Το σύνθημα επανεκκίνησης έχει δοθεί εδώ και πολύ καιρό από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και συγκεκριμένα με την επιστροφή του από τις σύντομες καλοκαιρινές διακοπές οι οποίες σημαδεύτηκαν από την καταστροφική φωτιά στην Πεντέλη. Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει και η ΔΕΘ θα αποτελέσει ένα ορόσημο και μια ιδανική αφορμή για να στείλει μηνύματα προς δύο κατευθύνσεις: προς τους πολίτες καλώντας τους να εμπιστευτούν το πρόγραμμα διακυβέρνησής του έως το 2027 αλλά και προς τα μέλη της κυβέρνησής του ζητώντας τους να «τρέξουν» αυτό το πρόγραμμα έτσι ώστε να αλλάξει η γενική εικόνα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν τις πρώτες δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν όχι μόνο πως βλέπουν οι ψηφοφόροι τη ΝΔ και τον ίδιο αλλά και τις προσδοκίες που έχουν από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, καθώς η αντιπολίτευση κλυδωνίζεται. Οι προτεραιότητες έχουν χαραχθεί ανά υπουργείο και θεωρείται κρίσιμο όχι να ακουστούν και πάλι οι γνωστές εξαγγελίες αλλά να είναι σαφές στους πολίτες ποιες παρεμβάσεις δρομολογούνται με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αντιλαμβάνεται ότι καταγράφεται πολιτική φθορά την οποία και σπεύδει με σειρά πρωτοβουλιών να ανακόψει.
Το υπουργείο Εσωτερικών και ο πολιτικός του προϊστάμενος Θοδωρής Λιβάνιος έχει μπροστά του την πρόκληση του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του, της ουσιαστικής εφαρμογής του πειθαρχικού δικαίου αλλά και της λειτουργίας του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής όσον αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό, θα αλλάξει και την εικόνα που έχουν οι πολίτες για το δημόσιο το οποίο ψηφιοποιείται και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν.
Στο υπουργείο Παιδείας, αυτό που προέχει είναι όσα έχουν εξαγγελθεί να εφαρμοστούν στην πράξη και να αποδώσουν. Όπως για παράδειγμα το ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο θα δώσει οικονομική ανάσα σε πολλές οικογένειες. Ζητούμενο και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με τους ίδιους να ανθίστανται αλλά την κοινωνία να ζητεί να μην μένουν στα χαρτιά νόμοι που έχουν ήδη ψηφιστεί.
Στον χώρο της υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης θα κληθεί να εφαρμόσει με το όποιο κόστος μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην πιο εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων με την ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων, τα απογευματινά χειρουργεία, να καταπολεμηθεί η υπερσυνταγογράφηση με τον χώρο του φαρμάκου να είναι εκείνος που προκαλεί τις μεγαλύτερες εντάσεις και συγκρούσεις.
Το κυκλοφοριακό ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την κυβέρνηση
Από τα μεγαλύτερα στοιχήματα είναι το κυκλοφοριακό για την κυβέρνηση και αυτό το γνωρίζουν καλά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την πρωθυπουργική δέσμευση για κάμερες κυκλοφορίας, για ηλεκτρονική βεβαίωση των παραβάσεων αλλά και την ορθή συνέχιση των παρεμβάσεων κατά της ενδοοικογενειακής βίας και την καταπολέμηση της ανήλικης εγκληματικότητας.
Δύσκολο το έργο και για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη ο οποίος θα πρέπει να δείξει στην πράξη ότι η υπόσχεση για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης θα γίνει πράξη, ότι οι λειτουργοί της Θέμιδος θα ακολουθήσουν την εποχή με ψηφιακή κατάρτιση, ενώ η αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα αγγίξει το «καυτό» ζήτημα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων.
Στους μπλε φακέλους που έχει μοιράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του βαρύ φορτίο έχει η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως καθώς δεν αρκεί μόνο η επιτυχία της διατήρησης της ανεργίας σε μονοψήφιο νούμερο αλλά και η συνέχιση της γρήγορης απονομής των συντάξεων και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ.