Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου που πλήττουν τις γυναίκες παγκοσμίως. Η διάγνωση της νόσου συνοδεύεται από έντονες συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές, με τη μαστεκτομή να είναι συχνά αναγκαία για την αντιμετώπισή της. Ωστόσο, η αποκατάσταση του στήθους μετά από μαστεκτομή προσφέρει στη γυναίκα μία σημαντική λύση, καθώς όχι μόνο αποκαθιστά τη σωματική της εικόνα, αλλά συμβάλλει και στην ψυχολογική της ανάρρωση.

Με αφορμή το Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του Μαστού, Ο Δρ. Ιωάννης Γιαννάς, Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός μοιράζεται μαζί μας πολύτιμες πληροφορίες για τη διαδικασία της αποκατάστασης στήθους και απαντάει σε συχνές ερωτήσεις.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία σοβαρή ασθένεια που απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση των θεραπευτικών επιλογών. Ποια διαδικασία ακολουθούν οι ιατροί για να καθορίσουν το πλάνο θεραπείας και πώς επηρεάζει η επιλεγμένη μέθοδος χειρουργικής επέμβασης τη διαδικασία αποκατάστασης του στήθους;

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού εξαρτάται από το τον ιστολογικό τύπο, το στάδιο, την επιθετικότητα και το μέγεθος του όγκου. Η συστηματική κλινικοεργαστηριακή εξέταση, η συζήτηση με την ασθενή, και ακολούθως η συζήτηση με το ογκολογικό συμβούλιο δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιαστεί το καλύτερο δυνατό πλάνο θεραπείας για την κάθε ασθενή. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, είναι επιβεβλημένο να συμβουλεύουμε τις ασθενείς και για τις επιλογές αποκατάστασης του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά και τη ψυχική ευεξία μίας γυναίκας. Μπορεί η αποκατάσταση στήθους να βοηθήσει στη ψυχολογική της ανάρρωση;

Η αποκατάσταση τον μαστού δεν αποτελεί μία κοσμητική επέμβαση αλλά μία επανορθωτική και στοχεύει στην επαναφορά του σώματος της γυναίκας, στην προγενέστερη εμφάνισή του, πριν από την εκδήλωση του καρκίνου. Εάν είναι εφικτό, η διαδικασία πρέπει να ξεκινάει μαζί με τη χειρουργική θεραπεία της νόσου (μαστεκτομή). Η αποκατάσταση του στήθους συμβάλλει αναμφίβολα στη ψυχολογική και σωματική ανάρρωση της γυναίκας, καθώς της προσφέρει τη δυνατότητα να ξεπεράσει το σοκ που προκαλεί ο καρκίνος του μαστού.

Άμεση ή απώτερη αποκατάσταση και σε ποιες περιπτώσεις θα προτείνατε την κάθε μία;

Η άμεση αποκατάσταση είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Εάν δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση σε ένα στάδιο (μαζί με τη μαστεκτομή) είναι και πάλι προτιμότερο να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση αμέσως, μαζί με το χειρουργείο της μαστεκτομής. 

Μιλήστε μας για τις κύριες τεχνικές αποκατάστασης του στήθους. Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μίας;

Οι κύριες τεχνικές αποκατάστασης συνοψίζονται σε 3 κατηγορίες:

  1. αυτόλογοι ιστοί
  2. ενθέμματα σιλικόνης
  3. συνδυασμός ενθεμμάτων και αυτόλογων ιστών.

Η μεταφορά αυτόλογων ιστών πραγματοποιείται με μικροχειρουργικές τεχνικές και στόχος είναι να μεταφέρουμε δέρμα, λίπος και σε μερικές περιπτώσεις μύες, διατηρώντας παράλληλα την αιμάτωση τους. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να προχωρήσουμε μόνο σε μεταμόσχευση λίπους, δημιουργώντας σταδιακά το νέο μαστό, με 2-3 επεμβάσεις.

Στην 2η κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ενθεμμάτων, χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα βιολογικό ή συνθετικό πλέγμα για να ενισχύσουμε το δέρμα και να κάνουμε την αποκατάσταση έμμεσα και σε ένα στάδιο.

Στην τρίτη κατηγορία μπορούμε να συνδυάσουμε τα ενθέμματα με μεταμόσχευση λίπους ή μυοδερματικό κρημνό.

Ποιες παραμέτρους λαμβάνετε υπόψη για να αποφασίσετε την καταλληλότερη μέθοδο αποκατάστασης;

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη αποκατάσταση επιτυγχάνεται, αν γίνει μαζί με τη μαστεκτομή. Η απόφαση για τον τύπο της αποκατάστασης λαμβάνεται μετά από ενδελεχή συζήτηση με την ασθενή και βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, όπως οι προσωπικές της προτιμήσεις, τα ογκολογικά χαρακτηριστικά της νόσου, οι επιπλέον θεραπείες που ενδέχεται να ακολουθήσουν, καθώς και το αν απαιτείται ακτινοθεραπεία ή άλλες θεραπείες.

Η αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή δεν είναι μία απλή χειρουργική επέμβαση, είναι ένα βήμα προς την ανάκτηση της σωματικής και ψυχικής ισορροπίας. Η διαδικασία βοηθάει τις γυναίκες να αφήσουν πίσω το δύσκολο κεφάλαιο του καρκίνου του μαστού και να προχωρήσουν μπροστά με δύναμη, αυτοπεποίθηση και μία αίσθηση πληρότητας.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Πλαστικό και Επανορθωτικό Χειρουργό, Δρ. Ιωάννη Γιαννά.

O Δρ. Ιωάννης Γιαννάς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Αισθητική, Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική στη Μεγάλη Βρετανία, όπου εργάσθηκε για 15 χρόνια, αρχικά ως ειδικευόμενος και στη συνέχεια ως επιμελητής και διευθυντής, σε μερικά από τα σημαντικότερα νοσοκομεία της χώρας.

Με περισσότερες από 12.000 επεμβάσεις στο ενεργητικό του, σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε ελληνικούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς, ο Δρ. Γιαννάς είναι από τα πιο αναγνωρισμένα μέλη της διεθνούς κοινότητας της Αισθητικής, Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής. Είναι Διπλωματούχο μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Πλαστικών Χειρουργών της Μεγ. Βρετανίας, του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών του Λονδίνου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αισθητικής, Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, της Διεθνούς Εταιρειας Αισθητικής και Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS) , της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (ASAPS) και της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.

Σήμερα, ο Δρ. Γιαννάς προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ευρωκλινική Αθηνών, όπου είναι Διευθυντής της Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Κλινικής, ενώ διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα (Βασ. Σοφiας 63), όπου δέχεται κατόπιν ραντεβού. Παράλληλα, συνεχίζει την επαγγελματική παρουσία του στη Μεγ. Βρετανία, για 2 εβδομάδες κάθε μήνα στη φημισμένη Harley Street στο κεντρικό Λονδίνο. Στο Λονδίνο συνεργάζεται και χειρουργεί σε 2 ιδιωτικά νοσοκομεία στο κέντρο της πόλης.

Ακολουθήστε τον Δρ. Γιαννά σε Facebook, Instagram & TikTok. Μπορείτε εναλλακτικά να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του athensplasticsurgery.gr.