Μια δύσκολη κυβερνητικά εβδομάδα ξεκινά με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει σήμερα στην πολύπαθη Θεσσαλία και σε χωριά της Περιφέρειας, για να επιθεωρήσει τα έργα ανασυγκρότησης της περιοχής, ενώ σε παράλληλο χρόνο πυκνώνουν οι συσκέψεις σε Ηρώδου Αττικού και Νίκης για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προσεχές Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ.
Έναν χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ που άφησε συντρίμμια στο πέρασμά της, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, επιβεβαιώνοντας ότι σε πρώτο κυβερνητικό πλάνο παραμένει η στήριξή τους με στόχο να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμά του θα είναι ιδιαίτερα πυκνό, καθώς θα επισκεφτεί τον Παλαμά και το Μουζάκι Καρδίτσας εγκαινιάζοντας υγειονομικές δομές, θα επιθεωρήσει οδικά έργα και σχολικά κτίρια, ενώ στις 17:00 το απόγευμα θα παρουσιάσει μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, από το δημαρχείο Νίκαιας στη Λάρισα το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής (φράγματα, αντιδιαβρωτικά, διαχείριση νερού), εστιάζοντας μεταξύ άλλων και στη θετική εισήγηση της Ε.Ε. για παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας ύψους 101,5 εκατ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό.
Με τον Θεσσαλικό κάμπο να μην έχει συνέλθει ακόμη, η τελευταία εξέλιξη με τα εκατομμύρια ψάρια που ξεβράστηκαν νεκρά στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στον Βόλο αναμένεται να κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο και ενώ συνεχίζεται το μπαλάκι των ευθυνών με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να δηλώνει ότι το 99% των νεκρών ψαριών έχει απομακρυνθεί από τον Παγασητικό, αφήνοντας σαφείς αιχμές σε Οργανισμό Λιμένος Βόλου, Δήμο Βόλου, ΤΕΟΒ, Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, οι οποίοι – όπως είπε– «έβγαλαν την ουρά τους απέξω».
Πάντως, από πλευράς της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν τέσσερα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν σε Βόλο και Νότιο Πήλιο από το φαινόμενο, τα οποία προβλέπουν: 1) επιχορήγηση, 2) αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, 3) ενεργοποίηση του σχήματος στήριξης Thessaly Pass για το 2025 και αύξηση του ποσού για φέτος και δ) διασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Παγασητικού.
Οριστικοποιούνται οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες
Λύση στη δύσκολη εξίσωση των μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη επιχειρεί να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνυπολογίζοντας τη σημαντική παράμετρο της δημοσιονομικής σταθερότητας και αντισταθμίζοντας τις σημαντικές απώλειες των εισοδημάτων που υφίστανται τα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας.
Το σίγουρο είναι ότι η δέσμη των παρεμβάσεων θα αφορά σε:
- Δημογραφικό (αύξηση επιδομάτων για τέκνα, εξίσωση τρίτεκνων με πολύτεκνους, φορολογικά κίνητρα σε νέες οικογένειες)
- Στεγαστικό (Διεύρυνση ΣΠΙΤΙ μου ΙΙ, χαμηλότερα επιτόκια)
- Συντάξεις (αύξηση 2,5-3% το 2025, μείωση ή κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης)
- Κατώτατο μισθό (αύξηση Άνοιξη 2025)
- Επίδομα ανεργίας (κίνητρα-ετεροβαρές)
- Φορολογικό (ελ. Επαγγελματίες)
Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος που θα χορηγηθεί στο τέλος του 2024, καθώς εξαρτάται από τα έσοδα Ιανουαρίου – Ιουλίου. Στόχος το έκτακτο επίδομα να το λάβουν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεδιπλώσει το κυβερνητικό σχέδιο με ορίζοντα τριετίας, δίνοντας έμφαση στις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις με πρόσημο την κοινωνική δικαιοσύνη και τη σύγκλιση με την Ευρώπη.