Κυριακή κοντή γιορτή

Καλημέρα σε όλες και όλους. Τα απόνερα της εσωκομματικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ μας απασχολούν, καθώς η προσεχής Κυριακή είναι και η πιο κρίσιμη λόγω του ντέρμπι Νίκου Ανδρουλάκη εναντίον Χάρη Δούκα για την αρχηγία του κόμματος. Ο Ν. Ανδρουλάκης μπαίνει με τον αέρα του πρώτου στη μάχη, αλλά και ο Χ. Δούκας ποντάρει στο γεγονός ότι έχει μεγάλες δεξαμενές για να αντλήσει ψηφοφόρους. Την ίδια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρούν πως υπάρχει ανατροπή δεδομένων και συσχετισμών και στον ΣΥΡΙΖΑ σφάζονται με το επίδικο πλέον να είναι εάν θα διαγραφεί ή όχι ο Στέφανος Κασσελάκης, κάτι που θεωρείται από τους νουνεχείς ως αυτοκαταστροφικό. Ας ξεκινήσουμε.

Τα τηλεφωνήματα

Μία σύγχυση υπήρξε χθες σχετικά με το αν μίλησαν στο τηλέφωνο ο Μιχάλης Κατρίνης με τον Χάρη Δούκα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα σας πω πώς ακριβώς έχει η όλη ιστορία. Πράγματι και ο δήμαρχος Αθηναίων και ο Νίκος Ανδρουλάκης πήραν τηλέφωνο τον Μιχάλη Κατρίνη, αλλά εκείνος δεν το σήκωσε. Θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα πάρει θέση στον δεύτερο γύρο των εκλογών, παρά τη φιλολογία ότι θα στήριζε τον πολιτικό από την Κρήτη. Εξάλλου το ξεκαθάρισε και χθες με τη δήλωσή του λέγοντας ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα το ποιος θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ. Αν και το απόγευμα βγήκε διαρροή από τηλεοπτικό κανάλι ότι μίλησε τελικά με τον δήμαρχο Αθηναίων, εντέλει δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Μετά από συζήτηση που είχε με στενό του συνεργάτη αποφασίστηκε να επιστρέψει την κλήση και στον Χάρη Δούκα και στον Νίκο Ανδρουλάκη αργά το βράδυ. Ξέρω με σιγουριά ότι με τον δήμαρχο Αθηναίων συνομίλησε αργότερα. Όπως επίσης ξέρω ότι η συνομιλία με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν έγινε, γιατί δεν το σήκωσε. Έτσι ακριβώς έχουν τα περιστατικά των τηλεφωνημάτων ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Δεν μίλησε με τη Γιαννακοπούλου

Μια που πιάσαμε τα τηλεφωνήματα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε με όλους χθες εκτός από μία υποψήφια. Τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία τον αμφισβήτησε από τις πρώτες ώρες του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και δεν τρέφει και τα καλύτερα πολιτικά συναισθήματα προς το πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Συναντήσεις Γερουλάνου με τους δύο

Σήμερα ο Παύλος Γερουλάνος θα δει στη Βουλή και τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που για λίγο δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο, θα μιλήσει και με τους δύο διεκδικητές της προεδρίας. Ο Π. Γερουλάνος αναζητεί έναν αυτόνομο ρόλο στο ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας. Και θα επιδιώξει να τον πάρει.

Κομβικός ο ρόλος του

Αυτό που έμαθα είναι ότι άρχισαν οι βολιδοσκοπήσεις για την οικοδόμηση των συμμαχιών που θα τους επιτρέψουν να κόψουν πρώτοι το νήμα της μάχης του δεύτερου γύρου. Το πιο σημαντικό όμως είναι τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του Γερουλάνου, όπως λένε έμπειρα στελέχη, και μετά οι ψηφοφόροι της Άννας Διαμαντοπούλου αλλά και του Μιχάλη Κατρίνη.

Η μάχη της δεύτερης Κυριακής

Από χθες, μετά το θρίλερ που προέκυψε μεταξύ του Χ. Δούκα και του Παύλου Γερουλάνου με τον πρώτο να κερδίζει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο για μερικές εκατοντάδες ψήφους, τα επιτελεία των δύο υποψηφίων έχουν μπει στη μάχη της ερχόμενης Κυριακής. Οι συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη και του Χ. Δούκα έχουν βάλει στο τραπέζι τον χάρτη του εκλογικού αποτελέσματος και προσπαθούν να δουν τα δυνατά τους σημεία και τα τρωτά του αντιπάλου. Βλέπουν τα αδύναμα σημεία τους, ώστε να κινητοποιηθούν στις περιοχές που υστέρησαν.

Τι θα γινόταν αν…

Προχθές, εκεί που έβλεπα τα αποτελέσματα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, σκεφτόμουν πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν είχε εκλεγεί η Άννα Διαμαντοπούλου στην ηγεσία του ΟΟΣΑ ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει τελικά αυτήν στη θέση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως εξωκοινοβουλευτική επιλογή. Τώρα ίσως μιλούσαμε για τον Παύλο Γερουλάνο ως εν δυνάμει πρόεδρο. Και επειδή θα αναρωτηθήκατε τι δουλειά έχει η Διαμαντοπούλου με τον Χρυσοχοΐδη, θα σας αποκαλύψω ότι στο πρόσωπό της έβλεπε το άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο, αλλά κατέληξε μετά από σκέψη στον επιτυχημένο υπουργό του Προστασίας του Πολίτη. Όπως επίσης η τηλεφωνική του επικοινωνία ήταν σχεδόν καθημερινή.

Το άγχος και η αγωνία στα μάτια τους

Ακούω διάφορα σχόλια από χθες, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης προτίμησε τον Χάρη Δούκα για τον δεύτερο γύρο και ότι «έκλεψε» κατά κάποιον τρόπο τον Παύλο Γερουλάνο. Και εννοούν στις κάλπες. Όσοι τα λένε αυτά ουσιαστικά απαξιώνουν και τους τρεις υποψήφιους και την εκλογική διαδικασία – γιατί είδα από μέσα το άγχος και την αγωνία των στελεχών του δημάρχου Αθηναίων. Πέρασα μία βόλτα από το γραφείο του που είναι Χαριλάου Τρικούπη και Ακαδημίας και τα είδα με τα μάτια μου. Μέχρι τις 12 το βράδυ ήταν στα 450 ψηφοδέλτια διαφορά και δεν είχαν μπει κρίσιμα τμήματα της Αθήνας. Εκεί φάνηκε ότι η πλάστιγγα είχε γείρει υπέρ του Παύλου Γερουλάνου, ενώ είχαν απομείνει 35 τμήματα. Βέβαια σε αυτά ήταν και εκλογικά τμήματα της Ηλείας που έδωσαν στον Χάρη Δούκα τη δεύτερη θέση και έτσι επανήλθαν τα χαμόγελα στο επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων.

Η «πράσινη» δεξαμενή

Εάν δει κανείς προσεκτικά, και αυτό μου έδειχνε χθες παλαιός εκλογομάγειρας του ΠΑΣΟΚ, τη δεξαμενή των άλλων υποψηφίων έχει περί τις 150 χιλιάδες ψήφους. Είναι δεδομένο ότι δεν θα πάνε όλοι στις κάλπες του δεύτερου γύρου, αλλά η εκλογική συμπεριφορά τους είναι αυτή που θα κρίνει το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ένας μεγάλος όγκος των ψηφοφόρων της κυρίας Διαμαντοπούλου είναι πιθανό να προτιμήσει την αποχή από τις κάλπες του δεύτερου γύρου.

Η αριθμητική της ψήφου

Κάθισα και αποκωδικοποίησα την αριθμητική της πράσινης ψήφου. Ο Ν. Ανδρουλάκης κέρδισε τον πρώτο γύρο με διαφορά περίπου 8 μονάδων, γεγονός που του δίνει προβάδισμα, ενώ ήταν πρώτος σε 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Ως εκ τούτου οι επιτελείς του Ν. Ανδρουλάκη έχουν δύο κυρίως στόχους. Πρώτον να διατηρήσουν το μεγάλο προβάδισμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη και δεύτερον να καλύψουν την εκλογική τρύπα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ο στόχος του Δούκα

Ας πάμε και στο επιτελείο του Χ. Δούκα όπου ο μεγάλος πονοκέφαλος των επιτελών του είναι οι επιδόσεις του στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Στο Λεκανοπέδιο, ο δήμαρχος Αθηναίων ήρθε μόλις τέταρτος, ενώ στον δήμο Αθηναίων ήρθε τρίτος. Βάρος αναμένεται να δοθεί και στην περιφέρεια, όπου σημειώθηκαν καλές επιδόσεις. Αυτό που είδα στην περιφέρεια είναι πως είχε τη στήριξη αυτοδιοικητικών στελεχών και πολλών νομαρχιακών και πήγε καλά.

Τι θα γίνει με το ντιμπέιτ

Αυτό που θα δούμε σίγουρα, όπως όλα δείχνουν, εκτός και εάν κάτι συμβεί την ύστατη στιγμή, είναι σίγουρα ένα ντιμπέιτ των δύο στην ΕΡΤ. Οι όροι διεξαγωγής, εφόσον συμφωνηθεί, δεν αναμένεται να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από αυτούς του πρώτου γύρου. Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του, οι δύο υποψήφιοι φαίνεται να συμφωνούν να γίνει προς το τέλος της εβδομάδας.

Γράφτηκαν τελικά 185.000 νέα μέλη στο ΠΑΣΟΚ;

Περίπου 185.000 άτομα γράφτηκαν, λέει, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής και θα έχουν το δικαίωμα να πάνε στις κάλπες και σε πέντε μέρες από τώρα, προκειμένου να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο. Μόνο που το νούμερο αυτό δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο θέλει να το διατυμπανίζει η Χαριλάου Τρικούπη. Κι αυτό γιατί πολλοί από αυτούς που συμπλήρωσαν και υπέγραψαν τη σχετική αίτηση, το είχαν ξανακάνει και στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2017 αλλά και το 2021. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ψηφοφόροι, ιδίως μιας μεγαλύτερης ηλικίας, αμφέβαλλαν εάν είχαν γραφτεί ή δεν ήταν σίγουροι εάν είναι μέλη ή φίλοι, οπότε για να είναι σίγουροι, ξαναγράφτηκαν. Το σχετικό μητρώο θα εκκαθαριστεί τις προσεχείς ημέρες και, αφού γίνουν οι απαιτούμενες διασταυρώσεις, τότε και μόνο θα γνωρίζουμε ποιοι συμπλήρωσαν τη σχετική αίτηση για πρώτη φορά. Γιατί δεν βιάστηκαν να κάνουν νωρίτερα τις διασταυρώσεις; Γιατί ούτως ή άλλως αυτό δεν θα επηρέαζε το αποτέλεσμα της κάλπης. Είτε ήσουν από παλιά μέλος ή φίλος, είτε ξαναγραφόσουν, μία ψήφο έριχνες.

Οι πρωτιές

Σας έγραψα παραπάνω για τις πρωτιές και θα σας το αναλύσω περισσότερο. Η Κρήτη ήταν η πρωταγωνίστρια της πρωτιάς του Ν. Ανδρουλάκη, όπου το ποσοστό του εκτοξεύτηκε στο 61,87%, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου που ήρθε δεύτερη έλαβε μόλις 12,33%. Ο Χ. Δούκας ήρθε πρώτος στην Ήπειρο και ειδικά σε Γιάννενα και Άρτα, αλλά στη Θεσπρωτία, πατρίδα του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σπυρόπουλου, ήρθε πρώτος ο Ν. Ανδρουλάκης. Ο Π. Γερουλάνος ήρθε πρώτος στην Αττική (27,18%) αλλά και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (31,98%). Πρώτος στην εκλογική του περιφέρεια, την Ηλεία, ήρθε ο Μιχάλης Κατρίνης με ποσοστό (26,09%). Η Άννα Διαμαντοπούλου κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό της στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (29,95%) και Κεντρικής Μακεδονίας (24,16%).

Ο αγιασμός στη Βουλή

Και μετά τις μεγάλες δόσεις ΠΑΣΟΚ να πάω και στο Κοινοβούλιο από όπου πέρασα χθες για να αγιαστώ. Εκεί, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Λογικά πολλοί υπουργοί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, που ζει εντόνως τον ρόλο του και καταθέτει αιτήματα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, καθώς θέλει να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα πηγαδάκια

Τα πηγαδάκια των βουλευτών είχαν πλούσιο μενού, από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τι γίνεται στη ΝΔ. Πάντως αυτό που έλεγαν πολλοί είναι ότι χρειάζεται ισορροπία στο σύστημα και καλό είναι να υπάρξει γρήγορα μια ηρεμία στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Γαλάζιες ζυμώσεις

Μια που είπα για πηγαδάκια. Ένα πηγαδάκι που πέρασε στα ψιλά την περασμένη Παρασκευή στην Ρηγίλλης στα 50ά γενέθλια της ΝΔ ήταν αυτό του νυν και πρώην υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Μυλωνάκη και Σταύρου Παπασταύρου. Οι δύο άνδρες δεν ήταν μόνοι, συνομιλούσαν με την υποψήφια δήμαρχο Νέας Σμύρνης, Δήμητρα Νάνου, και μάλιστα έμαθα ότι τους συνδέει στενή φιλία. Και μια πληροφορία που μου ήρθε από την περιφέρεια. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της ΝΔ πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Καβάλα μια συγκινητική εκδήλωση της Δ.Α.Π ΝΔΦΚ από το μακρινό 1984-1988. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σε έντονο συγκινησιακό κλίμα ο υπεύθυνος της παράταξης, Ανδρέας Νταγιάκος, είχε την ευκαιρία να μεταφέρει τα μηνύματα των πρώην υπεύθυνων της τότε σπουδάζουσας νεολαίας, Μιχάλη Παπαδόπουλου, πρώην υφυπουργού Μεταφορών, και Παναγιώτη Αντωνόπουλο, διευθυντής της Ντόρας Μπακογιάννη.

Διαγράφουν Κασσελάκη

Και να πάω στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν θέλω να πιστέψω όσα άκουσα χθες από σοβαρά πρόσωπα, ότι δηλαδή είναι σε πλήρη εξέλιξη το σενάριο να διαγράψουν τον Στέφανο Κασσελάκη από το κόμμα και έτσι να μην του επιτραπεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ψύχραιμες φωνές, αλλά εκτός από την ομάδα των 87 που κινείται εντελώς εκδικητικά και θέλει, όπως φαίνεται, να τραβήξει το σχοινί.

Η εμφάνιση Κασσελάκη

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθεί ο ίδιος ο Κασσελάκης, εάν θα κάνει διορθωτικές δηλώσεις π.χ. στα όσα είπε για τα περί διαπλοκής προ ημερών. Μια πρώτη ευκαιρία έχει την Πέμπτη τελικά, όπου θα εμφανιστεί στην πρεμιέρα του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1.

Δεν παραδίδουν το κόμμα σε έναν δεξιό

Γκρίνια. Αρκετή γκρίνια υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και θα μου πείτε σιγά το νέο. Πήρα κορυφαίο στέλεχος που δεν στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη να μου πει τι γίνεται στο μαγαζί της Κουμουνδούρου. Όταν του ανέφερα για τις «87» υπογραφές που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος, μου είπε ότι δεν υπάρχουν. «Ονόματα κατέθεσε όχι υπογραφές, επίσης θα πρέπει να μας πει τι εννοεί με το βίντεο. Θέλει να κατέβει ή όχι; Γιατί δεν αναφέρει πουθενά ότι θα είναι υποψήφιος;», μου ανέφερε. Σε αυτό βέβαια δεν τον αδικώ. Όταν μπήκαμε στη διαδικασία να μου πει τι βλέπει στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, μου είπε ότι τα παλαιά στελέχη που πλήρωναν συνδρομές για να επιβιώσει, το κόμμα και τα αρχεία του δεν πρόκειται να τα παραδώσουν σε έναν δεξιό. Τον ρώτησα αν εννοεί δεξιό τον Στέφανο Κασσελάκη. «Ποιον άλλον», μου απάντησε. «Όταν έχεις δεξί σου χέρι τον Αντώναρο και τον Άρη τον Σπηλιωτόπουλο, τι είσαι; Κατάφερε να φυτέψει ο Μητσοτάκης τη Διαμαντοπούλου στο ΠΑΣΟΚ, δεν θα καταφέρει να κάνει και σε εμάς το ίδιο», συνέχισε και δεν σταμάτησε εκεί. «Είναι δυνατόν να κάνει πολιτικές δολοφονίες σε στελέχη του κόμματός μας;»

Η επανεμφάνιση Τσίπρα

Και εκεί που ρωτάνε όλοι πού είναι ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε όλο αυτόν τον χαμό που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, τον είδαμε στο ΟΑΚΑ με τα παιδιά του να παρακολουθούν το ντέρμπι ΠΑΟ-ΟΣΦΠ. Πολιτικά θα εμφανιστεί στο Βελιγράδι, όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για τα δυτικά Βαλκάνια με σημαντικά μηνύματα, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον σέρβο πρωθυπουργό. Τι θα γίνει; Υπό την προεδρία του Τσίπρα θα συγκληθεί στις 10-11 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι, στο Κοινοβούλιο της Σερβίας, η Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τις εργασίες της Επιτροπής θα ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, ενώ θα συμμετάσχουν βουλευτές από τα κράτη-μέλη και ιδίως τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τράπεζες: Υπερκέρδη 2,5 δισ. μακριά από τους «κινδύνους» του χθες

Υπερκέρδη και διαρκή ανάπτυξη συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως άκουσα να αναφέρει σε σύντομη ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Νούμερα που σε τίποτα δεν θυμίζουν τις σκοτεινές εποχές της δεκαετούς κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος επικαλέστηκε, τα κέρδη μετά από φόρους που εμφάνισαν κινήθηκαν στα επίπεδα των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Επίσης μειώθηκαν σημαντικά οι προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο. Και εκτός των άλλων η αποδοτικότητα των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε σε ποσοστό 1,4%, ενώ στο 13,6% ανήλθε η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων.

60 εκατομμύρια επενδύει η Prodea στον Ασπρόπυργο

Πολύπλευρη επενδυτική δραστηριότητα αναπτύσσει η Prodea, η οποία όπως σας έχω πει και σε άλλη αναφορά μέσα από τη στήλη, έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη φορά στην περιοχή του Ασπροπύργου πρόκειται να δημιουργήσει κέντρο logistics, αποτελούμενο από 4 αυτόνομα κτίρια συνολικής επιφάνειας 59.015 τετραγωνικών μέτρων. H επένδυση εκτιμάται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Και αποτελεί ένα ακόμα βήμα στον χάρτη των logistics, όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται διαδοχικές επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 350.000 τετραγωνικά μέτρα σχεδιάζουν ή αναπτύσσουν αυτή την περίοδο οι εισηγμένες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, καθώς και άλλες ιδιωτικές εταιρείες, που επιθυμούν να «χτίσουν» χαρτοφυλάκιο στα logistics.

Απόφαση καταπέλτης υπέρ της ΕΤΑΔ και κατά του δήμου Αλίμου

Η απόφαση που μαθαίνω ότι έβγαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, δικαιώνοντας την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), φαίνεται ότι δημιουργεί ένα ενδιαφέρον δεδικασμένο. Γιατί ο δήμος Αλίμου διεκδικεί την παραλία της περιοχής ως παραχώρηση από την ΕΤΑΔ και ταυτόχρονα βρίσκεται σε κόντρα με τον όμιλο Σταθοκωστόπουλου, που έχει πολλά γνωστά καταστήματα εστίασης και εν προκειμένω τα Penarrubia και Μαριδάκι στον Άλιμο. Η απόφαση του δικαστηρίου φαίνεται να δικαιώνει την προσφεύγουσα ΕΤΑΔ κατά του δήμου, η οποία ζήτησε την απόσυρση ενός παλιού πούλμαν που έβαλε μέσα στην έκταση ο δήμος, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη μη παραχώρηση της παραλίας προς αυτόν, αλλά και την «κατάχρηση δημόσιου χώρου» που ισχυρίζεται ότι έχει κάνει ο όμιλος Σταθοκωστόπουλου. Η απόφαση τον υποχρεώνει να αποσύρει το λεωφορείο και ταυτόχρονα αναφέρει ότι η έκταση ανήκει στην ΕΤΑΔ. Αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο τις όποιες διεκδικήσεις του δήμου, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για τη συγκεκριμένη έκταση με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.

Η ΜΕΒΓΑΛ κερδίζει και πληρώνει σε αυξήσεις

Η ΜΕΒΓΑΛ κατάφερε από τις μεγάλες δυσκολίες και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος, να επιστρέψει σε κέρδη και να μεγαλώνει τον τζίρο της κάθε χρόνο πλέον. Υπό τη διοίκηση της Μαίρης Χατζάκου, κόρης του ιδρυτή της, η οποία επέστρεψε στα πράγματα της επιχείρησης για να τη διασώσει σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Ακολούθησε η είσοδος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Και πλέον η εταιρεία κάνει αυξήσεις στους μισθούς όλου του προσωπικού που ισχύουν από 1η Οκτωβρίου και ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 7% μεσοσταθμικά. Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά που η ΜΕΒΓΑΛ κάνει αυξήσεις. Στη διάρκεια του 2023 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 185 εκατ. ευρώ έναντι 153 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022 – αύξηση περίπου κατά 20%, δηλαδή πάνω από το 12% που ήταν ο μέσος όρος της αγοράς. Και μέρος αυτής της ανάπτυξης αποτυπώνεται με αυξήσεις στο προσωπικό, κάτι που φαίνεται ότι επιστρέφει πίσω και με το παραπάνω για την εταιρεία.

Η γκούντα ακριβαίνει, η φέτα «πέφτει»

Περίπου 1 ευρώ ακριβότερη το κιλό υπολογίζεται ότι είναι η γκούντα στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Τη στιγμή που το συγκεκριμένο τυρί αποτελεί πάνω από το 40% των πωλήσεων τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς. Η φέτα από την άλλη «πέφτει», γιατί ήταν τόσο ακριβή το προηγούμενο διάστημα, που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν μεγάλες ποσότητες απούλητες στις βιομηχανίες παραγωγής της. Σημεία των καιρών.