Περίπου 50.000 κλεμμένοι κωδικοί πρόσβασης για το ηλεκτρονικό δισκοπωλείο iTunes της Apple διατίθενται προς πώληση στο Taobao, το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα της Κίνας, αποκάλυψε ο τοπικός Τύπος.

Το Taobao, το οποίο πουλά προϊόντα και μεσολαβεί σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες όπως το eBay, πουλά ξένους λογαριασμούς στο iTunes για 1 έως 200 γουάν (0,12 έως 23 ευρώ).

Οι αγγελίες που εντόπισαν το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπόσχονται απεριόριστο κατέβασμα τραγουδιών, παιχνιδιών και ταινιών, αν και προειδοποιούν τους αγοραστές να μην χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς για πάνω από 12 έως 24 ώρες.

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times που αποκάλυψε το θέμα, οι κωδικοί πρόσβασης είτε είναι κλεμμένοι, είτε δημιουργήθηκαν από χάκερ που χρησιμοποίησαν κλεμμένους αριθμούς πιστωτικών καρτών.

«Φυσικά και οι λογαριασμοί προέρχονται από χάκερ. Πώς αλλιώς θα ήταν τόσο φθηνοί;» φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ένας από τους πωλητές των κωδικών.

Επισήμως, πάντως, το Taobao, που έχει περίπου 200 εκατομμύρια πελάτες, και πέρυσι πoύλησε προϊόντα αξίας 41 δισ. ευρώ, αρνήθηκε ότι έχει γνώση κάποιας παράνομης δραστηριότητας.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, το iTunes βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο κυβερνοαπατεώνων. Τον περασμένο Ιούλιο, χρήστες του Διαδικτύου που έκαναν το λάθος να απαντήσουν σε παραπλανητικά email είδαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να χρεώνονται χιλιάδες ευρώ για αγορές στο iTunes.

Η Apple έχει εντείνει έκτοτε τα μέτρα ασφάλειας και καλεί τους πελάτες της να επαγρυπνούν για ενδείξεις παραβίασης των λογαριασμών τους.