Η Πορτογαλία σχεδιάζει να μετατραπεί σε παράδεισο χαμηλής φορολογίας για τους νέους, προσφέροντας μια δεκαετία φορολογικών ελαφρύνσεων σε άτομα που ξεκινούν την καριέρα τους, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τo λεγόμενο «brain drain».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους FT, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας θέλει να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους νέους για 10 χρόνια, όπου μάλιστα κατά το πρώτο έτος ο φόρος θα είναι μηδενικός. Πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν εφαρμόζεται συχνά στην παγκόσμια φορολογική πολιτική, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η πρωτοβουλία υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιστροφής της εξουθενωτικής εκροής νέων εργαζομένων, οι οποίοι εγκαταλείπουν μια από τις φτωχότερες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης σε αναζήτηση καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας στο εξωτερικό.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, ο οποίος ηγείται μιας εύθραυστης κυβέρνησης μειοψηφίας, θα παρουσιάσει το φορολογικό σχέδιο ως μέρος του προϋπολογισμού του 2025 την Πέμπτη, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι έχει αρκετές ψήφους για να το εγκρίνει το κοινοβούλιο. Εάν αποτύχει, η επιβίωση της κυβέρνησής του θα τεθεί εν αμφιβόλω.

Η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει έναν συνδυασμό υψηλών φόρων, χαμηλών μισθών
και υψηλού κόστους στέγασης που ωθούν πολλούς νέους ενήλικες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Στόχος μας είναι πραγματικά να αυξήσουμε την ικανότητά μας να διατηρούμε τα ταλέντα, να κρατήσουμε τους νέους στην Πορτογαλία, εξασφαλίζοντας ότι λιγότεροι από αυτούς θα φεύγουν και ότι όσοι φεύγουν θα μπορούν να επιστρέψουν», είχε δηλώσει το καλοκαίρι ο πορτογάλος πρωθυπουργός. «Θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα πιο φιλικό προς τους νέους», σημείωσε.

Τι προτείνει

Σύμφωνα με την πρόταση, οι νέοι δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος κατά το πρώτο έτος της εργασίας τους. Θα απαλλάσσονται από το 75% του οφειλόμενου φόρου τα πρώτα 2-4 έτη, από το 50% του οφειλόμενου φόρου κατά τα 5-7 έτη και από το 25% του οφειλόμενου φόρου κατά τα έτη 8-10 έτη.

Ωστόσο, το ΔΝΤ εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα για τους νέους, προειδοποιώντας ότι ο αντίκτυπος των προτιμησιακών φορολογικών συντελεστών με βάση την ηλικία στη μετανάστευση είναι «αβέβαιος».

Η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία έχασε τις εκλογές φέτος, εισήγαγε επίσης φοροαπαλλαγές για τους νέους, αλλά ήταν διαθέσιμες μόνο για τους πτυχιούχους πανεπιστημίων. Η σημερινή
πρόταση θα εφαρμοζόταν σε όλους τους πολίτες κάτω των 35 ετών.

Πόσοι νέοι έχουν φύγει από τη χώρα

Η Πορτογαλία, όπως αναφέρουν οι FT, είναι εδώ και πολύ καιρό μια χώρα μεταναστών. Ο αριθμός των ανθρώπων που γεννήθηκαν εκεί αλλά ζουν στο εξωτερικό είναι ίσος με το ένα τέταρτο περίπου του μόνιμου πληθυσμού της Πορτογαλίας των 10,6 εκατ. κατοίκων, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης.

Αλλά τα τελευταία χρόνια η φυγή ταλαντούχων νέων ανθρώπων έχει θεωρηθεί ως
οικονομικό μειονέκτημα. Μεταξύ 2008 και 2023, 361.000 άτομα ηλικίας 15 έως 35 ετών εγκατέλειψαν τη χώρα, αντιπροσωπεύοντας τα δύο τρίτα του συνόλου των μεταναστών κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο.

Παρά την εκροή, ο πληθυσμός της Πορτογαλίας συνέχισε να αυξάνεται εν μέρει επειδή προσέλκυσε μετανάστες από άλλες χώρες με το πρόγραμμα χρυσής βίζας και φορολογικά κίνητρα για εύπορους ομογενείς, τα οποία καταργούνται σταδιακά.

Οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους νέους θα είναι, ωστόσο, διαθέσιμες σε μη Πορτογάλους πολίτες που μετακομίζουν στη χώρα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι φοροαπαλλαγές για τους νέους θα κοστίσουν στο κράτος περίπου 650 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ένας εργαζόμενος στην Πορτογαλία με μέσο ετήσιο μισθό περίπου 20.000 ευρώ πληρώνει σήμερα ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 26%. Όποιος δηλώνει εισόδημα μεταξύ 21.000 ευρώ και 27.000 ευρώ πληρώνει ανώτατο συντελεστή 32,75%.