Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δημάρχου Μαλεβιζίου, Κώστα Μαμουλάκη και της Γενικής Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού , Λίνας Μενδώνη για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Μουσείου Μαλεβιζίου.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, πρόκειται για μια «μια σπανιότατη συλλογή, προϊόν 40χρονης συλλεκτικής προσπάθειας του Νίκου και της Θεανώς Μεταξά, η οποία περιλαμβάνει 2229 αρχαία αντικείμενα, που χρονολογούνται από της 4η χιλιετία π. Χ έως τον 3ο μ. Χ αιώνα, και δικαίως θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές παγκοσμίως.

Στο θεματολόγιο της Συλλογής Μεταξά περιλαμβάνονται αντικείμενα από όλες σχεδόν τις μορφές της αρχαίας κρητικής τέχνης, με πολύ σημαντικά υποσύνολα κεραμικής, πηλοπλαστικής, λιθοτεχνίας, χαλκουργίας, γλυπτικής, και μικροτεχνίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεγάλη συλλογή των 860 σφραγιδολίθων, με την οποία παρακολουθείται πλήρως η εξέλιξη της Μινωικής σφραγιδογλυφίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεγάλη συλλογή των 860 σφραγιδόλιθων, με την οποία παρακολουθείται πλήρως η εξέλιξη της Μινωικής σφραγιδογλυφίας».

Ο δήμαρχος τόνισε: «οι επισκέπτες αυτού του Μουσείου, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά, να γνωρίσουν και να θαυμάσουν σε πρώτη φάση ένα μέρος από αυτή τη συλλογή και να κατανοήσουν την πολιτισμική εξέλιξη της Κρήτης από τη Μινωική εποχή μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια». Επίσης ευχαρίστησε τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, καθώς και στην διευθύντρια της ΚΓ Εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων κ. Αθανασία Κάντα και τους συνεργάτες της καθώς και τους πρώην δημάρχους Γαζίου κ.κ. Τζεδάκη και Μαρκογιαννάκη οι οποίοι, όπως είπε έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία του μουσείου Μαλεβιζίου, αλλά και τους υπαλλήλους τους Δήμους και όλους όσοι βοήθησαν για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.

Τέλος ο δήμαρχος, Κώστας Μαμουλάκης, ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά, την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και τουρισμού , Λίνα Μενδώνη χαρακτηρίζοντας την βοήθειά της όχι απλώς πολύτιμη, αλλά καθοριστική.