Στις 11 Ιουλίου του 1832, γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας, ο Χαρίλαος Τρικούπης. Ο έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός διακυβέρνησε περίπου 10 χρόνια στη χώρα και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της.

Γεννημένος στο Ναύπλιο, προερχόμενος από μια διακεκριμένη πολιτική οικογένεια, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι. Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 1865 όταν εξελέγη βουλευτής. Ως πρωθυπουργός σε διάφορες θητείες, ο Τρικούπης υπήρξε οραματιστής του εκσυγχρονισμού της χώρας, προωθώντας σημαντικά έργα υποδομής και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του:

  • Σιδηροδρομικό δίκτυο: Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν η εκτεταμένη κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών. Το 1882 υπήρχαν μόλις 9 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ το 1893 λειτουργούσαν 914 χιλιόμετρα και άλλα 490 ήταν υπό κατασκευή.
  • Διώρυγα της Κορίνθου: Ο Τρικούπης εγκαινίασε τη Διώρυγα της Κορίνθου το 1893. Η διάνοιξη της Διώρυγας ήταν ένα φιλόδοξο έργο που συνέβαλε σημαντικά στη ναυσιπλοΐα, μειώνοντας τη διαδρομή των πλοίων μεταξύ του Σαρωνικού και του Κορινθιακού Κόλπου.
  • Φορολογία: Προώθησε την κατάργηση του φόρου της δεκάτης στα δημητριακά προϊόντα και τον αντικατέστησε με φόρο επί των αροτριώντων κτηνών. Επιπλέον, εισήγαγε νέους φόρους στον καπνό και το κρασί για τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής.
  • Δημόσια Διοίκηση: Ο Τρικούπης έθεσε τα θεμέλια για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Εισήγαγε νόμους για την προσόντα, τη μονιμότητα και την προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων, αναδιοργάνωσε την αστυνομία, την αγροφυλακή και τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
  • Παιδεία και Δημόσια Κτίρια: Διοργάνωσε την ανέγερση σημαντικών δημοσίων κτιρίων όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο και το κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Προώθησε επίσης την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, που βελτίωσε τις γεωργικές εκτάσεις της περιοχής.

Το χρεοστάσιο του 1893: «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν!»

Η οικονομία της εποχής δεν μπορούσε να υποστηρίξει το φιλόδοξο πρόγραμμα του Τρικούπη. Τελικά, η χώρα δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τα βαρύτατα χρέη της και στις 10 Δεκεμβρίου του 1893 ο Τρικούπης, εκφράζοντας το οικονομικό δράμα της Ελλάδας, αναφωνεί το περίφημο «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν!». Τα επόμενα χρόνια, η χώρα τέθηκε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, με τα γνωστά μονοπώλια στο οινόπνευμα, τα σπίρτα κ.λπ., οι επιπτώσεις των οποίων διατηρήθηκαν μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Στις εκλογές της 16ης Απριλίου 1895, το κόμμα του υπέστη σοβαρή ήττα και ο ίδιος δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στο Μεσολόγγι. Αποχώρησε από την πολιτική γεμάτος πίκρα, λέγοντας τη γνωστή φράση «Ανθ’ ημών Γουλιμής… Καληνύχτα σας!».

Στη συνέχεια, αναχώρησε για ένα ταξίδι στην Ευρώπη, αλλά η απουσία του από τα πολιτικά πράγματα ήταν αισθητή. Οι πολιτικοί του φίλοι τον πρότειναν για την αναπληρωματική εκλογή της επαρχίας Βάλτου, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Εκλέχθηκε σχεδόν παμψηφεί στις 17 Μαρτίου 1896, αλλά πέντε μέρες αργότερα η Αθήνα έμαθε εμβρόντητη ότι ασθενούσε βαρέως στις Κάννες.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης άφησε την τελευταία του πνοή στο γαλλικό θέρετρο στις 30 Μαρτίου 1896, την ώρα που η ελληνική πρωτεύουσα φιλοξενούσε τους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες. Η σορός του έφτασε στον Πειραιά στις 9 Απριλίου και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Ετάφη χωρίς επισημότητες, όπως το είχε ζητήσει, στον οικογενειακό τάφο των Τρικούπηδων στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1982: Η Ιταλία κατακτά για τρίτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, νικώντας στον τελικό της Μαδρίτης τη Δυτική Γερμανία με 3-1. Τα τέρματα των «ατζούρι» σημειώνουν οι Ρόσι (57′), Ταρντέλι (69′) και Αλτομπέλι (81′), ενώ στο 83′ θα μειώσει απλώς ο Μπράιτνερ.

1988: Μακελειό διαδραματίζεται στο ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «City of Poros», στον Σαρωνικό Κόλπο. Τρεις ένοπλοι με αυτόματα ανοίγουν πυρ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 9 άτομα να σκοτωθούν, 71 να τραυματιστούν και η γέφυρα του πλοίου να υποστεί πλήρη καταστροφή. Η έρευνα θα δείξει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η οργάνωση Φατάχ-Επαναστατικό Συμβούλιο του Αμπού Νιντάλ.

1995: Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Οι Σέρβοι της Βοσνίας καταλαμβάνουν τη μουσουλμανική πόλη της Σρεμπρένιτσα και σκοτώνουν 8.000 κατοίκους της.

2001: Πραγματοποιείται συναυλία του Στινγκ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην οποία εμφανίζεται ο Γιώργος Νταλάρας και τραγουδούν μαζί το «Mad about you».

2004: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, παρευρίσκεται ως μάρτυρας στον γάμο της κόρης του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνοντας τις προσπάθειες για την προσέγγιση των σχέσεων των δυο χωρών.

2020: Ένα σφραγισμένο αντίγραφο του παιχνιδιού Super Mario Bros. του Nintendo Entertainment System του 1985 πωλείται για 114.000 δολάρια ΗΠΑ, ένα παγκόσμιο ρεκόρ για βιντεοπαιχνίδι.

2021: Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον ταξιδεύει στο διάστημα με το VSS Unity, ένα διαστημόπλοιο που ανήκει και λειτουργεί από την εταιρεία διαστημικών πτήσεων Virgin Galactic. Σε ηλικία 70 ετών, είναι ο δεύτερος γηραιότερος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα.

Γεννήσεις

1832 – Χαρίλαος Τρικούπης, Έλληνας πολιτικός

1916 – Αλεξάντρ Πρόχοροφ, Ρώσος φυσικός

1934 – Τζόρτζιο Αρμάνι, Ιταλός σχεδιαστής μόδας

1947 – Χρήστος Νικολόπουλος, Έλληνας συνθέτης

1973 – Κώστας Κεντέρης, Έλληνας σπρίντερ

Θάνατοι

1937 – Τζορτζ Γκέρσουιν, Αμερικανός συνθέτης

1941 – Άρθουρ Έβανς, Άγγλος αρχαιολόγος

1989 – Λόρενς Ολίβιε, Άγγλος ηθοποιός