Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο πλάνο

Καλημέρα σε όλες και όλους. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και εντείνονται οι ζυμώσεις των υποψηφίων για τις συμμαχίες τους ενόψει του β’ γύρου την προσεχή Κυριακή. Την ίδια στιγμή τα φώτα στρέφονται και στον ΣΥΡΙΖΑ για να δούμε εάν σήμερα θα βρεθούν όλοι οι υποψήφιοι στο ίδιο τραπέζι στην Κουμουνδούρου, μετά από πρόταση του Παύλου Πολάκη, μήπως και πέσουν οι τόνοι. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Στον αέρα η συνάντηση

Από χθες το μεσημέρι έχει ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών και παρασκηνιακών διεργασιών για το εάν θα μπορέσουν οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Ο Στ. Κασσελάκης δεν είναι αρνητικός, αλλά φαίνεται πως δεν κάνει πίσω από όσα έχει πει και βέβαια από το εξώδικο, εκτός και εάν αλλάξει κάτι την ύστατη στιγμή.

Ο κυανόκρανος Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης, ακούγοντας από πολλές πλευρές, και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτή τη στιγμή είναι μια φωνή ψύχραιμη και λογική, επιχείρησε εξαρχής να εξομαλύνει το τεταμένο κλίμα, προτάσσοντας την ομόνοια μεταξύ των υποψηφίων. Ωστόσο η πρότασή του δεν συνάντησε εξαρχής «ευήκοα ώτα». Τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος όσο και ο Νικόλας Φαραντούρης φαίνεται πως έκαναν δεύτερες σκέψεις, θεωρώντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για μια τέτοια συνάντηση να υπάρξει εκ των προτέρων οπισθοχώρηση από τον Στ. Κασσελάκη και να αποσυρθεί το εξώδικο.

Νομιμοποίηση Κασσελάκη

Γιατί δεν συμφώνησαν; Γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση θα έβγαινε αυτομάτως το συμπέρασμα πως αναγνωρίζουν και νομιμοποιούν την πράξη του αντιπάλου τους αλλά και την υπόστασή του εντός παράταξης. Επίσης, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. είχε ζητήσει να υπάρξει πρώτα συνεννόηση της Πολιτικής Γραμματείας, προτού κανονιστεί οτιδήποτε, ενόσω ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο εξωτερικό.

Διαρροές και αιχμές

Ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης δεν έδειξε διατεθειμένος να κάνει πίσω επιμένοντας ότι υπήρξε διαρροή του πόθεν έσχες του. Μάλιστα στην ανάρτησή του, ναι μεν ενημέρωσε για την παρουσία του, εφόσον προγραμματιστεί το ραντεβού, αλλά στις προηγούμενες είχε αφήσει σωρεία αιχμών για ό,τι μεσολάβησε ως τώρα.

Η βεβαιότητα Πολάκη

Κόντρα στις πιθανότητες να οριστεί αυτή η συνάντηση, ο Π. Πολάκης είναι βέβαιος πως τελικά σήμερα νωρίς το μεσημέρι θα γίνει η συνάντηση και θα υπάρξει παρουσία στελεχών με θεσμικό ρόλο, δηλαδή της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, του προέδρου της Κ.Ο., Νίκου Παππά, και του διευθυντή της Κ.Ο., Θάνου Μωραΐτη. Ο Π. Πολάκης και στα τηλεφωνήματα που έκανε έως αργά το βράδυ έλεγε, όπως έμαθα, πως όποιος υπονομεύσει με την απουσία του αυτή τη συνάντηση είτε θέλει έναν ΣΥΡΙΖΑ μικρό που θα ασχολείται με τα δικαιώματα και μόνο, είτε θέλει έναν ΣΥΡΙΖΑ πάλι μικρό που θα ψάχνεται να κολλήσει σε κάποιο «κεντροαριστερό» σενάριο.

Θερμή υποδοχή

Στη σκιά της σύγκρουσης για την ταμπακιέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για τη σφραγίδα και το ταμείο της κρατικής επιχορήγησης («Πώς λέει το τραγούδι» μου είπε ένα παλαιό στέλεχος; «Για τα λεφτά τα κάνεις όλα, για τα λεφτά…»), ο Στ. Κασσελάκης βρέθηκε χθες το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη. Εκεί εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του επιφύλασσαν θερμή υποδοχή.

Οι άνθρωποι του προέδρου

Από τις εμφανίσεις Κασσελάκη αρχίζουν και φαίνονται καθαρά και σε επίπεδο Κ.Ο. ποιοι τον στηρίζουν. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιώργος Γαβρήλος, ο δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Γιάννης Σαρακιώτης, η συντονίστρια ΕΠΕΚΕ, Γιώτα Πούλου, η αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ, Ραλλία Χρηστίδου, η τομεάρχης Πολιτισμού, Κυριακή Μάλαμα, ο τομεάρχης δικαιοσύνης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, και ο διευθυντής της ΚΟ, Θάνος Μωραΐτης.

Η άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα

Μετρήσαμε δηλαδή 7 βουλευτές, εάν προστεθεί σε αυτούς ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Πέτρος Παππάς προσεγγίσει τους 10 ο Στ. Κασσελάκης που μπορεί να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στη 10άδα μπορεί να είναι η βουλευτής Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, αλλά κρατάει κλειστά χαρτιά. Κάποιοι λένε για άλλον έναν από επαρχία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναλαμβάνει δράση το ΠΑΣΟΚ.

«Στέφανε, θυμήσου, η βάση είναι μαζί σου»

Στη συγκέντρωση της Νέας Σμύρνης επίσης παρευρέθηκαν υποψήφιοι ευρωβουλευτές, όπως η Μέλπω Λεκατσά και ο Νάσος Παπαργυρόπουλος (γιος του γνωστού ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων), πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και εκατοντάδες άλλα μέλη. Οι παρευρισκόμενοι υποδέχθηκαν τον Στ. Κασσελάκη με επευφημίες, προτρέποντάς τον να αντέξει την πίεση, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «Στέφανε, θυμήσου, η βάση είναι μαζί σου».

Ποιος είχε το πόθεν έσχες

Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το ποιος είχε το πόθεν έσχες του Στ. Κασσελάκη. Όρκο δεν παίρνω και ακούω διάφορα. Εστιάζω σε κάτι που είπε ο πρώην υφυπουργός, Τρύφωνας Αλεξιάδης, στον Αθήνα 9,84 και στον Βασίλη Ταλαμάγκα που πέρασε απαρατήρητο, αλλά συζητείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Ως μέλος του προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, ανοίξαμε τον φάκελο που έφερε ανοιχτό και όχι σφραγισμένο η κ. Τζάκρη μπροστά στα μέλη της Επιτροπής και είπαμε τι περιέχει. Δεν παραβιάσαμε κάτι. Εν συνεχεία, παραδώσαμε τον φάκελο στη Γραμματέα του κόμματος, την κ. Σβίγκου. Αυτή είναι η αλήθεια». Η πλευρά Κασσελάκη ζήτησε την παραίτηση Σβίγκου, ενώ ο Ευάγγελος Αντώναρος της επιτέθηκε με δριμύτητα.

Ο χάρτης των επόμενων ημερών

Πάντως, μπορεί όλοι να μιλούν για χάος στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και της έκτακτης κεντρικής επιτροπής που θα διεξαχθεί το Σάββατο με αντικείμενο τη νομική πράξη του Στέφανου Κασσελάκη (εξώδικο) για τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του, με το αίτημα για παραπομπή του πρώην προέδρου με το ερώτημα της διαγραφής, ωστόσο εγώ το έψαξα και συνομίλησα με τον πλέον ειδικό που μου εξήγησε τι μπορεί να συμβεί. Ο άνθρωπός μου που γνωρίζει την Κουμουνδούρου καλύτερα από το σπίτι του μου εξήγησε: «Είναι λάθος να λέμε ότι η Κεντρική Επιτροπή διαγράφει. Δεν είναι έτσι. Η ΚΕ παραπέμπει ως ανώτατο καθοδηγητικό όργανο στο Πειθαρχικό». Και μετά και μετά τον ρώτησα. «Το Πειθαρχικό δεν έχει πολλά περιθώρια να τον διαγράψει εκτός αν υπάρχουν πολλές διαφωνίες και ορισμένα μέλη του υποβάλουν τις παραιτήσεις τους». Έχει κασσελίστας το Πειθαρχικό; «Ναι, έχει δικά του άτομα, αλλά υπάρχουν μέλη που ως κουλτούρα είναι εναντίον των διαγραφών», μου είπε. Συνεπώς, το Σάββατο αναμένουμε τη λήψη μιας πολιτικής απόφασης από την ΚΕ, η οποία θα εξηγεί, γιατί πρέπει να βρεθεί εκτός κούρσας ο Στέφανος Κασσελάκης. Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος μπορεί να ζητήσει από το έκτακτο συνέδριο και εφόσον το αποδεχτεί το Προεδρείο να επικυρώσει ή να απορρίψει τη δική του υποψηφιότητα. Αν αποφασιστεί αυτό, τότε θα έχουμε μια ψηφοφορία με δύο σκέλη: α) έγκριση υποψηφιότητας και β) να αναιρεθεί η πρόταση μομφής.

Πάπαλα το κόμμα εξουσίας

Άκουσα τις δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η υποψηφιότητά του είναι μία εγγύηση ότι θα υπάρχει επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Για έναν ΣΥΡΙΖΑ που επί προεδρίας του θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε λόγος. Ό,τι ακριβώς σας είχαμε πει από τη στήλη. Πάπαλα το κόμμα εξουσίας με σφραγίδα Σωκράτη Φάμελλου, αλλά τώρα θα μου πείτε σιγά το νέο. Η μακροβιότερη σαπουνόπερα στον κόσμο Coronation Street έκλεισε αισίως τα 60 χρόνια ζωής. Η τωρινή πολιτική σαπουνόπερα, όπως έχει γίνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν προβλέπω να κλείνει ούτε χρόνο.

Πώς ναυάγησε το ντιμπέιτ

Και επειδή ξεκινήσαμε με μια συνάντηση υποψηφίων στον ΣΥΡΙΖΑ που έως αργά χθες το βράδυ πήγαινε για ναυάγιο, στο ΠΑΣΟΚ ναυάγησε το ντιμπέιτ του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Χάρη Δούκα. Δεν ξέρω τι πίστευε η πλευρά του Χάρη Δούκα για το ντιμπέιτ, αλλά εγώ έβλεπα να έρχεται η ακύρωσή του. Σας το έγραψα εξάλλου από χθες. Και όπως μαθαίνω το ίδιο είπε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε συνεργάτη του δημάρχου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Συναντήθηκαν οι δύο πλευρές μέσω των συνεργατών και η πλευρά του Ανδρουλάκη -δικαίως- είπε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγω ομιλίας του την Παρασκευή. Όταν αντιπρότεινε η πλευρά Δούκα την Πέμπτη, δήλωσαν ότι είναι ο αγώνας της Εθνικής ποδοσφαίρου στην Αγγλία και ότι θα υπάρξει χαμηλή τηλεθέαση. Είπαν θα ξαναμιλήσουν μέσω τηλεφώνου και οι δύο πλευρές αποχώρησαν από το τραπέζι. Οι συνεργάτες του δημάρχου είχαν μπει στη θέση του Νίκου Καρβέλα που είχε γράψει το «δώδεκα και δεν χτυπάει το τηλέφωνο» και, αφού κατάλαβαν ότι η απέναντι πλευρά έπαιζε εκπληκτικά το κατενάτσιο σαν την Ίντερ του Ερέρα το 1960, αποφάσισαν να στείλουν deadline. «Αν δεν έχουμε απάντηση μέχρι τις 6 το απόγευμα, θα υποθέσουμε ότι δεν μπορείτε», έγραφε το μήνυμα που έφυγε από την πλευρά Δούκα προς την πλευρά Ανδρουλάκη. Μετά από αυτό εστάλη άτυπη ενημέρωση από τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Δεδομένης της σημερινής εξ αναβολής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, οι πρόσφορες ημέρες για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ ήταν η Πέμπτη ή η Παρασκευή. Το επιτελείο μας κατέβαλε προσπάθεια να επαναπρογραμματιστεί σε άλλη ημερομηνία η μεγάλη συγκέντρωσή μας στη Θεσσαλονίκη, που εδώ και μέρες είχαμε επιλέξει να είναι η αυλαία της προεκλογικής μας εκστρατείας, καθώς δεν είχε πραγματοποιηθεί κομματική εκδήλωση στον πρώτο γύρο. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό». Μην το κουράζουμε, δεν ήθελαν.

Οι κινήσεις από τους ανεξάρτητους βουλευτές

Και επειδή σας έγραψα πριν για την 10άδα Κασσελάκη που μπορεί να δημιουργήσει νέα Κ.Ο. και αυτό είναι ένα μεγάλο άγχος του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, οι πολλές πλέον Κ.Ο., έρχεται και άλλη Κ.Ο. αυτή τη φορά από τους ανεξάρτητους. Η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, που είτε αποχώρησαν μόνοι τους είτε διαγράφηκαν ομονόησαν και μάλιστα όρισαν και εκπρόσωπό τους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τον βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη, που αποχώρησε από την Πλεύση Ελευθερίας. Και όπως μαθαίνω, υπάρχουν συζητήσεις για νέα Κ.Ο., η οποία θα αποτελείται από 10 εκ των 14 ανεξάρτητων που σήμερα είναι: Μάριος Σαλμάς, Αθηνά Λινού, Μιχάλης Χουρδάκης, Αρετή Παπαϊωάννου, Παύλος Σαράκης, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης, Κώστας Φλώρος, Μπαράν Μπουρχάν και Λευτέρης Αυγενάκης (που είναι ένα από τα πρόσωπα που δεν θα συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα).

Οι φαρμακοβιομήχανοι και ο Άδωνις

Μία ακόμα συνάντηση είχαν χθες οι φαρμακοβιομήχανοι με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Και για μία ακόμα φορά αυτό που ακούστηκε και ζητήθηκε από την πλευρά τους ήταν η μείωση των επιβαρύνσεων. Παρών όμως στη συνάντηση ήταν και ο Τάκης Θεοδωρικάκος από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης. Οι δύο υπουργοί προσπαθώντας να κατευνάσουν τις αιτιάσεις των βιομηχάνων για τις επιβαρύνσεις αναφέρθηκαν στη βούληση της κυβέρνησης να ενισχυθεί το επενδυτικό clawback των ετών 2024-2025 φτάνοντας τα 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και να επεκταθεί στη χρονική περίοδο 2026-2027. Η φαρμακοβιομηχανία είναι γεγονός ότι, εκτός από προοπτικές, είναι ένας κλάδος που «ρίχνει» πολλά χρήματα για να αναπτυχθεί, με μεγάλο ποσοστό, το μεγαλύτερο, των προϊόντων της να διοχετεύεται στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις από διάφορες εταιρείες του κλάδου φτάνουν τα 1,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν τη δημιουργία 10 νέων εργοστασίων με 22 μονάδες παραγωγής, αλλά και 14 νέες ερευνητικές δομές που θα ανοίξουν αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Ο CEO της UniCredit στα γραφεία της Alpha Bank

Στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank στην Αθήνα βρέθηκε πριν από λίγες μέρες αντιπροσωπεία στελεχών της Unicredit. Περίπου έναν χρόνο μετά τη στρατηγική συμφωνία των δύο πλευρών, Βασίλης Ψάλτης και AndreaOrcel βρέθηκαν ιδιωτικώς αλλά και δημοσίως σε συναντήσεις εργασίας που πραγματοποίησαν στην Αθήνα οι διοικητικές ομάδες των δύο οργανισμών. Οι δύο επικεφαλής των τραπεζών παρουσίασαν από κοινού τα αμοιβαία κεφάλαια onemarkets Fund της UniCredit, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα στην ελληνική αγορά μέσω της Alpha Bank.

Επενδυτικός αναβρασμός στα σούπερ μάρκετ

Σας το λέω και κρατήστε το καλά στο μυαλό σας. Σύντομα θα έχω να σας πω μεγάλες εξελίξεις στον χώρο των σούπερ μάρκετ. Έρχονται ανατροπές που ο κλάδος τις έχει με κάποιον τρόπο προδιαγράψει, εκτιμώντας την εξέλιξη την αγορά, οι οποίες θα φέρουν λιγότερους πλέον και μεγαλύτερους παίκτες τα επόμενα χρόνια. Παρακολουθώντας στενά τη συγκεκριμένη αγορά, είμαι σε θέση να γνωρίζω αρκετές κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο. Ωστόσο πάντα οι συζητήσεις απέχουν πολύ από μία πιθανή τελική συμφωνία και μία εξαγορά. Λίγη υπομονή και νομίζω ότι το 2024 θα φέρει αρκετές και σημαντικές αλλαγές. Επικρατεί αναβρασμός, επενδυτικός εννοώ, ο οποίος θα εκδηλωθεί σύντομα μπροστά στα μάτια μας.

Τι θα κάνουν Orilina και Lamda στη Θεσσαλονίκη

Οι δύο εταιρείες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο αμφότερες, έχουν αποκτήσει μία μεγάλη έκταση στη Θεσσαλονίκη, που συνορεύει με το εμπορικό κέντρο της Lamda Development, το Mediterranean Cosmos. Η κοινοπραξία είναι με συμμετοχή 80%-20% στην εταιρεία Λήμαρ και διερευνά αυτή την περίοδο το ενδεχόμενο είτε να δημιουργήσει ένα νέο εμπορικό κέντρο που θα έρθει να «συνυπάρξει» με το Mediterranean Cosmos. Μαθαίνω ότι στις σκέψεις των στελεχών των δύο εταιρειών είναι και το ενδεχόμενο δημιουργίας γραφείων, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι η δυνατότητα πλήρους αξιοποίησής του, καθότι η ανέγερση ενός κτιριακού συγκροτήματος γραφείων συνεπάγεται τουλάχιστον 10.000 τετραγωνικά δόμησης στην προκειμένη περίπτωση και το ζητούμενο είναι να υπάρξει ενδιαφερόμενος -κυρίως εταιρεία από το εξωτερικό- που θα θελήσει να στήσει μία τόσο μεγάλη έδρα στη συμπρωτεύουσα.

Νέες επενδύσεις ετοιμάζει ο Τσάκος στο νερό

Ο εφοπλιστής, Παναγιώτης Τσάκος, έχει συστήσει την εταιρεία Νερά Πηγών Γράμμου, η οποία αποτελεί το νέο του εγχείρημα στον χώρο των τροφίμων. Σας θυμίζω ότι έχει ποσοστό και στην εταιρεία Mediterra, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία παράγει προϊόντα μαστίχας και έχει έδρα τον τόπο καταγωγής του τη Χίο. Αυτή την περίοδο, όμως, ο ίδιος ετοιμάζει νέο επενδυτικό κύκλο για το εμφιαλωμένο νερό Arrena με κινήσεις για την παραγωγή ανθρακούχου μεταλλικού νερού, αλλά και την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιο της Καστοριάς με σκοπό να ενισχύσει τη δυναμική του. Το γεγονός είναι ότι ο όμιλος Τσάκου έχει τη ρευστότητα να επενδύσει σε κάτι καινούργιο και φαίνεται ότι το κάνει, έχοντας ως επικεφαλής τον Περικλή Κατριβάνο, ένα ιδιαίτερα έμπειρο στέλεχος με πρότερη θητεία στο Ζαγόρι αλλά και σε αρκετές ακόμα εταιρείες από τον χώρο τροφίμων και ποτών.