«Πνιγμός εντός ύδατος» είναι η αιτία θανάτου του 31χρονου διεθνή ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Τζορτζ Μπάλντοκ, όπως προκύπτει από τη νεκροτομή, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στην Ιατροδικαστική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, κατά τη νεκροτομή ελήφθησαν και δείγματα για τοξικολογικές εξετάσεις που αναμένονται, ωστόσο η διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις έως 7 ημέρες.

Η νεκροτομή επιβεβαίωσε την εικόνα που είχε σχηματίσει ο ιατροδικαστής και κατά την αυτοψία στον χώρο που βρέθηκε νεκρός ο άτυχος ποδοσφαιριστής. Όταν οι αστυνομικοί γύρισαν το σώμα του, έβγαλε φυσαλίδες με νερό από το στόμα του, κάτι κοινό στους πνιγμούς, που υποδηλώνει ότι είχε καταπιεί νερό εν ζωή και είχε πάει στους πνεύμονες.

Το σώμα του δεν είχε σημάδια, τραύματα ή μώλωπες που να παρέπεμπαν σε τυχόν εγκληματική ενέργεια. Σε ένα τραπεζάκι κοντά στην πισίνα βρέθηκε και ένα μισοάδειο μπουκάλι βότκα και ποτήρια που έχουν αποσταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Η Ασφάλεια έχει συλλέξει και βιντεοληπτικά υλικά από το συγκρότημα για να εξεταστούν και αυτά.

«Πρέπει σίγουρα να διερευνηθεί η τοξικολογική αιτία»

Τζορτζ Μπάλντοκ

Ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Το Πρωινό», προτού γίνουν γνωστά τα στοιχεία από τη νεκροτομή, αναφέρθηκε στα σενάρια γύρω από τον θάνατο του διεθνούς ποδοσφαιριστή.

«Δεν υπάρχουν εξωτερικές κακώσεις, αλλά η νεκροτομή μπορεί να αποδείξει εσωτερικές, για να αποκλείσουμε κάποιον βίαιο θάνατο. Επιπλέον, θα γίνουν και τοξικολογικές εξετάσεις για να δούμε αν υπήρξε κάποια χρήση ουσιών ή αλκοόλ, τα οποία φυσικά συνετέλεσαν στον θάνατό του εντός του ύδατος, εντός της πισίνας», είπε αρχικά ο κ. Γαλεντέρης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε απομακρυσμένο σενάριο να ήπιε απλώς λίγο νερό και να πνίγηκε. «Ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία, ο οποίος γνωρίζει να κολυμπάει, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να καταλήξει μέσω αυτού του μηχανισμού. Πρέπει σίγουρα να διερευνηθεί η τοξικολογική αιτία, δηλαδή αν υπάρχει κάποια τοξική ουσία», εξήγησε.

Μπορεί η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών να οδηγήσει έναν άνθρωπο στον πνιγμό σε μία πισίνα; «Φυσικά, μπορεί να αποπροσανατολιστεί, να χάσει την ικανότητά του, να αισθανθεί κάτι σε ζάλη και αυτό να φέρει ως αποτέλεσμα τον πνιγμό του», απάντησε ο κ. Γαλεντέρης στη σχετική ερώτηση.

«Το έμφραγμα, επειδή υπάρχει κάποια συμπτωματολογία που προηγείται, το θεωρώ δύσκολο ως αιτία. Η ανακοπή, δηλαδή μια αρρυθμία στην καρδιά θανατηφόρα, ναι μπορεί να είναι συμβατή με τέτοιο θάνατο».

Τι πιθανότητα έχει ένας νέος άνθρωπος, 31 ετών, να πάθει ανακοπή; «Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Συμβαίνουν σε ηλικιωμένους», απάντησε ο ιατροδικαστής. «Ως γεγονός είναι σπάνιο. Το θεωρώ απομακρυσμένο, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».