Στη Βουλή των Ελλήνων θα έχει την τιμή να μιλήσει την ερχόμενη Πέμπτη 7 Απριλίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να καταστήσει τη χώρα μας κοινωνό των όσων συμβαίνουν στην πατρίδα του μετά τη ρωσική εισβολή και να ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση για τη συνδρομή σε πολεμικό υλικό, ζητώντας παράλληλα όποια άλλη βοήθεια μπορούμε να παράσχουμε.

Ο κ. Ζελένσκι όμως δεν είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους και κυβέρνησης που θα λάβει το λόγο στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Μπορεί να μη συμβαίνει συχνά, αλλά μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί στην Ιστορία οκτώ ακόμη περιπτώσεις ξένων ηγετών που εκφώνησαν λόγο ενώπιον της εθνοσυνέλευσής μας. Εννοείται πως όλοι το είχαν πράξει δια ζώσης, με εξαίρεση τώρα τον Ουκρανό πρόεδρο, που θα εκφωνήσει την ομιλία του εξ αποστάσεως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

1946: Γιανς Κρίστιαν Σματς (πρωθυπουργός της Ένωσης της Νοτίου Αφρικής)

Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός της Ένωσης της Νοτίου Αφρικής (προκάτοχο κράτος της σημερινής Νοτίου Αφρικής) Γιανς Κρίστιαν Σματς το 1946. Ο πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, υπήρξε υποστηρικτής του φυλετικού διαχωρισμού προτείνοντας να υπάρχουν διαφορετικά εδάφη για τους μαύρους και τους λευκούς, αλλά προς το τέλος της σταδιοδρομίας του υπήρξε πιο διαλλακτικός, υποστηρίζοντας την εφαρμογή ορισμένων μέτρων, προς την κατεύθυνση της συμβιώσεως.

Γιανς Κρίστιαν Σματς
Ο Γιανς Κρίστιαν Σματς

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό αλλά ο Σματς υπήρξε πνευματικός καθοδηγητής και μέντορας για την τέως βασιλομήτωρ Φρειδερίκη Γλύξμπουργκ. Όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία της, «ίσως άλλοι να τον γνώρισαν ως μεγάλο πολιτικό, μεγάλο στρατιώτη και άνθρωπο σκληροτράχηλο. Εγώ τον γνώρισα ως μεγάλο άνθρωπο και ανθρωπιστή, ως μεγάλο προφήτη, στοχαστή, οραματιστή και φιλόσοφο. Με έμαθε επίσης να αγαπώ την ποίηση και να εκτιμώ τη φύση. Με έκανε να θεωρώ σαν ένα πράγμα όλα όσα έβλεπα», γράφει η Φρειδερίκη στην αυτοβιογραφία της.

Σε μια από τις πολλές αίθουσες της Βουλής των Ελλήνων, τοποθετημένη σε σημείο που δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, βρίσκεται η μαρμάρινη προτομή του πρωθυπουργού της Ένωσης της Νοτίου Αφρικής, Γιαν Κρίστιαν Σματς.

Στη στήλη είναι σκαλισμένα τα εξής: «Γιαν Κρίστιαν Σματς. Τον Φιλόσοφον Κυβερνήτην και της Δικαιοσύνης Υπέρμαχον. Εκ των ιδίων ανήγειραν οι κατά την Νότιον Αφρικήν Έλληνες- 1950».

1959: Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (πρόεδρος των ΗΠΑ)

Ο δεύτερος ξένος ηγέτης που μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων ήταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, τον Δεκέμβριο του 1959.

«Αποτελεί δι’ εμέ μεγάλην τιμήν, ότι προσεκλήθην να ομιλήσω ενώπιον του διακεκριμένου αυτού Κοινοβουλίου» θα πει ξεκινώντας την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος, για να πλέξει ακολούθως το εγκώμιο της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Η παρούσα κυβέρνηση και ο πρόεδρός της, ο διακεκριμένος πρωθυπουργός σας, έχουν να επιδείξουν τοιαύτα επιτεύγματα, ώστε να καθίστανται αντάξιοι διαδοχή των επιφανών προγόνων σας» θα τονίσει μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «προσέρχομαι στη Βουλή αυτή, με εν μήνυμα θαυμασμό και σεβασμό του αμερικανικού λαού προς τον ελληνικό, διά το φως του υποδείγματος το οποίο μας εδόθη κατά τη σημερινή μας εποχή σε όλο τον ελεύθερο κόσμο, από τη χώρα αυτή και τας νήσους της».

Δείτε σχετικό βίντεο από την επίσκεψη Αϊζενχάουερ στην Αθήνα, εδώ:

1963: Σαρλ Ντε Γκωλ (πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας)

Τρίτος ηγέτης που μίλησε ήταν ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ Ντε Γκωλ, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα, τον Μάιο του 1963.

Στην κατάμεστη από επισήμους και διπλωμάτες Βουλή, μίλησε για τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, εξαίροντας και αυτός, όπως και ο Αϊζενχάουερ τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το έργο που είχε επιτελέσει ο καλός του φίλος και τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=kanMNxKyyg4

1991: Τζoρτζ Μπους πρεσβύτερος (πρόεδρος των ΗΠΑ)

Ο τέταρτος αρχηγός ξένου κράτους που μίλησε στη Βουλή ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζoρτζ Μπους ο πρεσβύτερος, τον Ιούλιο του 1991.

«Κανένας Αμερικανός δεν μπορεί να έρθει στην Αθήνα χωρίς να αισθάνεται ένα είδος ιερού δέους. Όλα όσα είναι οι Αμερικανοί, όλα όσα υποστηρίζουν, έχουν τις ρίζες τους εδώ, σε αυτή τη μεγάλη πόλη, σε αυτή τη μεγάλη χώρα, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία», έλεγε χαρακτηριστικά την ώρα που έκλεινε την ομιλία του στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Τζoρτζ Μπους πρεσβύτερος
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζoρτζ Μπους ο πρεσβύτερος

Μάλιστα αναφώνησε στα ελληνικά κλείνοντας: «Ζήτω Ελλάς». Σημειωτέον ότι εκείνη την εποχή πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, οι οποίοι βρίσκονταν φυσικά στην αίθουσα.

Δείτε σχετικό βίντεο, εδώ:

2008: Νικολά Σαρκοζί (πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας)

Ο πέμπτος κατά σειρά αρχηγός κράτους που εκφώνησε ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ήταν ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, τον Ιούνιο του 2008, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Ο υψηλός καλεσμένος ξεκίνησε να μιλάει αναφερόμενος στους δεσμούς που τον συνδέουν με τη χώρα μας.

«Κύριε πρωθυπουργέ, αγαπητέ Κώστα, ο παππούς μου εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη που λάτρευε όταν ήταν πολύ νέος και θα ήθελε ο εγγονός του να επιστρέψει στην Ελλάδα» είπε συγκινημένος.

Νικολά Σαρκοζί
Ο Νικολά Σαρκοζί

Ακολούθως αφού αναγνώρισε και αυτός τους αγώνες μας για την προάσπιση της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, επεσήμανε πως το γνωστό σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία», μετατρέπεται πλέον σε «Ελλάς – Γαλλία, νέα συμμαχία».

Δείτε ένα σχετικό απόσπασμα εδώ:

2010: Δημήτρης Χριστόφιας (πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας)

Ο έκτος ηγέτης που εκφώνησε λόγο στην Ολομέλεια ήταν ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, τον Νοέμβριο του 2010, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρονών από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρωθυπουργός της χώρας μας τότε ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, που του επιφύλαξε θερμή υποδοχή.

Ο αείμνηστος πρόεδρος της Μεγαλονήσου είχε χαρακτηρίσει ύψιστη τιμή το γεγονός ότι «έχω σήμερα το προνόμιο να προσφωνήσω στη Βουλή των Ελλήνων» και μετέφερε «την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη σθεναρή και ολόπλευρη υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην υπόθεση της Κύπρου» όλα αυτά τα χρόνια. Αναγνώρισε μάλιστα ότι ως «Κύπριοι διαπράξαμε λάθη που διευκόλυναν τα σχέδια των ξένων. Δεν αγαπήσαμε και δεν αγκαλιάσαμε όσο έπρεπε την κυπριακή ανεξαρτησία.

Δημήτρης Χριστόφιας
Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ορισμένοι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα ακόμα και μετά το 1960 παρέμειναν προσκολλημένοι στο όραμα της Ένωσης (σ.σ. με την Ελλάδα), ενώ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα επικράτησαν ακραία στοιχεία που συνέχισαν να εργάζονται για τη διχοτόμηση. Ως Ελληνοκύπριοι καθοδηγηθήκαμε πολλές φορές από το συναίσθημα και όχι τη λογική. Δεν μετρήσαμε όσο έπρεπε τα πραγματικά δεδομένα στην Κύπρο και στην περιοχή μας. Κυνηγήσαμε το ευκταίο αλλά ανέφικτο και ενοχοποιήσαμε το εφικτό ως προδοσία».

2015: Φρανσουά Ολάντ (πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας)

Ο έβδομος ηγέτης που μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων ήταν ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που επισκέφθηκε τη χώρα μας τον Οκτώβριο του 2015, ως καλεσμένος του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. «Για κάθε Ευρωπαίο η Βουλή της Ελλάδας είναι ένα σύμβολο. Εδώ, στην αρχαία Αθήνα γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας από εδώ εξαπλώθηκε στη γηραιά ήπειρο. Είστε οι συνεχιστές της Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ολάντ.

Και συνέχισε: «Οι Έλληνες πήραν το λόγο τρεις φορές το 2015, δύο με τις βουλευτικές εκλογές και μια με το δημοψήφισμα, και η Ευρώπη σας κοιτούσε. Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Εκφράσατε τις δικές σας ευαισθησίες, αλλά και τη δέσμευσή σας να μείνετε στην ευρωζώνη έναντι διχαστικών δυνάμεων αλλά και διαφόρων που σας συμβούλευαν να βγείτε από την ευρωζώνη για λίγο.

Φρανσουά Ολάντ
Ο Φρανσουά Ολάντ

Αναφέρθηκε επίσης στη δραματική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και διήρκεσε 17 ώρες.

«Εκείνη η μακρά νύχτα της 12ης Ιουλίου σημάδεψε όχι μόνο την τύχη της Ελλάδας, αλλά γενικότερα την ιδέα του τί είναι η Ευρώπη. Τότε, ακόμα και εγώ ο ίδιος κοιτούσα τους συναδέλφους μου. Τους έβλεπα ανήσυχους για το αν θα μπορούσε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Θα ήθελα όμως να χαιρετίσω τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, γιατί αγωνίστηκε για τη χώρα σε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης» ήταν τα λόγια του.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

2015: Μαχμούντ Αμπάς (πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής)

Tον Δεκέμβριο του 2015 ομιλία εκφώνησε στην ελληνική Βουλή ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Υπό την παρουσία του μάλιστα εγκρίθηκε ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, με την οποία καλείται η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

Μαχμούντ Αμπάς
Ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο Αμπάς θα έλεγε τότε από το κοινοβουλευτικό Μέγαρο πως διακατέχεται από «μεγάλη υπερηφάνεια που παρευρισκόμαστε σήμερα στο προπύργιο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εξ ονόματος του παλαιστινιακού λαού εκφράζω την ευγνωμοσύνη και ευαρέσκεια μου για το μεγαλειώδες βήμα της Βουλής σας, που συμβάλλει στην περαιτέρω ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης. Αισθανόμαστε εγώ και η υπόλοιπη αντιπροσωπεία, ότι βρισκόμαστε στο δικό μας σπίτι. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα για την σύσφιξη των στενών ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών».

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο από την επίσκεψη Αμπάς στο Κοινοβούλιο:

2018: Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

Τέλος στους υψηλούς καλεσμένους που είχαν την τιμή να μιλήσουν στη Βουλή των Ελλήνων ήταν και ένας ακόμη πολιτικός, χωρίς όμως να φέρει την ιδιότητα του προέδρου ή πρωθυπουργού κράτους. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που απευθύνθηκε στους βουλευτές της χώρας μας τον Μάρτιο του 2018.

Ο Γάλλος πρόεδρος του ανώτατου θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε τη χώρα μας «πυλώνα γεωπολιτικής σταθερότητας» και εξέφρασε την εκτίμησή τους για τον ελληνικό λαό που άντεξε στη δύσκολη δοκιμασία της δημοσιονομικής προσαρμογής». Παράλληλα ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν είχε κάνει λόγο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη μεταμνημονιακή εποχή, καταλήγοντας στα ελληνικά: «Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη».

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Τώρα, είναι η ώρα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δούμε τι θα μας πει. Το βέβαιο είναι ότι θα κάνει και αυτός αναφορές στην ένδοξη ιστορία μας. Άλλωστε το συνηθίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε όποια εθνοσυνέλευση μιλάει, από τη Βουλή της Γερμανίας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, μέχρι το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα των λαών που τον φιλοξενούν στο Κοινοβούλιό τους, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να αποκτήσει περισσότερες συμπάθειες προς το πρόσωπό του και στήριξη στη χώρα του, που δοκιμάζεται μετά τη ρωσική εισβολή.

  • Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων.