Τον περασμένο Μάρτιο, ο Έλον Μασκ υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή προς τη διεθνή κοινότητα για τους κινδύνους της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης και κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες αρχές να λάβουν μέτρα ώστε να «παγώσει» η ανάπτυξή της νέας τεχνολογίας μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες στον κόσμο για τη χρήση της.
Τότε δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέφραζαν αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις του μεγιστάνα της τεχνολογίας, υποστηρίζοντας πως οι ανησυχίες του ήταν περισσότερο επιχειρηματικές. Μερικούς μήνες αργότερα οι ισχυρισμοί αυτοί φαίνεται πως είχαν βάση. Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως η εταιρεία του xAI είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης απέναντι στο ChatGPT (OpenAI – Microsoft) και στο Bard (DeepMind – Google).
Δεν πρόκειται για έναν απλό ανταγωνισμό μεταξύ των κορυφαίων της βιομηχανίας της τεχνολογίας αλλά για μια μάχη πολλών δισεκατομμυρίων. Είναι ενδεικτικό πως η Microsoft, που κατάφερε να ρίξει πρώτη στην αγορά το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI για την ανάπτυξη του ChatGPT ώστε να το ενσωματώσει στη μηχανή αναζήτησής της, το Bing.
Βασική επιδίωξή της ήταν να ανατρέψει την κυριαρχία της Google, η οποία βλέπει τα έσοδά της να αυξάνονται κατά μέσο όρο 20% ετησίως για περισσότερο από μια δεκαετία. Σύμφωνα με τον Economist, η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, έχει αποκομίσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια με το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών να προέρχεται από την υπηρεσία αναζήτησης. Η αξία της εταιρείας έχει υπερτριπλασιαστεί, αγγίζοντας πλέον τα 1,3 τρισ. δολάρια, μέγεθος που την κατατάσσει στην πρώτη πεντάδα των πιο πολύτιμων εταιρειών στον κόσμο.
Η αντεπίθεση του Μασκ
Ο Έλον Μασκ δεν μπορούσε να λείπει από αυτή την κούρσα. Αν και αρχικά φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την επιτυχία της Microsoft με το ChatGPT, ο Μασκ πέρασε στην αντεπίθεση. Αφού «ξεπέρασε» τους «φόβους» του για το μέλλον της ανθρωπότητας από την τεχνητή νοημοσύνη, ο Μάσκ δήλωσε ότι το «πάγωμα» της νέας τεχνολογίας δεν είναι πλέον ρεαλιστικό και τον Ιούλιο προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας xAI. Προ ημερών ανακοινώθηκε πως η εταιρεία του είναι έτοιμη να λανσάρει το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ονόματι Grok.
Επισήμως το νέο μοντέλο φαίνεται αναπτύχθηκε σε μόλις δύο μήνες. Προφανώς όμως ο Μασκ δεν ασχολήθηκε εσχάτως με την τεχνητή νοημοσύνη. Τουναντίον υπήρξε συνιδρυτής και από τους πρώτους χρηματοδότες της OpenAI, όταν αυτή ξεκινούσε ως startup το 2015. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως χωρίς αμφισβήτηση είναι ο λόγος που υπάρχει σήμερα η εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT.
Ωστόσο ο Μάσκ αποχώρησε από την εταιρεία το 2018, ύστερα από μια αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς της, σύμφωνα με το Forbes. Υποστήριξε πως «δεν συμφωνούσε με ορισμένα από αυτά που ήθελε να κάνει η ομάδα της OpenAI» και έκτοτε έχει εξελιχθεί στον πιο σφοδρό επικριτή της. Επιπλέον η Tesla, η αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ, επενδύει εδώ και καιρό στην τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο του σχεδίου για ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης.
Ο Μασκ ισχυρίζεται πως η δοκιμαστική έκδοση του Grok είναι ήδη πολύ καλύτερη από το ChatGPT 3.5 (σ.σ. μια βασική έκδοση που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας ελεύθερα στη σελίδα της OpenAI) και πως σύντομα το δικό του μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης θα είναι πολύ καλύτερο από την κορυφαία έκδοση του ChatGPT. Θα είναι «το καλύτερο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που υπάρχει», υποστήριξε με ενθουσιασμό.
Στα πλεονεκτήματά του, όπως σημείωσε ο Μασκ, είναι πως έχει πρόσβαση πραγματικού χρόνου στις πληροφορίες μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter). Η beta έκδοση του Grok είναι διαθέσιμη ήδη στους χρήστες της συνδρομητικής υπηρεσίας Premium+ του Χ. Όταν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό η «εκπαίδευσή» του θα ενσωματωθεί πλήρως στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και θα κυκλοφορήσει και ως ανεξάρτητη εφαρμογή.
Τεχνητή νοημοσύνη χωρίς αναστολές
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο υποστηρίζει ακόμη πως το δικό του μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης δεν θα είναι απλώς το καλύτερο, αλλά και διαφορετικό από τα υπόλοιπα και δεν θα υπακούει στην «πολιτική ορθότητα».
«Έχει σχεδιασθεί για να απαντά σε ερωτήσεις με μια νότα χιουμοριστικής εξυπνάδας και επαναστατικότητας, για αυτό μην το χρησιμοποιείτε αν μισείτε το χιούμορ. Θα απαντήσει, επίσης, και σε πικάντικες ερωτήσεις που απορρίπτονται από τα περισσότερα άλλα συστήματα AI», αναφέρει η xAI στην παρουσίασή του και προσθέτει: «είναι σημαντικό να σχεδιάζουμε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που είναι χρήσιμα σε άτομα κάθε υπόβαθρου και πολιτικών απόψεων».
Τα παραπάνω προϊδεάζουν για την ανάπτυξη ένα chatbot χωρίς αναστολές, μια τεχνητή νοημοσύνη που δεν θα πτοείται να λέει την ψηφιακή της σκέψη σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μοντέλα, τα οποία σύμφωνα με τους δημιουργούς τους έχουν περιορισμούς στις απαντήσεις τους ώστε να μην προσβάλουν και να μη προωθούν τη βία, τις διακρίσεις, τον ρατσισμό και άλλο ακατάλληλο περιεχόμενο.
Ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια του Μασκ. Χωρίς τους περιορισμούς το Grok θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο. Και οι αποφάσεις του Μασκ μετά την εξαγορά του Twitter εντείνουν αυτούς τους φόβους.
«Από τότε που ο Musk ανέλαβε τον έλεγχο του X , η πλατφόρμα επανέφερε αρκετούς χρήστες που είχαν μπλοκαριστεί για ακραίες αναρτήσεις, βάσει της δηλωμένης αντίθεσης του νέου ιδιοκτήτη της στην εποπτεία περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η παραπληροφόρηση έχει αυξηθεί στην πλατφόρμα από τότε που ανέλαβε ο Μασκ», σημειώνει το τεχνολογικό περιοδικό Wired.
Και ο ερευνητής στο MIT, Αντρέι Μπάρμπου, συμπληρώνει: Με τόσα πολλά καλά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν αναπτυχθεί, το ερώτημα είναι τι σχεδιάζει να κάνει ο Musk με το Grok και πώς ελπίζει ότι θα βγάλει χρήματα.