Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, με στόχο τη διεύρυνση των πολιτιστικών συνεργασιών των δύο χώρων, αλλά και για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Daedalus, legends of Crete-Δαίδαλος: Μύθοι της Κρήτης».

Την έκθεση διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Μουσείο του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης, στο Πεκίνο, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 ετών, από την ίδρυση του κινεζικού μουσείου.

 Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Gao Xiang, πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών (CAAS), στην οποία υπάγεται η Κινεζική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού.

 Συζητήθηκε η έναρξη της δραστηριότητας της Σχολής, στο πλαίσιο που ορίζουν οι διατάξεις της κείμενης αρχαιολογικής νομοθεσίας, με ιδιαίτερη αναφορά στο πρώτο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Σχολή, με θέμα τη μελέτη των ομηρικών επών, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ Γιώργου Διδασκάλου και του αντιπροέδρου του CAAS Peng Jinhui.

 Η υπουργός Πολιτισμού και ο πρόεδρος του CAAS συζήτησαν τη συνδιοργάνωση συνεδρίου με θέμα τη συγκριτική μελέτη των μυθολογιών των δύο χωρών, με βάση και τα αρχαιολογικά δεδομένα, ενώ συζήτησαν για τη δυνατότητα μετάφρασης λογοτεχνικών έργων στα ελληνικά και κινεζικά, αντίστοιχα.

 Στο ίδιο πλαίσιο η Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση εργασίας στο Σιάν -την αφετηρία του αρχαίου δρόμου του μεταξιού- με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας Shaanxi Xu Mingfei, αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 Στη δικαιοδοσία του αν. κυβερνήτη της Shaanxi ανήκει και το Μουσείο του Μαυσωλείου του Αυτοκράτορα Qinshihuang, με το οποίο συνεργάζεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής και με την υποστήριξη του Tsinghua Heritage Institution of Digitalization, δημιουργήθηκε η ψηφιακή έκθεση «Παράλληλος Χωροχρόνος: Γνωρίστε τον Πήλινο Στρατό στην Ελλάδα».

 Ο Xu Mingfei πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα, εντός του τρέχοντος μηνός για συνομιλίες με τη διοίκηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και για να ενημερωθεί για τις μεθόδους της αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης ως βέλτιστη πρακτική.

  Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το Μουσείο του Μαυσωλείου του Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ (Emperor Qinshihuang’s Mausoleum Site Museum), μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, γνωστό παγκοσμίως για το εύρημα του εντυπωσιακού Πήλινου Στρατού.

 Η υπουργός ενημερώθηκε για την ιστορία της ανασκαφής, καθώς και για τα πρόσφατα ευρήματα και πρότεινε στον αν. κυβερνήτη τη διοργάνωση περιοδικής έκθεσης των πολεμιστών, στην Αθήνα, καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της ανθρωπότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά, εκ μέρους των Κινέζων ειδικών, στα στοιχεία ελληνικής τεχνοτροπίας, που έχουν εντοπιστεί στα πήλινα αγάλματα, γεγονός που αναδεικνύει τις πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις με την Ελλάδα, ήδη από τον 3ο αιώνα πΧ.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Taiping, η Λίνα Μενδώνη συζήτησε με τον διευθυντή της ανασκαφής Han Jianhua τη δυνατότητα επιστημονικών ανταλλαγών, ειδικών στην προϊστορική αρχαιολογία.

Καθώς η ανασκαφή διεξάγεται από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Σπουδών, συζητήθηκε η διοργάνωση επιστημονικών σεμιναρίων στο πλαίσιο της δραστηριότητας της Σχολής στην Αθήνα. Το Taiping Heritage Site ανακαλύφθηκε το 2021 κατά την διάρκεια κατασκευής δεξαμενής.

Καλύπτει 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και χρονολογείται στην περίοδο Xiashang, 4.150-3.700 χρόνια πριν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο της περιόδου αυτής που έχει εντοπιστεί στη βορειοδυτική Κίνα, προσφέροντας σημαντικά στοιχεία για τη μελέτη των πρώιμων κινεζικών πολιτισμών.

Στο Μουσείο Ιστορίας της Επαρχίας Shaanxi, στο οποίο ξεναγήθηκε η υπουργός Πολιτισμού, φιλοξενούνται εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα από τις ανασκαφές στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία φαίνεται να διαθέτει τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Κίνα.

  Πηγή φωτογραφίας: ΥΠΠΟ