Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια ακριβώς, η Αττική βρέθηκε αντιμέτωπη με μία από τις πιο καταστροφικές καταιγίδες της σύγχρονης ιστορίας της. Η υπερχείλιση του Ποδονίφτη, ενός ρέματος που διατρέχει περιοχές της Αθήνας και χάνεται στον Κηφισό, είχε τραγικά αποτελέσματα, με 14 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, ενώ οι υλικές ζημιές ήταν ανυπολόγιστες.
Ο Ποδονίφτης, ρέμα με μικρή ροή νερού που ξεκινά από την Πεντέλη και διασχίζει Χαλάνδρι, Φιλοθέη και Νέα Ιωνία, μετατράπηκε σταδιακά σε υπόγειο αγωγό, ως αποτέλεσμα της αυθαίρετης επέκτασης της πόλης και του τσιμεντώματος των φυσικών του κοίτων. Η τραγωδία του 1994 έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η ανθρώπινη παρέμβαση στα ρέματα μπορεί να είναι καταστροφική.
Η κακοκαιρία, η οποία είχε προβλεφθεί από τις 18 Οκτωβρίου, είχε ακραία ένταση. Ωστόσο, το μπάζωμα του Ποδονίφτη, που είχε ξεκινήσει από το 1974 και ολοκληρώθηκε το 1993, συνέβαλε στη φονική πλημμύρα, καθώς η ροή του νερού εμποδίστηκε και το ρέμα υπερχείλισε. Η καταιγίδα παρέσυρε αυτοκίνητα, κατέστρεψε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ ακόμα και το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ υπέστη σοβαρές ζημιές.
Ο Ποδονίφτης, στη σύγχρονη ιστορία της Αθήνας, συνδέθηκε με την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στις περιοχές γύρω του μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο «εγκιβωτισμός» του ρέματος, μια πρακτική που θεωρήθηκε απαραίτητη για την ανάπτυξη της πόλης, οδήγησε τελικά σε καταστροφές.
Μετά την πλημμύρα, η Δικαιοσύνη επιλήφθηκε της υπόθεσης, με τέσσερα άτομα να παραπέμπονται για πλημμέλειες που οδήγησαν στους θανάτους. Παρά τις κατηγορίες για αμέλειες στην απομάκρυνση των μπαζών και τον καθαρισμό των ρεμάτων, όλοι τελικά αθωώθηκαν, με τη φονική καταιγίδα να θεωρείται η μόνη υπεύθυνη.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1805: Ο ναύαρχος Οράτιος Νέλσον, επικεφαλής του Αγγλικού Ναυτικού, καταναυμαχεί τους ηνωμένους στόλους Ισπανίας και Γαλλίας στη θρυλική ναυμαχία του Τραφάλγκαρ, εξασφαλίζοντας την κυριαρχία της Βρετανίας στις θάλασσες. Ο Νέλσον, όμως, πέφτει νεκρός κατά τη διάρκεια της μάχης, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά στη βρετανική ναυτική ιστορία.
1825: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη «Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος» το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερία», το οποίο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας θα καθιερωθεί ως ο Εθνικός Ύμνος της χώρας, αντιπροσωπεύοντας τον αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία.
1879: Δοκιμάζεται με επιτυχία από τον Τόμας Έντισον ο πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης, ο οποίος διήρκεσε 13,5 ώρες προτού σβήσει. Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε το θεμέλιο για τη μαζική ηλεκτροδότηση των κατοικιών και των πόλεων.
1912: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Πρέβεζα κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, μετά από μάχη εναντίον των Οθωμανικών δυνάμεων που κατείχαν την πόλη. Η απελευθέρωση της Πρέβεζας αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στον αγώνα για την επέκταση της Ελλάδας και την απελευθέρωση των υπόδουλων περιοχών.
1918: Πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου στην Αθήνα. Από αυτό το συνέδριο ιδρύεται η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), με την πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή να αποτελείται από τους Α. Μπεναρόγια, Ε. Ευαγγέλου, Ηλ. Δελαζάνο και Ε. Μαχαίρα.
1929: Ξεσπά σκάνδαλο με το ψωμί στην Ελλάδα, όταν αποκαλύπτεται ότι οι αλευροβιομηχανίες εισάγουν σιτάρι κατώτερης ποιότητας, το οποίο πωλούν ακριβότερα ως εκλεκτό. Αυτό προκαλεί την οργή του ελληνικού λαού, καθώς οι αδικαιολόγητα υψηλές τιμές επιδεινώνουν τη φτώχεια.
1931: Ξεσπά η Οκτωβριανή Εξέγερση στην Κύπρο, με τον ελληνικό πληθυσμό του νησιού να ξεσηκώνεται ενάντια στην αγγλική αποικιοκρατία, απαιτώντας την ένωση με την Ελλάδα. Στη Λευκωσία, το εξαγριωμένο πλήθος επιτίθεται και πυρπολεί το Κυβερνείο, ενώ συγκρούσεις με την Αστυνομία ξεσπούν σε πόλεις και χωριά. Ο απολογισμός είναι 15 νεκροί Κύπριοι και 60 τραυματίες.
1952: Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, από τη Μόσχα, κάνει τη γνωστή δήλωση: «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος… άσπρος σκύλος, μαύρος σκύλος, όλοι οι σκύλοι μια γενιά!», απορρίπτοντας την υποστήριξη σε οποιοδήποτε από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της εποχής και υποστηρίζοντας ότι η ΕΔΑ πρέπει να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές.
1959: Εγκαινιάζεται στη Νέα Υόρκη το περίφημο Μουσείο Γκουγκενχάιμ, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ, το οποίο με την καινοτόμο αρχιτεκτονική του έθεσε νέα πρότυπα στον χώρο των μουσείων.
1969: Κυκλοφορεί ο δίσκος του Διονύση Σαββόπουλου «Το Περιβόλι του Τρελού», ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής, που αποτύπωσε το κλίμα αμφισβήτησης της δεκαετίας του ’60.
1972: Αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε την πτήση Κέρκυρα – Αθήνα, συντρίβεται στη θάλασσα κοντά στο Ελληνικό. Από τους 53 επιβαίνοντες, 37 χάνουν τη ζωή τους, ενώ 16 επιβιώνουν.
1994: 14 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Αττική, όταν μια σφοδρή καταιγίδα προκαλεί υπερχείλιση του ρέματος του Ποδονίφτη, οδηγώντας σε καταστροφικές πλημμύρες. Οι ξαφνικές πλημμύρες σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους, προκαλώντας τραγωδία στις περιοχές γύρω από τον ποταμό.
2020: Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μια ιστορική δήλωση, εκφράζει τη στήριξή του στις πολιτικές ενώσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Καθολικής Εκκλησίας με τις σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις περί ισότητας και δικαιωμάτων.
Γεννήσεις–
1833 – Άλφρεντ Νόμπελ, σουηδός χημικός και μηχανικός, εφευρέτης της δυναμίτιδας και ιδρυτής των βραβείων Νόμπελ
1907 – Νίκος Εγγονόπουλος, έλληνας ζωγράφος και ποιητής, εξέχων εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα
1924 – Σέλια Κρουζ, κουβανικής καταγωγής αμερικανίδα τραγουδίστρια, γνωστή και ως «βασίλισσα της σάλσα»
1949 – Μπενιαμίν Νετανιάχου, ισραηλινός πολιτικός, πολυετής πρωθυπουργός του Ισραήλ
1951 – Λένα Πλάτωνος, ελληνίδα συνθέτρια, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα
1956 – Κάρι Φίσερ, αμερικανίδα ηθοποιός, διάσημη για το ρόλο της ως πριγκίπισσα Λέια στον «Πόλεμο των Άστρων»
1968 – Αλέξης Αλεξανδρής, έλληνας ποδοσφαιριστής, θρύλος του Ολυμπιακού και μέλος της εθνικής Ελλάδας
Θάνατοι
1969 – Τζακ Κέρουακ, αμερικανός συγγραφέας, πρωτοπόρος της Beat Generation, γνωστός για το έργο «Στο Δρόμο»
1980 – Χανς Άσπεργκερ, αυστριακός παιδίατρος, από τους πρώτους που μελέτησαν το σύνδρομο Άσπεργκερ
1982 – Αμπντούλ Ζαχίρ, αφγανός πολιτικός, πρώην πρωθυπουργός του Αφγανιστάν
1984 – Φρανσουά Τρυφό, γάλλος σκηνοθέτης, από τους κορυφαίους εκπροσώπους του γαλλικού Νέου Κύματος
1990 – Τομ Κάρβελ (Θωμάς Καρβέλας), ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, από τους πρωτοπόρους της δικαιόχρησης (franchise) με την αλυσίδα Carvel
Σήμερα γιορτάζουν
Χριστόδουλος, Ευκράτης, Ορσαλία, Ούρσουλα, Σωκράτης