Σε μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε η «Παπαστράτος», δείχνοντας έμπρακτα για μια ακόμη φορά την περιβαλλοντική της συνείδηση. Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι της επιχείρησης, συγκεντρώθηκαν στη λίμνη Κουμουνδούρου, έναν εξαιρετικά πολύτιμο υγρότοπο για την ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, προκειμένου να συμβάλλουν στον καθαρισμό της.

Παρά τη βιομηχανική δραστηριότητα που την περιβάλλει, η λίμνη Κουμουνδούρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής. Εδώ, φιλοξενούνται σημαντικά είδη υδρόβιων και γλαρόμορφων πουλιών, καθώς και άλλα είδη της τοπικής βιοποικιλότητας. Διαθέτει ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία του πολύπαθου Ασπροπύργου, προσφέροντας καταφύγιο σε πουλιά που μεταναστεύουν και κινδυνεύουν από την αστικοποίηση και τη βιομηχανική ανάπτυξη. Θυμίζουμε ότι βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με μεγάλες βιομηχανίες και την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε περιβαλλοντικές πιέσεις. Επιπλέον, αυτής της επιβάρυνσης, λόγω και της ανθρώπινης αμέλειας, η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια άτυπη χωματερή, όπου πετιούνται ανεξέλεγκτα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το φυσικό της περιβάλλον και απειλείται η βιοποικιλότητά της.

Με τη συνδρομή εξειδικευμένης ομάδας, οι εθελοντές ξεκίνησαν τον καθαρισμό περιμετρικά της λίμνης, σε μια οργανωμένη προσπάθεια να αναζωογονήσουν την περιοχή και να συμβάλλουν στην επαναφορά της φυσικής της ομορφιάς. Οι εθελοντές της Παπαστράτος μοιράστηκαν σε μικρές ομάδες, κάθε μία εκ των οποίων ανέλαβε έναν συγκεκριμένο τομέα γύρω από τη λίμνη. Όλοι ήταν εφοδιασμένοι με μεγάλες σακούλες ανακύκλωσης ώστε να ρίχνουν εκεί τα σκουπίδια, κυρίως πλαστικά, μεταλλικά και άλλα μικροαπορρίμματα που είτε είχαν παρασυρθεί στις όχθες της λίμνης από τον άνεμο, είτε από ασυνείδητους περαστικούς και επισκέπτες που αφού απόλαυσαν την ομορφιά του τοπίου τα πέταξαν εκεί, αδιαφορώντας για τη συμβολή τους στη μόλυνση της περιοχής.

Οι εθελοντές συνέλλεξαν κάθε είδους σκουπίδια. Τα πλαστικά μπουκάλια, οι φθαρμένες σακούλες και τα απορρίμματα που είχαν συσσωρευτεί σε σημεία της λίμνης, τα οποία μετατρέπονταν αργά σε μικροπλαστικά, άρχισαν να απομακρύνονται μεθοδικά. Είναι από αυτές τις φορές που διαπιστώνεις πως όσο προχωρά η καθαριότητα τόσο αποκαλύπτεται η πραγματική ομορφιά της λίμνης που μπορεί και πάλι να «αναπνεύσει». Κάθε σακούλα που γέμιζε, γινόταν σύμβολο της προσπάθειας να διασφαλιστεί ότι η λίμνη Κουμουνδούρου δεν θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μια ακόμη παραμελημένη περιοχή της Αττικής. Η δράση ήταν άκρως αποτελεσματική εάν αναλογιστεί κανείς ότι 100 άνθρωποικατάφεραν να περισυλλέξουν συνολικά 2,6 τόνους απορριμμάτων! 

Η Δράση μέσα από τα Μάτια των Εθελοντών

Πολλοί εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη δράση μας μίλησαν για το πόσο σημαντική ήταν η εμπειρία. Όπως μας λέει και η Χρυσιής Τσίοπτσια, εργαζόμενη στην «Παπαστράτος», η συμμετοχή της στην πρωτοβουλία αυτή ήταν ιδιαίτερα συγκινητική: «Είναι συγκινητικό να βλέπεις τόσους εθελοντές να συγκεντρώνονται για έναν κοινό σκοπό. Ο καθαρισμός της Λίμνης Κουμουνδούρου δεν είναι απλά μία εθελοντική κίνηση είναι μία απόδειξη ότι στην Παπαστράτος είμαστε εδώ στην πράξη και για την προστασία του περιβάλλοντος».

Η Εύα Μπούρλου, εργαζόμενη στην «Παπαστράτος» αναφέρει: «Η λίμνη Κουμουνδούρου βρίσκεται πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις μας όπου ζούμε και εργαζόμαστε γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να την φροντίσουμε». Ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, εργαζόμενος στην «Παπαστράτος» ήταν επίσης ένας από τους πολλούς εργαζόμενους που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη δράση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η σημερινή μας εθελοντική δράση, ο καθαρισμός της Λίμνης Κουμουνδούρου, είναι μία απόδειξη οτι η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική υπευθυνότητα μπορούν να συμβαδίζουν με την επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα».

Μήνυμα ευαισθητοποίησης από τον Γιώργο Μαργώνη

Στο πλαίσιο της δράσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης «Παπαστράτος», Γιώργος Μαργώνης, δηλώνει στο Newsbeast πως: «Η λίμνη είναι ένας πολύτιμος υγρότοπος για την περιοχή του Ασπροπύργου. Βρισκόμαστε εδώ στο πλαίσιο του μήνα καθαρισμού της Philip Morris International, της μητρικής μας εταιρείας. Σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι τοπικές εταιρείες του ομίλου προβαίνουν αυτό τον καιρό σε δράσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Είμαι πολύ χαρούμενος που οι εργαζόμενοι της «Παπαστράτος» είναι ΕΔΩ σήμερα, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτή την τόσο σημαντική δράση».

Και προσθέτει: «Το DNA της «Παπαστράτος» εμπεριέχει αξίες όπως ο εθελοντισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών. Η κίνησή μας, αν και μικρή, αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την ευαισθητοποίηση και την πρόσκληση κι άλλων φορέων να συνεισφέρουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Στην «Παπαστράτος», είμαστε πάντα εδώ για να κάνουμε στην πράξη το καλύτερο δυνατό για την κοινωνία και το περιβάλλον».

Απο την πλευρά του ο Θέμης Χασιώτης, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της επιχείρησης «Παπαστράτος» τόνισε: «Η σημερινή πρωτοβουλία καθαρισμού της Λίμνης Κουμουνδούρου είναι ένα μικρό λιθαράκι συνεισφοράς των εργαζομένων της Παπαστράτος για τη προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της ευρύτερης περιοχής. Μιας περιοχής που δραστηριοποιούμαστε εδώ και δύο δεκαετίες επιχειρηματικά. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εθελοντές εργαζόμενους της εταιρείας, πως οι μικρές επαναλαμβανόμενες και συλλογικές προσπάθειες μπορούν να φέρουν πραγματικά μία αλλαγή προς το καλύτερο».

Σημαντικός ρυθμιστής του περιβάλλοντος η λίμνη Κουμουνδούρου

Η συγκεκριμένη δράση καθαρισμού της Λίμνης Κουμουνδούρου συνδέεται άμεσα με τα ευρύτερα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της διαχείρισης των πλαστικών αποβλήτων. Οι υγρότοποι όπως η εν λόγω λίμνη, αποτελούν σημαντικούς ρυθμιστές του κλίματος και καταφύγια βιοποικιλότητας. Ωστόσο, η ρύπανση απειλεί την υγεία αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, με τα πλαστικά να διασπώνται σε μικροπλαστικά που εισέρχονται στη διατροφική αλυσίδα και υποβαθμίζουν τα οικοσυστήματα.

Η «Παπαστράτος» αναλαμβάνει δράση

Η προστασία της λίμνης Κουμουνδούρου δεν είναι απλώς ζήτημα τοπικής ευθύνης, αλλά εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια καταπολέμησης της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης. Ο καθαρισμός και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της περιοχής στις κλιματικές αλλαγές.

Εδώ στην πράξη για την προστασία των υδάτινων πόρων

Για την Παπαστράτος η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, είναι από ετών συνδεδεμένη με την επιχειρηματική της δραστηριότητα αλλά και τη φιλοσοφία της ως προς την ενεργό συμμετοχή της για την προστασία του ευρύτερου χώρου στον οποίο επιχειρεί. 

Οι λίμνες και τα δάση συνδέονται άμεσα με τους υδάτινους πόρους και την υπεύθυνη διαχείρισή τους. Και βέβαια αυτό αφορά άλλη μία παράμετρο που βρίσκεται σταθερά στον πυρήνα του μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης της Παπαστράτος. Δηλαδή το πώς αναγνωρίζει και αξιολογεί τους κινδύνους που προκύπτουν από τη δυνητική ρύπανση και από την έλλειψη υδάτινων πόρων, και πώς διαχειρίζεται την επίδραση στις υδρολογικές λεκάνες απορροής που σχετίζονται µε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και την εφοδιαστική της αλυσίδα.

Η υπεύθυνη διαχείριση του νερού, τόσο εντός των εγκαταστάσεών της στον Ασπρόπυργο όσο και συνολικά στην περιοχή της λεκάνης απορροής της στο Θριάσιο Πεδίο, βρίσκεται σταθερά στον πυρήνα του μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας. Σωστή διαχείριση του νερού σημαίνει εφαρμογή μέτρων υψηλής αποδοτικότητας, προώθηση δράσεων για την ανακύκλωσή του, προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων, και προώθηση της βιώσιμης διαχείρισής τους σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η στρατηγική της έχει στόχο την ελαχιστοποίηση της ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος (θερµαινόµενων ράβδων καπνού) στο εργοστάσιό της, το οποίο εφαρµόζει Σύστηµα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και έχει πιστοποιηθεί κατά το ISO 14001, πρότυπο που περιλαµβάνει και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην περιβαλλοντική αποκατάσταση και τη διαχείριση υδάτινων πόρων από την Παπαστράτος

Επιπλέον, η Παπαστράτος έχει δημιουργήσει δύο µονάδες βιολογικού καθαρισµού τριτοβάθµιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων για αστικά και βιοµηχνικά απόβλητα. Τα επεξεργασµένα ύδατα διατίθενται υπεδάφια ενισχύοντας την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του υδροφόρου ορίζοντα. Μέρος του επεξεργασµένου ύδατος και συγκεκριµένα 14.820 m3 νερού, επαναχρησιµοποιήθηκαν προς άρδευση των χώρων πρασίνου των εγκαταστάσεών της εταιρείας.

Τέλος, µέσω της µητρικής εταιρείας Philip Morris International (PMI), η εταιρεία προετοιµάζει και διατηρεί µε διαφάνεια αναφορές σχετικά µε τη χρήση νερού, µέσω της δηµοσιοποίησης στοιχείων στον µη κερδοσκοπικό οργανισµό CDP.

Έμπρακτη απόδειξη της συνολικής αξίας που προσδίδει η Παπαστράτος στην ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί το γεγονός ότι, ήδη από το 2020, έγινε μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση «Συμμαχία για το Νερό»– Alliance for Water Stewardship (AWS) Standard 2.0. Πρόκειται για μια παγκόσμια συνεργασία μελών, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις, ΜΚΟ και τον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα µε το πρότυπο ΑWS, οι κοινές προκλήσεις για το νερό περιλαμβάνουν την απειλή ή την ανησυχία που αφορά στη διαχείριση του νερού και η οποία επηρεάζει και άλλα ενδιαφερόµενα µέρη της περιοχής χρήσης αυτού, όπως το υδατικό ισοζύγιο-υφαλμύρινση υπογείου υδροφόρου ορίζοντα, η ποιότητα του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα και η εξάλειψη του κινδύνου πλημμύρας.

Με πρωτοβουλία της Παπαστράτος, όλα αυτά τα ζητήματα επικοινωνούνται μέσω συναντήσεων με τοπικούς φορείς με συμμετοχή του Δήμου Ασπροπύργου, της ΕΥΔΑΠ και άλλων εταιρειών που έχουν έδρα στη λεκάνη απορροής της περιοχής που ανήκει και η Παπαστράτος.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Παπαστράτος και στη συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων της σχετικά με το νερό ως κρίσιμο στοιχείο για ένα βιώσιμο μέλλον. Παράλληλα, συµµετέχει σε µηνιαίες ηµερίδες που διοργανώνονται από τη PMI, µε συµµετοχή όλων των εργοστασίων του Οµίλου, για την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και βέλτιστων πρακτικών για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιµετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται µε τη µείωση των αποθεµάτων νερού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρωτοβουλία της «Παπαστράτος» να καθαρίσει τη λίμνη Κουμουνδούρου δεν περιορίζεται μόνο στην απομάκρυνση των απορριμμάτων, αλλά αποτελεί μια κίνηση με πολλαπλά οφέλη. Ενισχύει την τοπική κοινωνία, προάγει τον εθελοντισμό και προσφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος. Αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα πως η συνεργασία και η συλλογική δράση είναι απαραίτητες για την προστασία των φυσικών μας πόρων.