Δικηγόρος 42 ετών που ζει και εργάζεται στην Αθήνα έπεσε θύμα Νιγηριανών οι οποίοι με τη μέθοδο της «νιγηριανής απάτης» αφού την έπεισαν ότι κληρονομεί 12,5 εκατ. ευρώ από συγγενικό της πρόσωπο, της απέσπασαν μεγάλο χρηματικό ποσό προκειμένου να τη διευκολύνουν και να την καθοδηγήσουν για να πάρει τα λεφτά.

Η δικηγόρος , αφού τους πλήρωσε διαπίστωσε ότι την εξαπάτησαν.

Στη συνέχεια η 42χρονη απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και διαπιστώθηκε ότι είχε πέσει θύμα ομάδας Νιγηριανών με… έδρα την Ισπανία.

Τι είναι οι «Νιγηριανές Απάτες» ή αλλιώς «Απάτες 419»

Στις περιπτώσεις αυτές αποστέλλονται, μηνύματα σε τυχαίους χρήστες του διαδικτύου, με τα οποία τους πληροφορούν ότι κάποιος κάτοχος ιδιαίτερα μεγάλης περιουσίας έχει αποβιώσει και είτε δεν υφίσταται κανείς κληρονόμος και ο παραλήπτης του μηνύματος έχει επιλεγεί ούτως ώστε να κληρονομήσει αυτός την περιουσία, είτε για να καταστεί δυνατό να αποδεσμευτεί η περιουσία, χρειάζεται αυτή να μεταφερθεί σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού και ο παραλήπτης του μηνύματος ενημερώνεται ότι εάν διαθέσει το λογαριασμό του, θα αποκτήσει κάποιο ποσοστό επί της περιουσίας αυτής.

Σε άλλες περιπτώσεις, άτομα από τη Νιγηρία αναζητούν τη βοήθεια επιχειρηματιών ή ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές πράξεις (λαθρεμπόριο, απάτες, δωροδοκία κλπ.), υποσχόμενοι για τη συνεργασία αυτή υψηλό ποσοστό αμοιβής. Για το σκοπό αυτό, κάνουν χρήση τίτλων επίσημων φορέων της χώρας τους (Υπουργεία, Κεντρική Τράπεζα, Εθνική Εταιρεία Πετρελαίων Νιγηρίας κλπ.), χρησιμοποιούν τίτλους κυβερνητικών ή στρατιωτικών παραγόντων με υπαρκτά και ψεύτικα ονόματα ή προφασίζονται σχέση τους με «διάσημα» ή «σημαντικά» πρόσωπα.

Η απάτη έγκειται στο γεγονός ότι οι αποστολείς των μηνυμάτων ζητούν από τους παραλήπτες να τους αποστείλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία των τραπεζικού λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ. προκειμένου επιτευχθεί η συνεργασία τους και η αποκόμιση των χρηματικών ποσών.