε τρεις ξεχωριστές αγωγές που την κατηγορούσαν για κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αναζήτηση, τη διαφήμιση και τις πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας.

Με νέους ανταγωνιστές στη διαφήμιση αναζήτησης, όπως η Amazon και η TikTok, να αναδύονται και την εκτεταμένη αναστάτωση στην κύρια δραστηριότητά της από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, όπως η OpenAI και η Perplexity, η Google μπορεί να υποστηρίξει ότι αντιμετωπίζει τον πιο σκληρό ανταγωνισμό από τότε που ξεκίνησε το Bing της Microsoft πριν από 15 χρόνια.

Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η Google μονοπωλεί μια στενότερη αγορά για τις γενικές μηχανές αναζήτησης, καθιστώντας την επέλαση της Amazon άσχετη από την άποψη του δικαστηρίου. Η Google εξακολουθεί να διαχειρίζεται περισσότερο από το 90% των διαδικτυακών αναζητήσεων, σύμφωνα με την StatCounter.

Το επιχείρημα της Google επικεντρώνεται σε αυτό που περιγράφει ως ρυθμιστική υπερπροσπάθεια μετά από μια υπόθεση σχετικά με τον αντίκτυπο των συμφωνιών διανομής της. Ο εξαναγκασμός της να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία ή να μοιραστεί δεδομένα με τους ανταγωνιστές θα «ξεπερνούσε κατά πολύ τα συγκεκριμένα νομικά ζητήματα σε αυτή την υπόθεση», ανέφερε σε ανάρτησή της την Τρίτη.

Η απαίτηση από την Google να «διαχωρίσει το πρόγραμμα περιήγησης Chrome ή το λειτουργικό σύστημα Android, ή άλλα διαρθρωτικά μέτρα, θα γινόταν τη στιγμή ακριβώς που ο ανταγωνισμός ευδοκιμεί«, δήλωσε η εταιρεία. Αντ’ αυτού, η Google, όπως δήλωσε, θα προτιμούσε οποιαδήποτε διορθωτικά μέτρα να επικεντρωθούν στις συμβάσεις που συνάπτει με εταιρείες όπως η Apple και η Mozilla, η κατασκευάστρια εταιρεία του προγράμματος περιήγησης Firefox.

Ακόμη και τότε, η Google υποστηρίζει ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να πληρώνει τους εν λόγω συνεργάτες για τη διανομή, εφόσον οι συμφωνίες αυτές δεν απαιτούν αποκλειστικότητα.

Ο John Kwoka, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northeastern, διαφώνησε, λέγοντας ότι η Google είναι «μια περίπλοκη εταιρεία που έχει πάρα πολλούς λειτουργικούς μοχλούς για να πετύχει αυτό που θέλει, και έτσι πρέπει να συνδυαστεί με ένα εξίσου ευρύ σύνολο συμπληρωματικών διορθωτικών μέτρων, μέχρι και εκποιήσεις όπου χρειάζεται».

Επισήμανε τη μακρά ιστορία των εταιρειών που αποφεύγουν τα αποτελέσματα των διορθωτικών μέτρων συμπεριφοράς των ρυθμιστικών αρχών – ένας κίνδυνος που αναφέρθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο προειδοποίησε ότι οι μηχανισμοί και τα κίνητρα για την καταστρατήγηση είναι ατελείωτα.

Υπονόμευση των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, η Google επικαλέστηκε το φάσμα του ανταγωνισμού τεχνητής νοημοσύνης από την Κίνα – χωρίς να αναφέρει άμεσα τη χώρα – για να υποστηρίξει ότι η αποδυνάμωση της εταιρείας της Silicon Valley θα ισοδυναμούσε με υπονόμευση των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.

Ο εξαναγκασμός της να μοιραστεί τη «μυστική συνταγή» πίσω από τη μηχανή αναζήτησής της, όπως τα δεδομένα και οι αλγόριθμοι, θα μπορούσε να θέσει ευαίσθητες πληροφορίες των καταναλωτών στα χέρια της κινεζικής Baidu ή της ρωσικής Yandex, είπε η Google. Οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να μην τηρούν τα δικά της πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής ή της ασφάλειας, πρόσθεσε. «Η υπερβολική κυβερνητική παρέμβαση σε μια ταχέως εξελισσόμενη βιομηχανία μπορεί να έχει αρνητικές ακούσιες συνέπειες για την αμερικανική καινοτομία και τους Αμερικανούς καταναλωτές», έγραψε στην ανάρτησή της η εταιρεία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είδε τα πράγματα διαφορετικά, υποστηρίζοντας ότι η «ικανότητα της εταιρείας να αξιοποιεί τη μονοπωλιακή της δύναμη για να τροφοδοτεί χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης … κινδυνεύει να εδραιώσει περαιτέρω την κυριαρχία της Google».

Η εταιρεία είναι πιθανό να ασκήσει έφεση στις αντιμονοπωλιακές υποθέσεις της μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. «Αυτή είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση είναι μία από τις πιο προβεβλημένες νομικές προκλήσεις που εποπτεύονται από τον Jonathan Kanter, έναν από τους προοδευτικούς αντιμονοπωλιακούς αξιωματούχους που διόρισε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Λαμβάνοντας υπόψη την προθυμία της Google να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστή, ο Kanter ενδέχεται να μην είναι πλέον επικεφαλής του αντιμονοπωλιακού τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι την ολοκλήρωση της υπόθεσης.

Οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Η Microsoft κατάφερε να καταλήξει σε διακανονισμό με την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους το 2001, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εκλογή του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Ωστόσο, οποιαδήποτε νέα ρεπουμπλικανική κυβέρνηση το επόμενο έτος δεν θα απειλήσει απαραίτητα την αυστηρότερη πολιτική που εισήχθη υπό τον Μπάιντεν.