Ένας θανατοποινίτης στη Νότια Καρολίνα πρέπει να επιλέξει πώς θα τελειώσει η ζωή του και έχει μόλις λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα για να αποφασίσει. Ο 59χρονος, Richard Moore, καταδικάστηκε στη μέγιστη των ποινών για τον πυροβολισμό ενός υπαλλήλου καταστήματος το 1999 στην κομητεία Spartanburg.

Τώρα πρέπει να αποφασίσει εάν θα εκτελεστεί σε εκτελεστικό απόσπασμα, ηλεκτρική καρέκλα ή θανατηφόρα ένεση.

Αν δεν επιλέξει την τύχη του μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, θα εκτελεστεί με ηλεκτροπληξία.

Η ηλεκτρική καρέκλα της πολιτείας, που κατασκευάστηκε το 1912, βρέθηκε να λειτουργεί σωστά ύστερα από δοκιμή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

Το εκτελεστικό απόσπασμα επιτρέπεται στη Νότια Καρολίνα βάσει ενός νόμου του 2021.

Σύμφωνα με την Daily Mail ο διευθυντής σωφρονιστικών ιδρυμάτων της Νότιας Καρολίνας, Bryan Stirling, δήλωσε ότι το εκτελεστικό απόσπασμα διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση, πυρομαχικά και όπλα. Τρεις εθελοντές έχουν εκπαιδευτεί να πυροβολούν από απόσταση 4,5 μέτρων, στοχεύοντας έναν στόχο απευθείας στην καρδιά.

Από τότε που η θανατική ποινή επανήλθε το 1976 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Καρολίνα έχει εκτελέσει συνολικά 44 κρατούμενους.

Ο Moore θα είναι η δεύτερη εκτέλεση στην πολιτεία μετά από παύση 13 ετών, η οποία προέκυψε λόγω της αδυναμίας να αποκτηθεί το φάρμακο που απαιτείται για τη θανατηφόρα ένεση. Όταν θεσπίστηκε το αρχικό μέτρο προστασίας της ιδιωτικότητας, οι εταιρείες αρνήθηκαν να το πουλήσουν.

Ωστόσο, μετά την ψήφιση ενός νόμου ασπίδας πέρυσι, η πολιτεία κατάφερε να προμηθευτεί εκ νέου το φάρμακο.

Έκτοτε, διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο είναι καθαρό, σταθερό και αρκετά ισχυρό για την εκτέλεση, σύμφωνα με δοκιμές που πραγματοποίησαν τεχνικοί στο κρατικό εργαστήριο εγκληματολογίας.

Ο Moore, ωστόσο, προσπαθεί να σταματήσει την εκτέλεση μέσω εφέσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Το έγκλημα που οδήγησε στην καταδίκη

Τον Σεπτέμβριο του 1999, ο Moore μπήκε σε ένα παντοπωλείο με σκοπό να το ληστέψει. Παρόλο που μπήκε άοπλος, κατάφερε να πάρει ένα όπλο από τον υπάλληλο του καταστήματος, τον James Mahoney, γεγονός που οδήγησε σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των δύο. Ο Mahoney σκοτώθηκε από μία σφαίρα στο στήθος.

Αν και ο Moore εργαζόταν και παρέμενε δραστήριος πατέρας τα χρόνια πριν από το έγκλημα που τον οδήγησε στη θανατική ποινή, είχε ένα ιστορικό παραβατικότητας που περιλάμβανε: επαναλαμβανόμενη παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, παράνομη οπλοκατοχή, αρπαγή τσάντας, διάρρηξη, ληστεία και επίθεση με σοβαρό και επιβαρυντικό χαρακτήρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Post and Courier. Μάλιστα, ήταν εθισμένος στο κρακ κοκαΐνης.

Ο Moore, ένας μαύρος άνδρας, βρίσκεται πλέον στην πτέρυγα των θανατοποινιτών της Νότιας Καρολίνας για 23 χρόνια. Παραμένει ο μοναδικός θανατοποινίτης στην πολιτεία που καταδικάστηκε από σώμα ενόρκων χωρίς κανέναν Αφροαμερικανό.

Δεδομένου ότι ο Moore ήταν αρχικά άοπλος τη στιγμή του εγκλήματος, μπορεί να υποστηριχθεί ότι δεν υπήρχε προμελέτη.

Εάν εκτελεστεί, θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στη σύγχρονη εποχή που καταδικάστηκε σε θάνατο, αν και αρχικά ήταν άοπλος και αμύνθηκε όταν απειλήθηκε με όπλο. Ο Moore δεν έχει παραβιάσεις στο ποινικό του μητρώο από τότε που βρίσκεται στη φυλακή. Έχει μάλιστα προσφερθεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση άλλων κρατουμένων, ενώ είναι φυλακισμένος.

Σκοπεύει να μιλήσει με τον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη, Henry McMaster, ζητώντας χάρη, με την ελπίδα να μειωθεί η ποινή του σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής, αντί για θάνατο.

Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή της θανατικής ποινής, κανένας κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας δεν έχει δώσει ποτέ χάρη σε κάποιον από τους κρατούμενους της πολιτείας.

Η θανατική ποινή στην πολιτεία

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι εκτελέσεις ήταν συνηθισμένες στην πολιτεία. Κατά μέσο όρο, πραγματοποιούνταν τρεις εκτελέσεις κάθε χρόνο.

Από τότε που υπήρξε η ακούσια παύση εκτελέσεων, ο αριθμός των θανατοποινιτών μειώθηκε. Στις αρχές του 2011, η πολιτεία είχε 63 κρατούμενους που περίμεναν να εκτελεστούν. Πλέον, έχουν απομείνει μόνο 31.

Περίπου 20 κρατούμενοι βγήκαν από την πτέρυγα των θανατοποινιτών, αφού κατάφεραν να κερδίσουν διαφορετική ποινή μέσω των εφέσεων στα δικαστήρια. Άλλοι πέθαναν στη φυλακή από φυσικά αίτια κατά τη διάρκεια της προσωρινής παύσης.

Η Νότια Καρολίνα εκτέλεσε τον πρώτο της θανατοποινίτη τα τελευταία 13 χρόνια τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη χρήση θανατηφόρας ένεσης.

Ο 46χρονος Freddie Owens, κρίθηκε ένοχος από σώμα ενόρκων για τη δολοφονία ενός υπαλλήλου καταστήματος κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας το 1997 στο Greenville. Βρισκόταν στη θανατική πτέρυγα για περισσότερα από 20 χρόνια μέχρι την εκτέλεσή του στις 20 Σεπτεμβρίου.

Πριν από την προγραμματισμένη εκτέλεσή του, πολλές ομάδες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της θανατικής ποινής.