Νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να διατηρούν την αισιοδοξία τους ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν βοηθούν.
Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου, στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στη επιστημονική επιθεώρηση «Nature Neuroscience» αποκαλύπτουν πως ο εγκέφαλος ορισμένων ανθρώπων έχει την ικανότητα να αγνοεί παντελώς οτιδήποτε αρνητικό, με αποτέλεσμα να τους επιτρέπει να είναι αισιόδοξοι μέχρι… αηδίας.
Για να διερευνήσουν που οφείλεται η άκρατη αισιοδοξία τους, οι επιστήμονες βαθμολόγησαν την αισιοδοξία 14 εθελοντών και στη συνέχεια τους υπέβαλλαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Οι ερευνητές ρώτησαν κάθε έναν από τους εθελοντές πόσο πιθανό θεωρεί να συμβούν στη ζωή του 80 διαφορετικά αρνητικά γεγονότα – από το διαζύγιο έως τον καρκίνο. Στη συνέχεια, τους παρουσίασαν τις αληθινές πιθανότητες για όλα αυτά τα προβλήματα και στο τέλος, τους ζήτησαν να ξαναπούν πόσο πιθανό θεωρούν να τους συμβούν όλα αυτά τα δεινά.
Πού κατέληξαν; Οι υπερβολικά αισιόδοξοι εθελοντές τροποποίησαν τις βαθμολογίες τους μόνο αν ήταν καλύτερες από αυτές που οι ίδιοι είχαν αρχικά πει! Δηλαδή, όταν τα νέα ήταν θετικά, όλοι οι εθελοντές παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Όταν όμως τα νέα ήταν αρνητικά, οι πιο αισιόδοξοι εθελοντές παρουσίαζαν ελάχιστη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό. Αντιθέτως, οι πιο απαισιόδοξοι παρουσίαζαν την μεγαλύτερη δραστηριότητα.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως ο εγκέφαλος διαλέγει και αποφασίζει ποια στοιχεία θα ακούσει και ποια θα αγνοήσει.
«Οι αισιόδοξοι άνθρωποι αυτοί απλούστατα πιστεύουν ακράδαντα πως στους ίδιους δεν θα συμβεί. Τα καλά νέα για τους υπεραισιόδοξους είναι πως η αισιοδοξία ωφελεί την υγεία. Τα άσχημα νέα για τους υπεραισιόδοξους είναι πως εθελοτυφλούν. «Δυστυχώς η υπερβολική αισιοδοξία τούς κάνει να υποτιμούν τους κινδύνους, κάτι που είναι πραγματικά επικίνδυνο».