Για την έκθεση της τρόικας και την αναφορά της ότι οι προτάσεις της ΝΔ για τα φορολογικά δεν είναι ρεαλιστικές, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε «η τρόικα ζητά αποτελέσματα άμεσα».

Πράγματι, είπε, η πρόταση της ΝΔ χρειάζεται διάστημα μηνών για να αποδώσει και σημείωσε ότι καμία πρόταση για καμία χώρα δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα.

«Η πρότασή μας όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την οποία μπορούν να υπάρξουν αυξημένα έσοδα. Δεν θα έχουμε άμεσα αλλά μεσοπρόθεσμα σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε αναφέροντας ότι οι πρόσθετοι φόροι βαθαίνουν την ύφεση, περιορίζουν τη φορολογητέα ύλη και οδηγούν σε αδιέξοδο.

Παράλληλα έκανε λόγο για παραπληροφόρηση της τρόικας χωρίς να αναφέρει από ποιους επικαλούμενος ερώτηση στον Αντώνη Σαμαρά από ξένο ηγέτη αν η ΝΔ είναι κατά των αποκρατικοποιήσεων. «Πράγματι υπήρξε σκόπιμη παραπληροφόρηση για τις θέσεις της ΝΔ. Δεν γνωρίζω από ποιους», είπε συγκεκριμένα.

Σε ότι αφορά τις επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών στην ΕΕ για συναίνεση στην Ελλάδα, είπε ότι σε καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν τίθεται η συναίνεση ως προϋπόθεση. «Δεν θεωρούμε ότι ο αγώνας είναι χαμένος. Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε να πείσουμε τους πάντες για τις θέσεις μας», είπε.

«Η τρόικα επισημαίνει κατ’ αρχήν ότι η ΝΔ υποστηρίζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στο σημείο αυτό το πρόβλημα μέχρι σήμερα εντοπίζεται αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση. Αφενός ακύρωσε αποκρατικοποιήσεις που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και αφετέρου, ενώ έγραψε στον Προϋπολογισμό του ’10 αποκρατικοποιήσεις 2,5 δισ. ευρώ, δεν έκανε ούτε μία», τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Η τρόικα παραδέχεται επίσης αυτό που επίμονα φωνάζει εδώ και καιρό η ΝΔ, την ανάγκη δηλαδή να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις στην απόδοση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Είναι επίσης ένα ζήτημα για το οποίο οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση.