Κριτική στη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη άσκησε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της παράταξής του «Ανοιχτή Πόλη».

«Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μια δημοτική αρχή που θα συγκρουστεί με τα μεγάλα και μικρά συμφέροντα που πνίγουν το παρόν και το μέλλον της. Χρειάζεται τη δική της task force, τη δική της «δύναμη κρούσης» που σαν είναι έτοιμη από καιρό ρίχνει στη μάχη η «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη». Καθώς το παραδοσιακό βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο χρώμα του πολιτικού της χάρτη εγκαταλείπει τη σκηνή, η εναλλακτική λύση για την «άλλη Θεσσαλονίκη» μπορεί να διατυπωθεί και να υλοποιηθεί μόνο μέσα από την συμπαράταξη μιας αριστερής δημοτικής αρχής με τα κινήματα πολιτών, που ζωντανεύουν την πόλη», τόνισε ο κ. Μηταφίδης.

Για τον δήμαρχο κ. Μπουτάρη είπε ότι «ολοκληρώνει τη θητεία του με έργο αναντίστοιχο των διακηρύξεών του» και πρόσθεσε: «Σε δύσκολες στιγμές, όταν η κρίση χτύπησε την πόλη, ο «προοδευτικός» δήμαρχος απουσίαζε. Την περίοδο που η πόλη είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ έναν δήμαρχο με προοδευτικό προσανατολισμό, ο ίδιος επέλεξε να είναι το καλό παιδί, ο «διεκπεραιωτής της κυβερνητικής πολιτικής», κατά δήλωσή του. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θεωρεί από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του τη μείωση των δαπανών του Δήμου, κατά τον ίδιο τρόπο που οι υπουργοί της κυβέρνησης θεωρούν «εξοικονόμηση» την εξαφάνιση του κράτους πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας».
Επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ζωτική ανάγκη από την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα στηρίζεται στη «δημονομία», με έκτακτα μέτρα ανακούφισης των πολιτών και με την προάσπιση των δημόσιων αγαθών και ο «συμμετοχικός προϋπολογισμός» είναι βασικό στοιχείο της «δημονομίας».

Ο Δήμος οφείλει να έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική απέναντι στα προβλήματα των πολιτών, απέναντι στην κρίση που μας πλήττει όλους και όλες. «Οφείλει να γίνει ασπίδα προστασίας για όσους υποφέρουν και κινδυνεύουν. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του στην κρίση. Κανένας άστεγος σε παγκάκι, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί νηστικό στο σχολείο».

Το πρόγραμμα του συνδυασμού του περιλαμβάνει δράσεις: Για την κοινωνική πολιτική και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Την αλληλεγγύη στις αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες. Ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Την υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαφορά. Τους άστεγους. Τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρίες. Τα εξαρτημένα άτομα. Τις χωρικές και κοινωνικές ανισότητες. Την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Δίκαια δημοτικά τέλη. Την περιβαλλοντική πολιτική. Για μια πόλη λειτουργική χωρίς κινδύνους. Την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων. Τη διαχείριση των απορριμμάτων. Την εκπαίδευση και τη σχολική στέγη. Τον αθλητισμό. Τον πολιτισμό. Τον τουρισμό. Το κυκλοφοριακό και άλλα ζητήματα της Θεσσαλονίκης.