Για εβδομάδες, αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού επισκέπτονταν αεροπορικές βάσεις στη Συρία, συζητώντας σχέδια για την εξοπλιστική τους αναβάθμιση με αντιαεροπορικά συστήματα και ένοπλα drones. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Economist οι προετοιμασίες για την ανάληψη του αεροπορικού στρατιωτικού αεροδρομίου T4 κοντά στην Παλμύρα από την Τουρκία φαινόταν να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο, τα σχέδια ανατράπηκαν μετά την επίθεση του Ισραήλ στις 2 Απριλίου. Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον διάδρομο προσγείωσης και τα συστήματα ραντάρ της βάσης T4, ενώ επιτέθηκαν σε τουλάχιστον δύο άλλες βάσεις και στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.

Η Ιερουσαλήμ εξέφρασε την ανησυχία της για την κλιμάκωση της τουρκικής παρουσίας στη Συρία, τονίζοντας ότι η χώρα αυτή κινδυνεύει να μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντον Σαάρ, δήλωσε ότι οι ηγέτες της Συρίας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα αν επιτρέψουν την είσοδο εχθρικών προς το Ισραήλ δυνάμεων. Από την πλευρά της, η Τουρκία ανησυχεί ότι το Ισραήλ επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της Συρίας και την αποσύνθεσή της, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται για την προετοιμασία πολέμου μέσω αντιπροσώπων.

Η Ισραηλινή πολιτική φαίνεται να επικεντρώνεται στην αποδυνάμωση της Συρίας και την αποτροπή της ανασυγκρότησης του στρατού της. Οι επιθέσεις των Ισραηλινών κατά των στρατιωτικών υποδομών της Συρίας, που περιλαμβάνουν την καταστροφή πολλών σοβιετικής κατασκευής αεροσκαφών, καταδεικνύουν την αδιάλλακτη στάση του Ισραήλ. Παράλληλα, οι επιθέσεις κατά της νότιας Συρίας και η υποστήριξη στους Δρούζους της περιοχής δείχνουν τη στρατηγική του Ισραήλ για την προστασία των συμφερόντων του.

Από την πλευρά της Τουρκίας, η κυβέρνηση Ερντογάν καταγγέλλει το Ισραήλ για την ενίσχυση των Κούρδων και των δυνάμεων του Στρατού των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων (SDF), τους οποίους θεωρεί εν δυνάμει συνεργάτες του Κουρδιστάν Εργατικού Κόμματος (PKK), οργανισμό που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικό. Η Τουρκία, ανησυχώντας για τις συνέπειες της συνεργασίας Ισραήλ και Κούρδων, είχε ξεκινήσει μυστικές διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η κατάσταση αυτή εντείνει τη σύγκρουση και τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, οι οποίες ήδη είναι τεταμένες λόγω του πολέμου στη Γάζα. Παρά τις αντιπαραθέσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για άμεση ένοπλη σύγκρουση, καθώς οι δύο χώρες φαίνεται να προσπαθούν να διατηρήσουν τις ισχυρές στρατηγικές τους θέσεις και να προχωρήσουν σε αποτροπή, όχι σε πόλεμο.

Η Τουρκία και το Ισραήλ ενδέχεται ωστόσο να βρουν κοινό έδαφος στην περιοχή, καθώς και οι δύο χώρες επιθυμούν να εμποδίσουν την Ιρανική επέμβαση στη Συρία. Αν η Τουρκία επιτύχει να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη Συρία, κάτι που είναι καλό για την ίδια, θα ωφελήσει επίσης τα συμφέροντα του Ισραήλ.