Η Γερμανία εισέρχεται σιγά σιγά σε προεκλογική περίοδο και η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, όπως γράφει το περιοδικό «Επίκαιρα», φαίνεται πως θα περάσει… δύσκολες ημέρες.

Οι Αμερικανοί στηρίζουν το νέο Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και, όπως όλα δείχνουν, το να χάσει η Μέρκελ την πρωτοκαθεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον θέμα χρόνου. Γιατί, όμως, συμβαίνουν όλα αυτά; Ποια είναι η αχίλλειος πτέρνα της γερμανίδας καγκελαρίου;

Αμερικανικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «η πολιτική της Μέρκελ οδηγεί σε πτωτική πορεία την ευρωπαϊκή οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα επηρεαστεί και η αμερικανική».

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκφράζουν φόβους μήπως επαναληφθεί το σενάριο του 2008, γι’ αυτό και έχουν αποφασίσει να… στείλουν τη Μέρκελ σπίτι της!

Εσωστρέφεια ή ευρωπαϊκή πολιτική;

Σε μια Ευρώπη που σπαράσσεται από την οικονομική κρίση, η γερμανίδα καγκελάριος αναπτύσσει μια καινοφανή εσωστρέφεια, καθώς πλησιάζει η προεκλογική περίοδος στη χώρα της. Από την άλλη, οι ΗΠΑ αρχίζουν να βλέπουν θετικά το νέο γάλλο πρόεδρο, ενώ η Γερμανία χάνει ένα σημαντικό σύμμαχο. Εξάλλου, η συνεχιζόμενη κρίση και η βαθύτερη ύφεση που πλήττει, πέρνα της Ελλάδας, την Ισπανία και την Ιταλία, δημιουργούν ένα νέο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της λιτότητας που προτείνει η Μέρκελ, με αποτέλεσμα η Γερμανία σταδιακά να απομονώνεται από τους παραδοσιακούς υποστηρικτές της.

Μπορεί, ωστόσο, η γερμανική αντίθεση στις προτάσεις περί ευρωομολόγου να βρει μιμητές; Φαίνεται δύσκολο, σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», αφού εκ των πραγμάτων ισχυροί πυρήνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττονται άμεσα από την ύφεση και διαπιστώνουν ότι η λιτότητα δεν αποτελεί τη λύση. Εξάλλου, η Ευρώπη έχει παρασυρθεί αρκετά σε εσωστρεφή διάθεση, αφήνοντας ευκαιρίες να ξεφύγουν, με οδυνηρά οικονομικά αποτελέσματα. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Κίνα, η νέα οικονομική υπερδύναμη.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Γηραιά Ήπειρος παραμένει ανοργάνωτη, καθώς χάνει το ισχυρότερο, ίσως, διαπραγματευτικό τη χαρτί: τη δυνατότητα να συναλλάσσεται με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο και όχι να αναλώνεται σε επιμέρους διμερείς σχέσεις.

Ανησυχία των ΗΠΑ για την ευρωλιτότητα

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αυτή η εσωστρέφεια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο που η Άνγκελα Μέρκελ χειρίζεται την ευρωπαϊκή κρίση.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, κι αυτό επειδή είναι πολύ πιθανό η κρίση να «μετακομίσει» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία δεν έχει ξεχάσει τα προβλήματα του 2008.

Μπορεί, λοιπόν, οι εξαγωγές της Γερμανίας να γνωρίζουν σημαντικά κέρδη, αλλά η λιτότητα εντός της Γηραιάς Ηπείρου βλάπτει ιδιαίτερα την εμπορική δραστηριότητα των μη ευρωπαϊκών χωρών.

Κατά συνέπεια, η επίτευξη της ανάπτυξης είναι, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, προς το κοινό συμφέρον όλων. Ενδιαφέρον προκαλεί η απάντηση της Γερμανίας στην πρόταση για ένα ευρωομόλογο, το οποίο θα ελάφρυνε το χρέος χωρών όπως η Ελλάδα, αλλά θα επιβάρυνε ισχυρές οικονομίες, όπως αυτή της Γερμανίας ή της Γαλλίας.

Όπως διαρρέεται από το Βερολίνο, η Μέρκελ αντιπροτείνει εκτενές σχέδιο που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αποκρατικοποιήσεις σημαντικών δημόσιων επιχειρήσεων, ελαστικό ωράριο, εργασιακές συμβάσεις με χαμηλή επιβάρυνση του εργοδότη, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ευκολία δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Αυτό αποτελεί το «γερμανικό μοντέλο» ανάκαμψης.

Η Μέρκελ καταποντίζεται

Το αδύνατο σημείο της γερμανίδας καγκελαρίου είναι η σταθερή άνοδος στις τιμές της ενέργειας, αφότου προέβη στο κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων μετά το περιστατικό στη Φουκουσίμα.

Στην ουσία, όμως, η Γερμανία δεν έχει εξασφαλίσει ικανές εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εξ ου και στις οικονομικές αντιπροτάσεις για το ευρωομόλογο εμφανίζεται η παρότρυνση για φθηνή ενέργεια, ειδικά στις χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση.

Η γερμανική βαριά βιομηχανία χρειάζεται φθηνή ενέργεια, τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν κλείσει και η Ευρώπη δεν έχει οργανωθεί αρκετά, ώστε να παράγει ικανοποιητικές ποσότητες.