Η ιστορία είναι γεμάτη από πρόσωπα που άφησαν το δικό τους ανεξίτηλο σημάδι, όχι μόνο για τις πράξεις ή τα επιτεύγματά τους, αλλά και για τα χαρακτηριστικά φυσικά τους γνωρίσματα.

Από το χαρακτηριστικό κερωμένο μουστάκι του Σαλβαδόρ Νταλί, που αποτυπώνει την εκκεντρικότητά του, μέχρι το αναγνωρίσιμο μουστάκι «οδοντόβουρτσα» του Αδόλφου Χίτλερ, το οποίο απέκτησε αρνητική σημασία λόγω της ιστορίας, η εμφάνιση συχνά διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που έχουμε για αυτούς.

Σαλβαδόρ Νταλί

Σαλβαντόρ Νταλί

Είναι πολύ πιθανό ότι ο Σαλβαδόρ Νταλί ήταν γνωστός τόσο για το ασυνήθιστο κερωμένο μουστάκι του όσο και για τους υπερρεαλιστικούς πίνακές του. Η τέχνη του συχνά απεικονίζει έναν ονειρικό κόσμο στον οποίο συνηθισμένα αντικείμενα αντιπαρατίθενται, παραμορφώνονται ή μεταμορφώνονται με άλλο τρόπο με έναν παράξενο και παράλογο τρόπο.

Το σήμα κατατεθέν του, το κερωμένο μουστάκι του, το οποίο το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μουστάκι κατατάσσει στην κατηγορία «Dalí», είναι στενό, με μακριά μυτερά άκρα που τραβούν απότομα προς τα πάνω.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Britannica, το πτώμα του Νταλί εκταφιάστηκε το 2017, περίπου 28 χρόνια μετά τον θάνατό του, ώστε οι ιατροδικαστές να μπορέσουν να συλλέξουν DNA στο πλαίσιο μιας αγωγής πατρότητας. Ανακάλυψαν ότι το μουστάκι του ήταν ακόμη άθικτο.

Αδόλφος Χίτλερ

Χίτλερ

Ο φασίστας δικτάτορας, έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην παγκόσμια ιστορία, ήταν, επίσης, γνωστός για το άμεσα αναγνωρίσιμο στυλ περιποίησής του. Ήταν τόσο αλάνθαστο το μουστάκι του «οδοντόβουρτσα», ένας τύπος που χαρακτηρίζεται από πυκνά μουστάκια που εκτείνονται στο πλάτος της μύτης, που συχνά αποκαλείται «μουστάκι του Χίτλερ». Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άνδρες σε όλο τον κόσμο εγκατέλειψαν το μουστάκι οδοντόβουρτσα λόγω της άμεσης συσχέτισής του με τον Χίτλερ. Στις μέρες μας, αυτό το στυλ μουστάκι εμφανίζεται σπάνια.

Κλαρκ Γκέιμπλ

Κλαρκ Γκέιμπλ

Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 30ετούς καριέρας του στον κινηματογράφο, ο Κλαρκ Γκέιμπλ, πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες παραγωγές του Χόλιγουντ, όπως το «Ανταρσία στο Μπάουντι» και το «Όσα παίρνει ο άνεμος». Ο Γκέιμπλ είχε ένα από τα πιο διάσημα μουστάκια στο Χόλιγουντ στα μέσα του 20ου αιώνα. Το μουστάκι του θα μπορούσε να ενταχθεί είτε στην κατηγορία του στυλ «πινέλο ζωγράφου» είτε στην κατηγορία του στυλ «αμπαζούρ».