Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες κάλεσε σήμερα τη Βρετανία να υπογράψει τη συμφωνία για το καθεστώς του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους του Γιβραλτάρ μετά το Brexit έως τις 10 Νοεμβρίου, πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι της ΕΕ, οι οποίοι πιθανότατα θα δημιουργήσουν αυστηρά σύνορα στο Γιβραλτάρ.

Το καθεστώς του Γιβραλτάρ – ενός θύλακα στο νότιο άκρο της Ισπανίας που βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από τον 18ο αιώνα – και το πώς θα γίνει η αστυνόμευση των συνόρων του με την Ισπανία, συνιστούν σημεία διαμάχης από τότε που η Βρετανία ψήφισε το 2016 υπέρ της αποχώρησης της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ισπανία, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ώρες πριν από την πλήρη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ότι το Γιβραλτάρ θα παραμείνει τμήμα των συμφωνιών της ΕΕ όπως η ζώνη Σέγκεν χωρίς σύνορα, εν αναμονή μιας μόνιμης λύσης.

«Ήρθε η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειο να πει ναι σε μια ισορροπημένη και γενναιόδωρη συμφωνία που έχουμε θέσει στο τραπέζι εδώ από πολύ καιρό» δήλωσε ο Αλβάρες στους δημοσιογράφους

Πέρυσι, η Ισπανία και η Βρετανία δήλωσαν ότι βρίσκονταν πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας, αλλά δεν μπορούσαν ακόμη να συμφωνήσουν για την από κοινού χρήση και αστυνόμευση του αεροδρομίου του Γιβραλτάρ.

Μια νέα βρετανική διαπραγματευτική ομάδα ανέλαβε τις συνομιλίες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών τον Ιούλιο και έκτοτε οι δύο πλευρές δεν έχουν ανακοινώσει καμία πρόοδο.

Ο Αλβάρες δήλωσε ότι αν και το νέο σύστημα συνοριακού ελέγχου δεν έχει καμία σχέση με τη συμφωνία για το Γιβραλτάρ, θα έχει αντίκτυπο σε χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Προτείνουμε… να συμπεριλάβουμε το Γιβραλτάρ στη ζώνη Σέγκεν, αλλά εναπόκειται στη Βρετανία να αποφασίσει εάν προτιμά αυτό ή αν προτιμά να υπάρχει από τις 10 Νοέμβριου αυτό το σύστημα εισόδου και εξόδου για του κατοίκους του Γιβραλτάρ», είπε ο Αλβάρες.

Το ευρωπαϊκό σύστημα εισόδου/εξόδου της ΕΕ θα καταργήσει την απαίτηση να σφραγίζονται χειροκίνητα τα διαβατήρια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αντ’ αυτού θα δημιουργήσει ψηφιακά αρχεία που θα συνδέουν ένα ταξιδιωτικό έγγραφο με την ταυτότητα ενός ατόμου χρησιμοποιώντας βιομετρικά στοιχεία.

Θα απαιτεί από τους πολίτες τρίτων χωρών που φθάνουν σε προορισμό της ζώνης Σένγκεν να καταγράφουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, να υποβάλλονται σε σάρωση προσώπου και να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαμονή τους.

Πηγή: ΑΠΕ