Με γνώμονα την επαναφορά της εμπιστοσύνης των πολιτών στα τρένα, την αναβάθμιση του αισθήματος ασφαλείας και τις ποιοτικότερες σιδηροδρομικές μεταφορές η κυβέρνηση γυρίζει σελίδα, δημιουργώντας τον νέο ΟΣΕ ακολουθώντας το μοντέλο της ΔΕΗ. Με κεντρικό μήνυμα «συνεχίζουμε και επιταχύνουμε το έργο μας» ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε στο συλλογικό πένθος των Τεμπών, λέγοντας ότι «η πολιτεία οφείλει να δώσει απάντηση, καταπολεμώντας ουσιαστικά τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία».
Με την κοινή παραδοχή ότι διαχρονικά ο ΟΣΕ συγκέντρωνε τα αρνητικά χαρακτηριστικά και τις παθογένειες του βαθέος κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται – ρουσφέτια, υποστελέχωση, κακοδιοίκηση- η κυβέρνηση επιχειρεί να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή, επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίζει τον σιδηρόδρομο ως ένα πεδίο αναμέτρησης με το κακό παρελθόν, το οποίο ως στοίχημα εκτιμά ότι θα κερδηθεί, ώστε να το αφήσουμε οριστικά πίσω μας.
«Θα το καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να κάνουμε πράξη και πολλά από όσα ορισμένοι επέμεναν ότι «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του, κάνοντας λόγο για τολμηρές παρεμβάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν στο σύνολό τους μέσα σε 15 μήνες. Αυτό σημαίνει – όπως εξήγησε- ότι όταν ολοκληρωθούν όλα τα έργα, ο βασικός εθνικός σιδηροδρομικός άξονας θα διαθέτει πλήρη τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση, αλλά και επιπλέον αυτόματη πέδηση.
Το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr, η οποία θα μπορεί να είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες, ώστε να διαπιστώνεται και η αξιοπιστία στον χρόνο εκτέλεσης των δρομολογίων. Παράλληλα, μαζί με τα τεχνολογικά μέσα ενισχύεται και η βιντεοεπιτήρηση κρίσιμων σιδηροδρομικών δομών, όλες οι ενδοεπικοινωνίες θα καταγράφονται σε ψηφιακή βάση δεδομένων. Επισημαίνεται ότι τον σχεδιασμό πλαισιώνει και η Hellenic Train, η οποία σύντομα θα κληθεί να προχωρήσει στις δικές της επενδύσεις, με αιχμή την προμήθεια νέου τροχαίου υλικού. Μια πρόσθεση δικλίδα ασφαλείας δημιουργείται με τη νέα μέθοδο για τον ακριβή γεωεντοπισμό των τρένων σε πραγματικό χρόνο, η οποία ουσιαστικά θα αποκλείει στο εξής τη σύγκρουση δύο τρένων. Και αυτό διότι ενώ τα συμβατικά συστήματα GPS δίνουν πληροφορίες με απόκλιση έως και 15 μέτρα, το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας, το οποίο ιδρύεται χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα τεχνολογία, θα παρακολουθεί τους συρμούς με απόκλιση εκατοστών. Έτσι θα εντοπίζεται εξ αρχής κάθε πιθανό πρόβλημα, τόσο σε μονή όσο και σε διπλή γραμμή.
Ευελιξία στις προσλήψεις και τις απολαβές των εργαζομένων, αξιοποίηση στελεχών από τη διεθνή αγορά αλλά και αξιολόγηση για την απόδοση των εργαζομένων ειδικά όταν βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης αποτελούν τους βασικούς άξονες και τη νέα φιλοσοφία της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. «Σκοπός μας είναι να εμπεδωθεί μια νέα κουλτούρα ασφάλειας και επαγγελματισμού σε όλα τα επίπεδα, με κίνητρα για καλές επιδόσεις, όσο και αυστηρούς κανόνες, αυστηρότατες διαδικασίες, που θα αποτρέπουν ολέθριες παραλείψεις και τραγικά λάθη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Συστάσεις στους υπουργούς
Εκτός από τις ριζικές αυτές τομές στον ελληνικό σιδηρόδρομο στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο τελωνειακό κώδικα και το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς έκανε ξεχωριστή αναφορά στην οικονομία και στο στόχο για ψήφιση και υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν για το 2025, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση για την ΔΕΘ, εκτός του σχεδιασμού πάνω στην κατευθυντήρια γραμμή που έχει δώσει για περαιτέρω μείωση των φόρων στη μεσαία τάξη. Αρμόδια πηγή μετέφερε στο newsbeast.gr ότι υπάρχει ενόχληση μετά τις διαρροές για το νέο πακέτο της ΔΕΘ, και αυτό γιατί οι δημοσιονομικοί κανόνες και το «ταβάνι» στην οροφή των δαπανών δεν επιτρέπουν παραφιλολογία, αλλά αντίθετα το οικονομικό επιτελείο κινείται με αυστηρό σχεδιασμό και βήμα βήμα για τη χάραξη των επόμενων βημάτων με γνώμονα τη συνέχιση στη θετική τροχιά της οικονομίας