Την περασμένη Τρίτη ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου (Σ.Α.Σ) κλήθηκε από το Λιμεναρχείου Σάμου να συνδράμει σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών – προσφύγων στο ακρωτήριο Πράσσο.

Σε συνεννόηση με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και με τον κυβερνήτη του σκάφους των Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος ο οποίος ήταν στο σημείο, το σκάφος Γοργώ Τ.Σ. 137 με μικτή ομάδα διασωστών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Σάμου και αυτοδυτών του Σ.Α.Σ. κατέπλευσε στη υποδειγμένη περιοχή όπου επικρατούσε θαλασσοταραχή.

Ο σύλλογος αναφέρει σε ανακοίνωσή του : «Σε πρώτη φάση απεγκλωβίσαμε δια θαλάσσης ναυαγό τον οποίο είχε εντοπίσει το σκάφος Νίκη του καταδυτικού κέντρου Aegean scuba. Σε δεύτερη φάση εκμεταλλευόμενοι το μικρό βύθισμα των ταχύπλοων σκαφών Γοργώ και Νίκη και παρά τη θαλασσοταραχή απεγκλωβίσαμε 70 άτομα από την βραχώδη ακτή του ακρωτηρίου Πράσσο. Δυο άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βοήθησαν στην επιβίβαση των μεταναστών – προσφύγων στα σκάφη. Όλοι οι ναυαγοί μεταφέρθηκαν με απόλυτη ασφάλεια στη παραλία Μουρτιά όπου τους ανέλαβε η αστυνομία και η πυροσβεστική. Σε τρίτη φάση το σκάφος Γοργώ κατέπλευσε στη Σπηλιά της Φώκιας. Εκεί επιβιβάσαμε το πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το οποίο επιχειρούσε όλη την ημέρα στην κατάσβεση της εκεί πυρκαγιάς και το μεταφέραμε στην παραλία Μουρτιά. Η ημέρα μας τελείωσε με την επιστροφή της Γοργώ στο λιμάνι Μαλαγαρίου και την βαθύτατη ικανοποίηση όλων μας για την προσφορά σε συνανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η συντονισμένη από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή  άκρως επιτυχημένη επιχείρηση είναι η μεγαλύτερη που έχει κληθεί να συνδράμει ο Σ.Α.Σ».

p10 p11 p12 p9