Ο θρύλος της αμερικανικής stand-up κωμωδίας Μπομπ Νιούχαρτ, ο οποίος με την αθυρόστομη ατάκα του απέσπασε πολλά βραβεία, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Ο πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς The Bob Newhart Show, απεβίωσε στο σπίτι του μετά από μια σειρά σύντομων ασθενειών, ανέφερε ο εκπρόσωπός του σε δήλωση που δόθηκε στο BBC την Πέμπτη.

Ο Νιούχαρτ έγινε stand-up κωμικός αφού ξεκίνησε την καριέρα του ως λογιστής στο Σικάγο. Στη συνέχεια, φιλοξενήθηκε 87 φορές στο Tonight Show του Τζόνι Κάρσον.

Πιο πρόσφατα, πρωταγωνίστησε στην κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία Elf και στο The Big Bang Theory.

Γιος υδραυλικού σε προάστιο του Σικάγο, ο Newhart αποφοίτησε με πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Loyola το 1952. Υπηρέτησε στο στρατό για δύο χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας και στη συνέχεια γράφτηκε σε μια νομική σχολή που εγκατέλειψε.

Με έναν φίλο του άρχισαν να ηχογραφούν αυτοσχέδια κωμικά προγράμματα λίγο αργότερα. Το 1959, τον ανακάλυψε ένας τοπικός DJ, ο οποίος τον πρότεινε στη νεοσύστατη Warner Bros Records. Η ζωντανή ηχογράφησή του από ένα κωμικό κλαμπ του Χιούστον, το The Button-Down Mind of Bob Newhart, έγινε το πρώτο κωμικό άλμπουμ που κατέκτησε την κορυφή των charts. Μετά από αυτό κυκλοφόρησαν άλλα επτά άλμπουμ, με εκατομμύρια αντίτυπα να πωλούνται.

Ο Νιούχαρτ ήταν γνωστός ως πρωτοπόρος των stand-up comedy που περιλάμβαναν μεγάλες ιστορίες, με μια σειρά από αστείες δηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια τους.