Η βία κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή και επεκτείνεται πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο σχολείο Ρουφάιντα στο δυτικό τμήμα της Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ, όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι στην κεντρική Γάζα, όπως δήλωσαν διασώστες σήμερα στο Reuters.

Την ίδια ώρα, ισραηλινό πλήγμα στοχοθέτησε σήμερα το πρωί ακόμα έναν δρόμο που συνδέει τη Συρία με τον Λίβανο στο πλαίσιο των ισραηλινών προσπαθειών να κόψουν τις οδούς ανεφοδιασμού της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση χωρίς να αναφερθεί σε θύματα.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τα πλήγματά του στη Συρία παράλληλα με την κλιμάκωση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στον Λίβανο, όπου εδώ και δύο εβδομάδες διεξάγει σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ.

«Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πλήγμα που είχε στόχο τον δρόμο που συνδέει τη Συρία με τον Λίβανο στην περιοχή Κουσάιρ», στην κεντρική Συρία, επεσήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ μετέδωσε ότι «εχθρικό drone εξαπέλυσε πλήγματα στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας».

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η περιοχή γίνεται στόχος, έπειτα από ένα πρώτο πλήγμα στις 5 Οκτωβρίου», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του, τον Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, η επίθεση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες του Ισραήλ «να κόψει τις οδούς ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ».

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ – Νετανιάχου

Την προηγούμενη εβδομάδα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία είχε πραγματοποιήσει επιδρομή στον ανατολικό Λίβανο στη μεθόριο με τη Συρία κοντά στο συνοριακό πέρασμα Μασνάα, κόβοντας τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τις δύο χώρες.

Τα πλήγματα του Ισραήλ στη μεθόριο εκθέτουν τους εκτοπισμένους από τον Λίβανο που προσπαθούν να εισέλθουν στη Συρία σε «μεγάλο κίνδυνο» και εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, προειδοποίησε τη Δευτέρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Εξάλλου τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των επαρχιών Χομς και Χάμα –στην κεντρική Συρία–, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Την Τρίτη το βράδυ σφοδρός αεροπορικός βομβαρδισμός στη συνοικία Μαζέ της Δαμασκού προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων –εκ των οποίων εννέα άμαχοι–, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Στόχος ήταν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, κτίριο κατοικιών όπου συχνάζουν μέλη της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης, της ειδικής μονάδας του ιρανικού στρατού.