Μέχρι να πιάσουν οι ζέστες, τα μεγάλα προβλήματα των ποδιών παρέμεναν κρυμμένα μέσα σε παντελόνια, κολάν και καλσόν. Τι γίνεται όμως τώρα που αφήσαμε στην άκρη τα καλσόν, τα παντελόνια μας ζεσταίνουν και φοράμε φούστες, φορέματα, βερμούδες και σορτς; Τα μακριά και καλλίγραμμα πόδια ανέκαθεν προκαλούσαν τον θαυμασμό και αν ως προς το μήκος δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, υπάρχει τρόπος να βελτιώσουμε την εμφάνισή τους.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα

Η προοπτική να φορέσουν κάτι κοντό, που θα αποκαλύψει τα προβλήματα του ποδιού, προκαλεί άγχος σε πολλές γυναίκες. Ποιος είναι ο λόγος; Η χαλάρωση, η κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα και αν η λύση είναι να κυκλοφορείτε στην παραλία με ένα παρεό τυλιγμένο στους γοφούς για να τα καλύψετε, αυτό δεν αλλάζει την υπάρχουσα κατάσταση. Γιατί όσο και να τα καλύπτετε, το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει.

Τι μπορείτε να κάνετε

Στο εμπόριο κυκλοφορούν εξειδικευμένα καλλυντικά προϊόντα με δραστικά συστατικά που στοχεύουν κατευθείαν στα επίμαχα σημεία και που, όταν τα χρησιμοποιείτε καθημερινά, βοηθούν αρκετά. Ωστόσο, τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και δεν εντάξετε την άσκηση στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σας. Ακόμα κι αν είστε από τις τυχερές που έχουν λεπτά πόδια, θα δείχνουν πιο ωραία και σέξι αν είναι γραμμωμένα.

4 ασκήσεις που μπορείτε εύκολα να κάνετε παντού

Το πιλάτες, το κολύμπι (ειδικά τώρα το καλοκαίρι) και το γρήγορο περπάτημα θεωρούνται ιδανικές ασκήσεις. Υπάρχουν όμως και πιο εξειδικευμένες που εστιάζονται στην εκγύμναση των τετρακεφάλων που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος των ποδιών από το ισχίο έως το γόνατο, των οπίσθιων μηριαίων που βρίσκονται στο πίσω μέρος των ποδιών από τους γλουτούς έως τα γόνατα, των προσαγωγών που βρίσκονται στο εσωτερικό των γοφών και των απαγωγών που βρίσκονται στο εξωτερικό.

1. Για το δυνάμωμα των τετρακέφαλων

Καθίστε στο έδαφος με ίσια πλάτη στον τοίχο, λυγίστε το ένα γόνατο και φέρτε το κοντά στο σώμα σας, κρατώντας το άλλο τεντωμένο και το πέλμα σε κάμψη (τα δάκτυλα να κοιτούν πάνω). Το ανεβοκατεβάζετε αργά προσέχοντας η φτέρνα να μην ακουμπάει το έδαφος. Κάνετε 2 σετ των 15 επαναλήψεων. Επαναλαμβάνετε με το άλλο πόδι.

2. Για την ενδυνάμωση των οπίσθιων μηριαίων

Η παρακάτω άσκηση είναι μία παραλλαγή του pelvic lift. Ξαπλώνετε σε ύπτια θέση, λυγίζετε τα γόνατα έχοντας τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα των ισχίων και παράλληλα. Ενεργοποιώντας το κέντρο σας (το powerhouse, όπως λέμε στη μέθοδο πιλάτες τους μυς που βρίσκονται στο κέντρο του κορμού) και στηριζόμενες στις φτέρνες, ανεβάζετε την λεκάνη. Κάνετε 2 σετ των 10-12 επαναλήψεων.

3. Για τη σύσφιγξη των εσωτερικών μυών των μηρών

Τα squats θεωρούνται ο βασιλιάς των ασκήσεων ποδιών και αυτό δικαιολογείται επειδή μέρος παίρνουν όλοι οι μυς του ποδιού. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, ωστόσο μία παραλλαγή για τη σύσφιγξη των προσαγωγών (εμπνευσμένη από το μπαλέτο) είναι με ανοιγμένα τα πόδια πέρα από το πλάτος των ώμων και με τα δάκτυλα στραμμένα ελαφρώς προς τα έξω, χαμηλώνετε το κέντρο του βάρους σας. Σε αυτή τη θέση βεβαιωθείτε ότι τα γόνατα δεν στρέφονται προς τα μέσα. Αργά επιστρέφετε ξανά στην αρχική θέση. Κάνετε 2-3 σετ των 10-15 επαναλήψεων.

4. Για τη σύσφιγξη των εξωτερικών μυών των μηρών

Σε όρθια θέση, με τα πόδια παράλληλα και τα χέρια μπροστά στο στήθος σας ή στους γοφούς, ενεργοποιείτε το κέντρο σας και φέρνετε το δεξί πόδι στο πλάι χωρίς να το σηκώσετε. Στη συνέχεια, μεταθέτοντας το βάρος σας στο αριστερό πόδι και χωρίς να γείρετε προς την αριστερή πλευρά, ανασηκώνετε το δεξί κρατώντας το γόνατο ίσιο όσο πιο ψηλά μπορείτε. Επιστρέφετε ξανά στην αρχική θέση. Κάνετε 2-3 σετ των 10-15 επαναλήψεων και αν έχετε λάστιχο, περάστε λίγο πιο πάνω από τους αστραγάλους για αντίσταση.

Και κάτι ακόμα: Η κυτταρίτιδα, με τη χαρακτηριστική ανάγλυφη όψη φλοιού πορτοκαλιού, είναι το πιο συχνό αισθητικό πρόβλημα των ποδιών που ταλαιπωρεί ακόμη και τα αδύνατα και καλλίγραμμα σώματα. Αν και η διατροφή και η έλλειψη άσκησης παίζουν ρόλο, η κληρονομικότητα παίζει το πιο σημαντικό ρόλο. Επίσης, ορμονικοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνισή της. Φροντίστε μεν, αλλά και αγαπήστε το σώμα σας, όπως ακριβώς είναι!

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.