Ανοιχτή πρόσκληση προς τις Ενώσεις Καταναλωτών για την υποβολή προτάσεων, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από δράση, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), απηύθυνε η Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας.

Σκοπός είναι η ενίσχυση της δράσης των Ενώσεων Καταναλωτών, προκειμένου να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του καταναλωτή.

Σε αυτό το πλαίσιο η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στοχεύει στη συνέχεια να βασίσει μια νέα δράση για τη διενέργεια συγκριτικών δοκιμών προϊόντων και υπηρεσιών με κονδύλια από τις ίδιες τις καταναλωτικές οργάνωσεις και με τη συμμετοχή ενός αξιόπιστου φορέα ελέγχου (ΕΛΟΤ ή άλλου) και φορέων της αγοράς.

Τα τεστ αυτά θα γίνονται στα πρότυπα ινστιτούτων και φορέων άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου, απ’ όπου αναμένεται και τεχνική υποστήριξη για τις πρώτες “συγκρίσεις” που θα γίνουν στην Ελλάδα.

Κάθε Ένωση Καταναλωτών μπορεί να υποβάλλει μέχρι δύο προτάσεις ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, εκ των οποίων μία ως αποκλειστικός δικαιούχος και μία σε συνέργεια με άλλη/άλλες Ένωση/Ενώσεις Καταναλωτών. Ο προϋπολογισμός της προτεινόμενης πράξης μπορεί να ανέρχεται έως τις 40.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις συνεργασίας – σύμπραξης δύο ή περισσοτέρων Ενώσεων Καταναλωτών, το ποσό του προϋπολογισμού θα προσαυξάνεται έως και 40.000 ευρώ για τη συμμετοχή κάθε επιπλέον ένωσης, και δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 120.000 ευρώ.

Η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015 και η υποβολή των προτάσεων είναι δυνατή από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ενώσεων Καταναλωτών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, να διαθέτουν βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας δικαιούχου ΕΣΠΑ τύπου Β ή και Γ ή πιστοποιητικό με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ. Στην περίπτωση ένωσης ή συμπράξεως φορέων (Ενώσεων Καταναλωτών), η βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας αρκεί στο πρόσωπο εκείνου του φορέα που θα έχει κατά τους επί μέρους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας την ευθύνη υλοποίησης της Πράξης.