Τις 24 έφτασαν οι διαγραφές και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, έναν μόλις χρόνο μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023. Αυτό σημαίνει πως το 8% των εκλεγμένων στην ελληνική βουλή δεν βρίσκεται πλέον στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν.

Τα μοναδικά κοινοβουλευτικά κόμματα που συνεχίζουν με όσους ακριβώς βουλευτές εξέλεξαν, είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η Νίκη.

Τη μερίδα του λέοντος στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εξέλεξε τον Ιούνιο του 2023 47 βουλευτές. Μετά τη διπλή διάσπαση του περασμένου Νοέμβρη στο κόμμα, στελέχη δύο τάσεων αποχώρησαν συγκροτώντας τη Νέα Αριστερά. Ακολούθησε η ανεξαρτητοποίηση των συγκεκριμένων κοινοβουλευτικών στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ και η συγκρότηση της ΚΟ της Νέας Αριστεράς από τους: Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Μερόπη Τζούφη, Αλέξη Χαρίτση, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Οζγκιούρ Φερχάτ και Πέτη Πέρκα.

Στις 11 απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να προστεθεί ως 12η αυτή της διαγραφής του Παύλου Πολάκη μετά το επεισόδιο που δημιούργησε με συνεργάτη του Άδωνη Γεωργιάδη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Χτυπημένη από τις ανεξαρτητοποιήσεις εξαιτίας και των δικαστικών της περιπετειών είναι και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών, από την οποία έχουν ανεξαρτητοποιηθεί οι: Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γιώργος Μανούσης, Γιάννης Δημητροκάλλης, Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γουγιωτάκης και Μιχάλης Φλώρος.

Η Πλεύση Ελευθερίας έχει χάσει δύο στελέχη και συγκεκριμένα τους Μιχάλη Χουρδάκη και Αρετή Παπαϊωάννου που τυγχάνει να έχουν και συγγενική σχέση και συγκεκριμένα, μητέρας και γιου.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος διέγραψε από την Ελληνική Λύση, τον βουλευτή Επικρατείας Παύλο Σαράκη κατηγορώντας τον σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis.

Η Νέα Δημοκρατία διέγραψε τον Λευτέρη Αυγενάκη μετά το επεισόδιο που είχε με υπάλληλο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».