Οι υπάλληλοι γεωργικών επιχειρήσεων δεν δύνανται, εκ του νόμου, να υπαχθούν στην ασφάλιση κατά της ανεργίας του ΟΑΕΔ, ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ερώτηση για το θέμα είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος και Θανάσης Παφίλης, με την οποία ζητούσαν να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους απολυμένους από γεωργικές επιχειρήσεις.

Οι βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι «οι απολύσεις εργαζομένων στο νομό Φθιώτιδας αυξάνονται συνεχώς» και επικαλούνται ως τελευταίο παράδειγμα τους απολυμένους της επιχείρησης Χελαφάρμ που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, αντί του ΙΚΑ, «όπως θα έπρεπε», έχουν μικρή αποζημίωση ως απολυμένοι, και δεν μπορούν να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας.

Ο κ. Κουτρουμάνης επικαλείται το Ν. 3618/2006, που ορίζει ρητά ότι εξαιρούνται του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και υπάγονται στον ΟΓΑ, όσοι εκτελούν αγροτικές εργασίες και ιδίως εργασίες σποράς, φύτευσης και περιποίησης προϊόντων γης, καθώς και σε εργασίες αλωνίσματος, δεματοποίησης, περισυλλογής και συγκομιδής.

Ο αναπληρωτής υπουργός επικαλείται επίσης και το Ν. 3518/2006, που ορίζει ότι από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξαιρούνται και όσοι ασφαλισμένοι του κλάδου ασφάλισης αγροτών, «απασχολούνται εποχικά για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μήνες ετησίως σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, οι οποίες μετακινούν, τυποποιούν και διακινούν προϊόντα εδάφους, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοπονίας και κάθε είδους εκτροφών».

Οι εργάτες της ΧΕΛΑΦΑΡΜ ΑΕ, υπήρξαν εργάτες-καλλιεργητές που υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, αναφέρει επίσης ο κ. Κουτρουμάνης, και προσθέτει ότι επειδή νοούνται ως υπάλληλοι γεωργικών επιχειρήσεων δεν δύνανται εκ του νόμου να υπαχθούν στην ασφάλιση κατά της ανεργίας του ΟΑΕΔ.