Φρένο στα κρούσματα κλοπής και απάτης του ΦΠΑ επιχειρεί να βάλει η ΑΑΔΕ με την  υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές των επιχειρήσεων, μέτρο το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί σταδιακά από το φθινόπωρο.

Η Κομισιόν έχει ανάψει το πράσινο φως στην Ελλάδα για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση μεταξύ των επιχειρήσεων με τη απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. να ορίζει ως χρόνο εφαρμογής του μέτρου από την 1η Ιουλίου του 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2027.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το φθινόπωρο σταδιακά ανάλογα με το ύψος του τζίρου των επιχειρήσεων. Η απόφαση ορίζει ότι το μέτρο ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2027 αλλά η χώρα μας έχει τη δυνατότητα  να ζητήσει παράταση στην εφαρμογή του. Το αίτημα της παράτασης θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση αξιολόγησης για την αποτελεσματικότητα του μέτρου στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ και στην απλούστευση της είσπραξης του φόρου, για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων και τις επιπτώσεις στο διοικητικό κόστος Σε περίπτωση καθιέρωσης ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης πριν το 2027, η ελληνική παρέκκλιση θα παύσει να ισχύει.

Το ειδικό μέτρο δεν θα πρέπει να θίγει το δικαίωμα του πελάτη να λαμβάνει έντυπα τιμολόγια σε περίπτωση ενδοκοινοτικών συναλλαγών και δεν ενέχει τον κίνδυνο μετατόπισης της απάτης σε άλλους τομείς ή σε άλλα κράτη μέλη ούτε θα έχει αρνητική επίπτωση στα συνολικά φορολογικά έσοδα που εισπράττονται στο στάδιο της τελικής κατανάλωσης και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ιδίους πόρους της Ένωσης που προέρχονται από τον ΦΠΑ

Σύμφωνα με την απόφαση τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι:

  • Θα παράσχει ταχύτερα και υψηλότερης ποιότητας δεδομένα στην πλατφόρμα myData, βοηθώντας τις φορολογικές αρχές στον εντοπισμό της μη υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ ή της υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για χαμηλότερα ποσά. Επίσης Θα τις βοηθήσει να καταπολεμήσουν την κυκλική ή αλυσιδωτή απάτη, δίνοντας στις φορολογικές αρχές τη δυνατότητα να εντοπίζουν τα εμπλεκόμενα μέρη εντός συντομότερου χρονικού διαστήματος.
  • Θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος συμμόρφωσης στο ΦΠΑ και θα περιορίσει τα σφάλματα στην υποβολή των δεδομένων. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του κόστους που βαρύνει τόσο τη φορολογική διοίκηση όσο και τους υποκείμενους στον φόρο, αποφεύγοντας την επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαδικασία διόρθωσης τέτοιων σφαλμάτων.
  • Θα διευκολύνει την έκδοση προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον ΦΠΑ.
  • Θα συμβάλει στην εκπλήρωση περισσότερων της μίας υποχρεώσεων, με αντίστοιχο περιορισμό των σφαλμάτων και των διοικητικών δαπανών. Το κόστος για τις επιχειρήσεις που προκύπτει από την προσαρμογή στην ηλεκτρονική τιμολόγηση θα πρέπει να αντισταθμιστεί, σύμφωνα με την Ελλάδα, από τη μείωση του κόστους που προκύπτει από την έκδοση, την αποστολή και την τήρηση τιμολογίων σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση, αλλά και από τα οφέλη για τους υποκείμενους στον φόρο, τα οποία προκύπτουν από τη βελτίωση των διαδικασιών τους μέσω της ψηφιοποίησης.