Σημαντικά κενά στο σύστημα περιοριστικών όρων εντόπισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, σχολιάζοντας τις συνθήκες διαφυγής στο εξωτερικό του πρώην μεγαλοστελέχους της Siemens, Φολκ Γιουνγκ.

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Παπουτσής άφησε σαφείς αιχμές για το γεγονός ότι ο Γιουνγκ δεν είχε προφυλακιστεί και πρόσθεσε πως η απαγόρευση εξόδου που του είχε επιβληθεί είχε εκ των πραγμάτων περιορισμένη ισχύ, εν γνώσει των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, ιδίως αφού επρόκειτο για πολίτη χώρας εντός Σένγκεν.

«Το μόνο πρόσφορο μέσο, κατά τη δική μου άποψη, θα ήταν η κράτησή του, το γιατί όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, ας το απαντήσει η Ελληνική Δικαιοσύνη», σχολίασε δηκτικά.

Ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε πως η καθυστέρηση από πλευράς αστυνομικών αρχών να ενημερώσουν την εισαγγελία ήταν αδικαιολόγητη και κατέληξε λέγοντας πως ήδη διεξάγεται έρευνα για τυχόν διοικητικές και ποινικές ευθύνες, ενώ έχει εκδοθεί και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Στην τοποθέτηση του, νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος υπέβαλε τη σχετική επίκαιρη ερώτηση, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για δυο μέτρα και δυο σταθμά σε σχέση με την απόδραση Γιουνγκ και τις αντίστοιχες περιπτώσεις Καραβέλλα και Χριστοφοράκου.

«Πριν από ενάμισι χρόνο, επί ΝΔ, το έσκασαν άλλα δύο πουλάκια και τότε είχατε ανέβει στα κεραμίδια, και το ερώτημα όλων ήταν το έσκασαν ή τους άφησαν αν φύγουν; Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τη δική σας κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπουτσής από την πλευρά του επεσήμανε πως για τη διαλεύκανση του σκανδάλου της Siemens έχει δεσμευτεί προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου και ότι σε όλες τις επαφές του έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα θα ξεκαθαρίσει την υπόθεση.