Τραγέλαφος και συμμαχίες

Καλημέρα σε όλες και όλους. Να τον διαγράψουν ή όχι; Ιδού το μεγάλο δίλημμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιον να διαγράψουν; Η στήλη σάς έχει ενημερώσει πολύ νωρίς. Μα, τον Στέφανο Κασσελάκη. Μύλος κυριολεκτικά ή καλύτερα τραγέλαφος με όσα συμβαίνουν στο κόμμα που κυβέρνησε επί τεσσεράμισι χρόνια. Στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν συμμαχίες ενόψει της δεύτερης Κυριακής και τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Χάρης Δούκας κάνουν επαφές για να δουν πού βρίσκονται και τι μπορούν να αλλάξουν. Από την άλλη στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουν το βλέμμα προς τα δεξιά και γι’ αυτό ετοιμάζουν κινήσεις. Πάμε να τα δούμε…

Η διαγραφή Κασσελάκη

Το θέμα που συζητείται από χθες το μεσημέρι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά πόσο θα διαγραφεί ή όχι ο Στέφανος Κασσελάκης. Και γιατί αυτό; Διότι εξόργισε πολλούς με τη στάση του να στείλει εξώδικο στο κόμμα μετά το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για το πόθεν έσχες του. Όπως μου είπε κεντρικό στέλεχος, δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη η πρόκληση Κασσελάκη. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σάββατο.

Του την έστησαν

Μίλησα με άνθρωπο του Κασσελάκη και τον ρώτησα τι πιστεύουν και τι έγινε με το πόθεν έσχες του πρώην προέδρου. Μου είπε λοιπόν ότι του τη στήσανε ζητώντας στον φάκελο υποψηφιότητας το πόθεν έσχες. «Το έκαναν για να το δώσουν στα ΜΜΕ και να προσπαθήσουν να τον εκθέσουν». Το τι μου είπε για τη Ράνια Σβίγκου δεν θα θέλατε να μάθετε – μάλλον θα θέλατε, αλλά εγώ δεν μπορώ να τα πω.

Η πρόταση Γεροβασίλη

Η πρόταση για διαγραφή δεν ήταν συλλογική, ούτε των «87» όπως γράφηκε, αλλά προσωπική της Όλγας Γεροβασίλη, που το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό είχε πει πως δεν πρέπει να διαγραφεί, αλλά το μεσημέρι άλλαξε άποψη. Την επηρέασε το εξώδικο. Και με την άποψη να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή συμφώνησαν πολλοί, διότι το θέμα ξεπερνούσε την Πολιτική Γραμματεία. Εκεί στην ΚΕ θα αποφασιστεί η τύχη του Κασσελάκη – αν και κάνουν πως δεν ξέρουν τι θα γίνει οι «87».

Φόβος για επεισόδια

Αυτό που μαθαίνω είναι ότι από χθες το βράδυ υπάρχει φόβος μήπως εξαγριωμένοι οπαδοί του Κασσελάκη εμφανιστούν έξω και μέσα στον χώρο που θα συνεδριάσει η ΚΕ και προπηλακίσουν μέλη των «87». Είναι πολύ πιθανό να γίνει γενικός χαμός όπως έμαθα και μην ξεχνάτε ότι ο Στ. Κασσελάκης την περασμένη Κυριακή από το Νέο Ηράκλειο προέτρεψε τα μέλη του κόμματος να παραστούν στο συνέδριο που θα εγκρίνει ή όχι τις υποψηφιότητες.

Προεόρτια στην Πολιτική Γραμματεία

Αυτό που έγινε πάντως χθες στην Πολιτική Γραμματεία ήταν τα προεόρτια ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής. Μια ακόμα συνεδρίαση της ΠΓ που ήταν θυελλώδης και στο επίκεντρο και πάλι βρέθηκε η Θεοδώρα Τζάκρη, υποστηρίκτρια του Κασσελάκη.

Καβγάς Τζάκρη – Παππά

Βγήκαν τα μαχαίρια στην Πολιτική Γραμματεία ανάμεσα και σε δύο παλαιούς φίλους, τη Θεοδώρα Τζάκρη και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκο Παππά. «Να διευκρινίσει η κα Τζάκρη τι εννοούσε όταν έλεγε στην Κεντρική Επιτροπή “δεν σας αναγνωρίζω” και “οι δρόμοι μας χωρίζουν εδώ οργανωτικά”», είπε ο Ν. Παππάς αναφερόμενος στα όσα είπε η Θ. Τζάκρη το περασμένο Σάββατο στην ΚΕ όταν εξαπέλυσε «πυρά» για την απόφαση μετάθεσης του Συνεδρίου και την υβριδική διεξαγωγή του. Η ίδια δεν θέλησε να δώσει συνέχεια και απάντησε πως «επρόκειτο για σχήμα λόγου», αν και νωρίτερα ζήτησε την παραίτηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου.

Θα το πάει έως τέλους

Ο Κασσελάκης όμως απ’ όσα έμαθα χθες το βράδυ μιλώντας με τακτικούς συνομιλητές του θα το πάει έως το τέλος και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Να κρατήσετε ότι μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα και να κινηθεί και δικαστικά εναντίον προσώπων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα

Μια νέα δυναμική εμφάνιση μέσα στον γενικό χαμό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του Ινστιτούτου του. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εκεί οικονομολόγοι, πολιτικοί, ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό στις θεματικές συζητήσεις θα μιλήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις για την κρίση ακρίβειας και θα προτείνουν λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Η εκδήλωση θα κλείσει με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Ζυμώσεις στο ΠΑΣΟΚ

Η χθεσινή μέρα στο ΠΑΣΟΚ είχε ζυμώσεις. Ο Παύλος Γερουλάνος συναντήθηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα με τους οποίους μίλησε για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών. Ο Γερουλάνος που είδε πρώτα τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο του Ν. Ανδρουλάκη στον 1ο όροφο της Βουλής και διήρκεσε περίπου μία ώρα, δεν πήρε θέση ούτε και στη συνάντηση με τον Χάρη Δούκα. Οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα όπως μου είπαν.

Το κείμενο Γερουλάνου

Το ενδιαφέρον ήταν η κίνηση του Π. Γερουλάνου να δώσει και στους δύο ένα κείμενο στο οποίο παρουσιάζονται πολιτικές θέσεις και προτάσεις, ώστε να φτιάξουν το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος. Μέσα σε αυτό αναφέρονται αρχές λειτουργίας, χρονοδιαγράμματα, κανόνες λειτουργίας, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε στέλεχος μέσα στην κοινωνία και υπογραμμίζεται «ηγεσία που ενώνει» και «μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία για αμφίπλευρη διεύρυνση».

Οι δύο αντιπρόεδροι

Μου είπαν όμως και κάτι άλλο που έχει ενδιαφέρον. Εάν εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, δέχεται εισηγήσεις να κάνει πρόταση για να υπάρξουν δύο αντιπρόεδροι στο κόμμα: Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλος Γερουλάνος. Θα δούμε τι θα γίνει. Πάντως εάν εκλεγεί ο Χ. Δούκας βλέπω πιο πιθανή μια πρόταση να είναι επικεφαλής της Κ.Ο. ο Π. Γερουλάνος.

Ναυαγεί το ντιμπέιτ

Και εκεί που είχαμε αρχίσει να χαιρόμαστε που θα δούμε ένα ακόμα ντιμπέιτ, μαθαίνω ότι δεν τα βρίσκουν τελικά στις ημέρες. Νομίζω αυτό το ενδεχόμενο ναυαγεί οριστικά.

Ο μικροαστισμός του εορτάζοντα

Θυμήθηκα έναν από τους έξι από τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ που με είχε καλέσει στα γενέθλιά του κάποια στιγμή. Όπως ίσως υποθέτετε, τα γενέθλια ή τα πάρτι που κάνουν οι πολιτικοί συνήθως είναι βαρετά – εκτός από ένα που γίνεται κάθε Δεκέμβριο στο Ψυχικό, αλλά δεν είναι της παρούσης. Πήρα το δώρο μου, λοιπόν, και πήγα. Εκεί ήταν διάφοροι βουλευτές και στελέχη του χώρου. Κάποια στιγμή αποφάσισα να εξερευνήσω το σπίτι με όλη τη διακριτικότητα που με διακρίνει. Να σημειώσω ότι ήταν ένα μικρό σπίτι και άνοιξα μια πόρτα η οποία με οδήγησε στην κουζίνα. Εκεί είδα να κάθονται δύο ηλικιωμένοι. Δεν κατάλαβα ποιοι είναι, αλλά έδειχναν αρκετά συμπαθείς και τους χαιρέτησα αυθόρμητα. Μου είπαν ότι είναι οι γονείς του εορτάζοντα. Ένιωσα αρκετά άβολα, που προσπάθησε να τους κρύψει από τους καλεσμένους. Αν κάποιος συμπεριφέρεται με τόσο μικροαστισμό, πώς θα το πήγαινε αν γινόταν κάποια στιγμή πρόεδρος κόμματος; Δεν θα το μάθουμε ακόμη.

Το κοινό Πάσχα

Θυμάστε πριν από πολύ καιρό που η στήλη σάς είχε αποκαλύψει τις συζητήσεις που γίνονταν μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Βατικανού, ώστε να εορταστεί από εδώ και πέρα από κοινού το Πάσχα μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών. Αυτό επιβεβαιώθηκε τουλάχιστον για το 2025 από το επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιεραρχία του Πατριαρχείου. Εκεί εκφράζεται ομόφωνα η ευχή να καθιερωθεί κοινός εορτασμός του Πάσχα, με αφετηρία την άνοιξη του 2025. Μάλιστα η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών της Σύναξης της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται σε Ανατολική και Δυτική Χριστιανοσύνη, ενώ υπενθυμίζεται ότι το φετινό Πάσχα, στις 20 Απριλίου, συμπίπτει ημερολογιακά για τις δύο Εκκλησίες.

Χαμηλοί τόνοι

Έψαξα λίγο παραπάνω το θέμα, διότι με ενδιαφέρει, και έμαθα ότι εάν καθιερωθεί μια κοινή ημερομηνία για να εορτάζεται το Πάσχα, αυτό θα γίνει στα πρότυπα των Χριστουγέννων, όπου ο εορτασμός είναι κοινός. Και επειδή υπάρχουν και φανατικοί στην Ιεραρχία, μου εξήγησαν πως «ο κοινός εορτασμός δεν συνεπάγεται συλλείτουργο», αλλά είναι μια αρχή για να συζητούν οι δυο πλευρές και να συμφωνούν σε μερικά βασικά ζητήματα.

Κινήσεις στα δεξιά

Και να κλείσω με την κυβέρνηση, καθώς μαθαίνω ότι θα γίνουν κινήσεις το επόμενο διάστημα προς τα δεξιά, καθώς θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι εκεί υπάρχει θέμα και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να βρεθούν απροετοίμαστοι. Και μάλιστα στο μεταναστευτικό που θα τεθεί και στο Συμβούλιο των ευρωπαίων ηγετών την επόμενη εβδομάδα, μαθαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πιο σκληρός σε σχέση με το παρελθόν.

Πολιτικός αρχηγός ψάχνει εναγωνίως τον πρωθυπουργό

Υπάρχει πολιτικός αρχηγός που τον τελευταίο καιρό αναζητά εναγωνίως τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί που φθάνει ένα βήμα πριν του μιλήσει, τον ξαναχάνει. Ο λόγος για την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Από το εσωτερικό κύκλωμα της Βουλής όπου μεταδιδόταν η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τον Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, η πολιτική αρχηγός παρακολούθησε τη στιχομυθία του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Αλέξανδρου Καζαμία, με τον πρόεδρο, Απόστολο Βεσυρόπουλο, οπότε έκρινε σκόπιμο να μπει στην αίθουσα να τον υπερασπιστεί. «Ήρθα, θα έλεγα “αεροπλανικώς”, γιατί παρακολούθησα τη στιχομυθία», είπε χαρακτηριστικά παίρνοντας τον λόγο. «Αλλά, “αεροπλανικώς” κιόλας, γιατί είδα ότι συμπίπτουμε με τον πρωθυπουργό. Με το που προσγειώθηκα στην Αλεξανδρούπολη, όπου περιόδευσα, βρήκα το πρωθυπουργικό αεροσκάφος εκεί. Αλλά είχε φύγει ο πρωθυπουργός. Να δούμε πού θα τον πετύχω ξανά. Στον αγιασμό της Δευτέρας ήρθε και έφυγε πάλι», είπε χαρακτηριστικά, ευχόμενη ότι κάποια στιγμή θα τον πετύχει. Δεν μας διευκρίνισε, όμως, τι τον θέλει.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Στην έκθεση που έβγαλε πριν από λίγες ώρες το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, βλέπω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Η επικαιροποιημένη εκτίμηση του Γραφείου για τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας για το 2024 είναι 2,3%, με το εύρος των προβλέψεων να κυμαίνεται από 2,1% έως 2,7% και την εκτίμηση αυτή να είναι συμβατή με άλλες επικαιροποιημένες προβλέψεις που έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα επόμενα χρόνια, η ελληνική οικονομία προβλέπεται, όπως μου έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, να μεγαλώσει σε υγιείς βάσεις σε αντίθεση με τη φούσκα που ζήσαμε λίγο ή πολύ στις λεγόμενες «χρυσές» εποχές που προηγήθηκαν της δεκαετούς κρίσης. Ξένες αλλά και εγχώριες επενδύσεις, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ είναι μερικοί από τους παράγοντες που καθορίζουν την αναπτυξιακή πορεία, μου επεσήμανε το ίδιο πρόσωπο. Επίσης, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές για το 2024 και το 2025, και το Γραφείο Προϋπολογισμού αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τον μέσο ρυθμό της Ευρωζώνης, συμβάλλοντας στην περαιτέρω σύγκλιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος της χώρας μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όλα αυτά βέβαια αποτελούν και μία καλή συνθήκη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων, οπότε πέρα από στοιχεία θα έχει ενδιαφέρον να δούμε να αποτυπώνονται και στην πράξη τα επόμενα χρόνια.

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το mega project των γραφείων της ΔΕΗ

Το κτίριο της ΔΕΗ στο πρώην στρατόπεδο Πλέσσα δημιουργεί νέα δεδομένα για τον όμιλο. Τον σχεδιασμό του ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Bobotis+Bobotis, και προβλέπεται να πιστοποιηθεί κατά τα διεθνή πρότυπα LEED και WELL Platinum. Ήδη, όπως μαθαίνω, έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες για την αποδόμηση υφιστάμενων κατασκευών του στρατοπέδου. Το έργο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για την ολοκλήρωσή του, καθότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο και μεγάλο επενδυτικό εγχείρημα με τη συνολική δαπάνη για την κατασκευή του να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία επιλέγει να δημιουργεί εγκαταστάσεις εντός του δήμου Αθηναίων, επιβεβαιώνοντας από πλευράς της την τάση για επιστροφή σε νέα σύγχρονα κτίρια γραφείων στο κέντρο της πόλης. Θυμίζουμε ότι ήδη ένα μέρος των γραφείων της έχει στεγαστεί στο πρόσφατα ανακαινισθέν ακίνητο της οδού Χρήστου Λαδά, όπου παλαιότερα στεγαζόταν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.

Επενδύσεις ΑΒ στο δίκτυο

Νέο σημείο πώλησης δημιούργησε η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία επενδύει διαρκώς σε νέα καταστήματα. Το νέο κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος στη γειτονιά των Αγίων Αναργύρων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Μόνο μερικές τελευταίες πινελιές στο εσωτερικό έχουν απομένει να γίνουν πριν αυτό τεθεί σε λειτουργία. Το νέο τριώροφο κτίριο καλύπτει επιφάνεια περίπου 1.600 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει χώρο στάθμευσης 841 τετραγωνικά, που θα είναι διαθέσιμος για τους πελάτες του. Φέτος η αλυσίδα επενδύει συνολικά περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ για νέα καταστήματα, εταιρικά και franchise, τη στιγμή που το δίκτυό της πανελλαδικά αριθμεί 582 σημεία πώλησης.

Για πρώτη φορά «μονοψήφιες» πτήσεις για Σκλαβενίτη

Ο Σκλαβενίτης από την άλλη που αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα στην Ελλάδα, με τζίρο κοντά στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, γράφει φέτος μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης. Σας θυμίζω εδώ ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό με το οποίο «έτρεχε» σε αύξηση τζίρου ήταν πάνω από 10%, γεγονός που τον έφερε στο σημείο να διατηρεί μεγάλη και σημαντική απόσταση από τους δύο βασικούς ανταγωνιστές του, τη Lidl και τον ΑΒ.

Δύο νέα «χτυπήματα» από Καραμούζη

Επενδύει και επενδύει πολλά στα κτηνιατρικά κέντρα, που προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες σε κατοικίδια, το fund του Νίκου Καραμούζη. Σύντομα μαθαίνω, κάνει εγκαίνια ένα μεγάλο κτηνιατρικό κέντρο της Κλινικής Πλακεντία που εξαγόρασε το 2023, το οποίο θα εξυπηρετεί και περιστατικά από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα, όμως, μαθαίνω ότι ετοιμάζει ένα ακόμα «χτύπημα» με ένα ακόμα κτηνιατρικό κέντρο στη λεωφόρο Αλίμου στον Άλιμο. Η τάση ανάπτυξης της αγοράς υπηρεσιών και προϊόντων για κατοικίδια είναι διαρκώς αναπτυσσόμενη τα τελευταία χρόνια, λόγω και της υπογεννητικότητας, γεγονός που ωθεί αρκετούς Έλληνες να αποκτήσουν ζώα συντροφιάς. Σας θυμίζω εδώ άλλωστε ότι και το mega fund της BC Partners έχει εξαγοράσει την αλυσίδα καταστημάτων, Pet City.