Η λύση στο πρόβλημα της Κύπρου βρίσκεται στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και Βουλής, καθώς το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου έχει χρεοκοπήσει, επισήμανε η Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βίβιαν Ρέντινγκ, στη διάρκεια της συζήτησης, για το μέλλον της Ευρώπης, που είχε με 500 άτομα στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” της ΔΕΘ και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη συνέχεια.
Η κ. Ρέντινγκ δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων και χειροκροτήθηκε από το ακροατήριο ένας νέος, όταν τη ρώτησε πως είναι δυνατό να γίνεται λόγος για ευρωπαϊκή οικογένεια και ποια οικογένεια είναι αυτή που υποχρεώνει τα μέλη της να διαλέξουν είτε τη χρεοκοπία είτε τη ζωή χωρίς αξιοπρέπεια, όπως κι ένας πατέρας που περιέγραψε το αδιέξοδο των δύο άνεργων παιδιών του.
«Υποφέρετε. Λυπάμαι. Δεν το αξίζατε. Όμως είναι γεγονός και πρέπει να το περάσουμε μαζί για να βγείτε από την κρίση», του απάντησε η κ. Ρέντινγκ. Δήλωσε ότι «υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ» για την Ελλάδα και εξήγησε πως ήδη διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που έλεγαν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ και η χώρα μας θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Είπε ακόμα πως βελτιώνονται και άλλοι δείκτες για την Ελλάδα, αλλά εκεί που τα πράγματα είναι δύσκολα ακόμα και θα αργήσει να βελτιωθεί η κατάσταση είναι η ανεργία των νέων που βρίσκεται στο 60%. Αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό για το θέμα και σημείωσε πως ο κ. Σαμαράς της είπε να μεταφέρει στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης την προσωπική του δέσμευση ότι θα ασχοληθεί ο ίδιος με την εφαρμογή των πολιτικών για τη μείωση της ανεργίας στους νέους.
«Έχετε πρόβλημα με την Τρόικα, όμως η Τρόικα είναι δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν αναλύσεις. Τις αποφάσεις τις παίρνουν υπουργοί σας, ο υπουργός Οικονομικών», τόνισε η κ. Ρέντινγκ σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που προκαλούν τα Μνημόνια στην ελληνική κοινωνία. Αναφέρθηκε στη σημασία της αλληλεγγύης στην Ε.Ε. Και σημείωσε στην Εσθονία ο μισθός είναι 260 ευρώ κι όμως αυτή η χώρα δίνει βοήθεια για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. «Δεν πιστεύω ότι θα γίνει Εσθονία η Ελλάδα, αλλά ότι η Εσθονία θα ανέβει σε υψηλότερο επίπεδο», παρατήρησε. Παράλληλα επισήμανε ότι πολλά προϊόντα στην Ελλάδα είναι πιο ακριβά από το Λουξεμβούργο, δεν καταλαβαίνει γιατί συμβαίνει αυτό, είπε, και ζήτησε να ληφθούν μέτρα κατά της ακρίβειας και οι Ελληνες να προτιμούν τα δικά τους ποιοτικά προϊόντα και όχι εισαγόμενα που είναι και χαμηλότερης ποιότητας.
Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε σφυγμομέτρηση μεταξύ των 500 συμμετεχόντων και το 73,5% αυτών απάντησαν ότι η φωνή τους δεν ακούγεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αν συμβαίνει αυτό, τότε κάτι στραβό κάνουμε», αντέδρασε η κ. Ρέντινγκ και πρόσθεσε: «Ίσως κλειστήκαμε σε γυάλινο πύργο στις Βρυξέλλες και δεν εξηγήσαμε τι ακριβώς κάνουμε».
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι δεν φοβάται βίαιο ξέσπασμα της οργής στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά ανησυχεί για τις κοινωνικές εξελίξεις που βλέπει ιδιαίτερα γύρω από το πρόβλημα της ανεργίας των νέων.
Σε ότι αφορά στις προσεχείς ευρωεκλογές τόνισε πως για πρώτη φορά θα κληθούν οι πολιτικοί σχηματισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δεσμευθούν προεκλογικά ποιους θα στηρίξουν μετεκλογικά στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σχετικά με την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική η αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι αρμόδια να κρίνει είναι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, σε ερώτηση για “αντισυνταγματικούς” νόμους που ψηφίζονται στην Ελλάδα κι έχουν αναδρομική ισχύ, απάντησε ότι αρμόδια είναι τα ελληνικά συνταγματικά δικαστήρια.
Η κ. Ρέντινγκ άνοιξε και έκλεισε τον διάλογο μιλώντας ελληνικά και δεν έκρυψε την ανάγκη για τη χώρα μας. Είπε ότι όταν επισκέπτεται την Ελλάδα θέλει να τρώει ελληνικό φαγητό και να πίνει κρασί “Κυρ Γιάννη”, παραγωγής του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Σε ερώτηση τι χρειάζεται η Ευρώπη την Ελλάδα, απάντησε: «Την όμορφη θάλασσα, τον Όλυμπο με τη χιονισμένη κορυφή, τον πολιτισμό σας, τον λαό σας, την καρδιά σας».
Στην ίδια εκδήλωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τάχθηκε υπέρ της μετατροπής της Ε.Ε. σε ομοσπονδία όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και της διαμόρφωσης μια κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, που λείπει σήμερα. Η ενίσχυση των εθνικών ταυτοτήτων στην Ευρώπη οδηγεί σε εθνικιστικές συμπεριφορές και εξέφρασε την ανησυχία ότι η κοινωνική ένταση θα τροφοδοτήσει πολιτικούς εξτρεμισμούς στο μέλλον.
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρυσούλα Παλιαδέλη, ζήτησε από τους συμμετέχοντες και γενικώς τους Έλληνες πολίτες να προσφεύγουν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να καταγγέλλουν περιπτώσεις μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Παναγιώτης Κοκκόρης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης κ.α. Ο διάλογος μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΤ 3 και μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλη την Ελλάδα.
Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr