Η οικονομία της Ιαπωνίας θα μπορούσε να καταγράψει απώλειες έως και 1,81 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε περίπτωση που σημειωνόταν ένας μεγασεισμός, όπως αναμένεται επί μακρόν, στα ανοιχτά των ακτών της χώρας στον Ειρηνικό, ο οποίος θα προκαλούσε καταστροφικά τσουνάμι, την κατάρρευση εκατοντάδων κτιρίων και πιθανόν τον θάνατο περίπου 300.000 ανθρώπων, προειδοποιεί έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.
Η αναμενόμενη οικονομική ζημία ύψους 270,3 τρισεκατομμυρίων γεν ή σχεδόν του μισού ΑΕΠ της χώρας, είναι σημαντικά αυξημένη από την προηγούμενη εκτίμηση των 214,2 τρισεκατομμυρίων γεν καθώς η νέα εκτίμηση συνυπολογίζει τις πληθωριστικές πιέσεις και τα επικαιροποιημένα στοιχεία που συλλέγονται επί τόπου, ενώ έχει αυξηθεί η έκταση των περιοχών που αναμένεται να πλημμυρίσουν, σημειώνεται στην έκθεση της προεδρίας.
Η Ιαπωνία είναι μια από τις περισσότερο επιρρεπείς σε σεισμούς χώρες και η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα περίπου 80% για σεισμό μεγέθους 8 με 9 βαθμών κατά μήκος της Τάφρου Νανκάι.
Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, βασισμένο στο ενδεχόμενο σεισμού 9 βαθμών στην περιοχή, η Ιαπωνία πιθανόν να αναγκαστεί να προχωρήσει στην απομάκρυνση 1,23 εκατομμύριο κατοίκων ή αλλιώς του 10% του συνολικού πληθυσμού της.
‘Εως και 298.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους από τσουνάμι και από καταρρεύσεις κτιρίων αν ο σεισμός σημειωθεί αργά το βράδυ κάποιου χειμώνα, προκύπτει από την έκθεση.
Η τάφρος έχει μήκος περίπου 900 χιλιόμετρα και βρίσκεται στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, όπου η Πλάκα των Φιλιππίνων βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική Πλάκα.
Η τεκτονική καταπόνηση που συσσωρεύεται μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έναν μεγασεισμό σχεδόν μια φορά στα 100 ή στα 150 χρόνια.
Τον περασμένο χρόνο η Ιαπωνία εξέδωσε για πρώτη φορά προειδοποίηση για “σχετικά μεγαλύτερη πιθανότητα” ενός μεγασεισμού μεγέθους έως και 9 βαθμών στην τάφρο μετά τη δόνηση των 7,1 βαθμών που σημειώθηκε στο άκρο της τάφρου.
Το 2011 σεισμός 9 βαθμών που προκάλεσε φονικό τσουνάμι και η επακόλουθη πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους.
Πηγή: ΑΠΕ