Ήταν πριν από 28 χρόνια όταν ο αθλητής της άρσης βαρών, Πύρρος Δήμας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, αγωνιζόμενος στην κατηγορία των 83 κιλών. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του, ο προπονητής του Χρήστος Ιακώβου τον εμψύχωσε λέγοντάς του «Κάτσε κάτω απ’ την μπάρα», μία φράση που έμεινε στην ιστορία μαζί με τη σημαντική αυτή διάκριση.

Ήταν το δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιο του Πύρρου Δήμα, μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, ο οποίος σήκωσε σήκωσε 180 κιλά στο αρασέ, 212.5 στο ζετέ και 392.5 στο σύνολο. Η απόδοσή του αυτή δεν του χάρισε μόνο το χρυσό μετάλλιο, αλλά και την αγάπη και τον θαυμασμό εκατομμυρίων Ελλήνων και φίλων του αθλήματος παγκοσμίως.

Η επιτυχία του Πύρρου Δήμα στην Ατλάντα το 1996 επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στον χώρο της άρσης βαρών και τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους αθλητές της γενιάς του. Το χαρακτηριστικό του πάθος, η αφοσίωση και η ανυποχώρητη θέληση για νίκη είναι στοιχεία που τον έκαναν έναν ζωντανό θρύλο της άρσης βαρών.

Η συγκεκριμένη φράση, «Κάτσε κάτω απ’ την μπάρα» αποτυπώθηκε ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη και έγινε σύνθημα για πολλούς αθλητές και καθημερινούς ανθρώπους στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να φτάσουν στην κορυφή.

Σήμερα, 28 χρόνια μετά, θυμόμαστε με νοσταλγία και υπερηφάνεια εκείνη την ιστορική στιγμή. Η κληρονομιά του Πύρρου Δήμα ζει και θα ζει για πάντα στις καρδιές μας, υπενθυμίζοντάς μας τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και της σκληρής δουλειάς.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

811: Διεξάγεται η μάχη της Πλίσκα. Οι Βούλγαροι, με επικεφαλής τον θηριώδη Κρούμο, νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Α’, ο οποίος χάνει τη ζωή του στο πεδίο της μάχης. Το κεφάλι του αποκόπτεται από τον Κρούμο, επαργυρώνεται και γίνεται κύπελλο, με το οποίο γιορτάζει τους θριάμβους του.

1822: Κατά τη μάχη στα Δερβενάκια, οι μικρές επαναστατικές δυνάμεις υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη διαλύουν τη στρατιά του Μαχμούτ Πασά Δράμαλη, τρέποντας τα υπολείμματά της σε άτακτη φυγή.

1908: Ιδρύεται στην Ουάσιγκτον το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, γνωστότερο ως FBI.

1925: Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο του φιλικό αγώνα και νικά τον Ηρακλή με 2-1. Στις φανέλες των παικτών του φιγουράρει το τετράφυλλο τριφύλλι, που θα αντικατασταθεί από τον δικέφαλο αετό τέσσερα χρόνια αργότερα.

1945: Υπογράφεται η Διακήρυξη του Πότσνταμ, κατά την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παράδοση της Ιαπωνίας στους συμμάχους.

1996: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στην κατηγορία των 83 κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, σηκώνοντας στο αρασέ 180 κιλά, στο ζετέ 212,5 κιλά και στο σύνολο 392,5.

Γεννήσεις

στάνλεϊ Κιούμπρικ

1928 – Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Αμερικανός σκηνοθέτης

1934 – Γιάννης Σπανός, Έλληνας συνθέτης

1940 – Τόλης Βοσκόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός

1943 – Μικ Τζάγκερ, Άγγλος τραγουδιστής, μουσικός και συνθέτης

1945 – Έλεν Μίρεν, Αγγλίδα ηθοποιός

1945 – Παναγιώτης Πικραμμένος, Έλληνας δικαστικός και πολιτικός

1959 – Κέβιν Σπέισι, Αμερικανός ηθοποιός

1964 – Σάντρα Μπούλοκ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1967 – Τζέισον Στέιθαμ, Άγγλος ηθοποιός

1984 – Κυριάκος Ιωάννου, Κύπριος αθλητής

Θάνατοι

1684 – Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, ιταλίδα μαθηματικός, η πρώτη γυναίκα που αναγορεύτηκε διδάκτωρ.

1952 – Εβίτα Περόν, Αργεντινή πολιτικός

1953 – Νικόλαος Πλαστήρας, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός