«Είμαστε κοντά στο τέλος», φέρεται να δήλωσε πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Τζο Μπάιντεν, εν μέσω ολοένα αυξανόμενων εκκλήσεων να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ. Το πρόσωπο αυτό, το οποίο, σύμφωνα με το NBC, προηγουμένως αμφέβαλλε ότι ο Μπάιντεν θα υποχωρούσε στις πιέσεις, επισημαίνει ότι η απόφαση εξακολουθεί να είναι του προέδρου, αλλά προστέθηκε και αυτό στη λίστα με τους συμμάχους του Μπάιντεν που λένε ότι «πλησιάζει ένα σημείο χωρίς επιστροφή».

Κορυφαίοι σύμμαχοι του αμερικανού προέδρου, είτε δημοσίως είτε ιδιωτικά από το καταστροφικό ντιμπέιτ και έπειτα, έχουν απευθύνει εκκλήσεις να αποχωρήσει.

Ο Μπάιντεν αντιστέκεται πεισματικά στις προσπάθειες να τον απομακρύνουν από την εξουσία, μέχρι τουλάχιστον χθες το βράδυ, όταν δήλωσε ότι «θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί αν υπήρχε ιατρικός λόγος».

Σύμφωνα με πέντε άτομα που έχουν γνώση της κατάστασης, πια το έδαφος κάτω από τον Μπάιντεν φαίνεται να καταρρέει.

«Ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο η απόσυρση Μπάιντεν», εκτιμά το Axios

Την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα προαναγγέλλει ρεπορτάζ του πρακτορείου «Axios», που εκτιμά ότι η πίεση του Κογκρέσου και στενών φίλων των Δημοκρατικών, θα πείσει τελικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσύρει την υποψηφιότητά του ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κορυφαία στελέχη του κόμματος, φίλοι αλλά κυρίως οι βασικοί δωρητές θεωρούν πως ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν δεν πρόκειται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, καθώς δυσκολεύεται να πείσει το εκλογικό κοινό για την πνευματική του διαύγεια έπειτα από μια σειρά από γκάφες.

Μέχρι σήμερα, η πίεση στο πρόσωπο του προέδρου για την απόσυρσή του είναι «αδυσώπητη και συντονισμένη», σημειώνεται από το «Axios». Πάντως, οι Δημοκρατικοί αναμένουν ότι οι δημοσκοπήσεις μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών θα δείξουν ακόμα και εκλογική συντριβή στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τον «αδειάζει» και ο Μπάρακ Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες ότι οι πιθανότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται και ότι πιστεύει πως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του, ανέφερε σήμερα η Washington Post, επικαλούμενη πολυάριθμες πηγές με γνώση του θέματος.

«Πιο δεκτικός στις φωνές για απόσυρση» λένε οι New York Times

Πιο διαλλακτικός έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και φαίνεται πως είναι έτοιμος να ακούσει το πλάνο όσων υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο.

«Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει δείξει δείγματα ότι αλλάζει γνώμη αναφορικά με τη συμμετοχή του στην κούρσα των εκλογών», λένε οι Δημοκρατικοί, αλλά είναι πρόθυμος να ακούσει τα δεδομένα και τις ανησυχίες όσων τον αμφισβητούν, ενώ παράλληλα αναρωτιόταν αν η αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις, θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ.

Άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο Μπάιντεν αναφέρει πως το να τον καλούν να αποχωρήσει είναι λάθος, αλλά «είναι πρόθυμος να ακούσει». Επίσης, όπως αναφέρουν οι New York Times, τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Μπάιντεν δεν θα αποχωρήσει.

Πελόζι και Σούμερ αμφισβητούν τον Μπάιντεν: Δεν μπορείς να κερδίσεις τον Τραμπ

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε χθες, Τετάρτη, επικαλούμενο τέσσερις πηγές του ενημερωμένες σχετικά, ότι η Νάνσι Πελόζιη πρώην «speaker» και μορφή που διατηρεί μεγάλη επιρροή στην παράταξη των Δημοκρατικών, τόνισε προ ημερών τηλεφωνικά στον πρόεδρο Μπάιντεν πως δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να κερδίσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ.

Η ίδια φέρεται να του είπε ακόμη πως, αν παραμείνει στην κούρσα, ενδέχεται θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες του κόμματος να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Απέφυγε πάντως να καλέσει ρητώς τον κ. Μπάιντεν να αποσυρθεί, σύμφωνα με τις πηγές του CNN.

Η μια από τις πηγές διευκρίνισε πως ο αρχηγός του κράτους αντέτεινε ότι εκείνος έχει δει δημοσκοπήσεις, οι οποίες υποδεικνύουν πως έχει πιθανότητες νίκης.

Εκπρόσωπος της κ. Πελόζι είπε πως η πολιτικός έχει να μιλήσει με τον πρόεδρο από την Παρασκευή.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε πως δικές του πηγές ανέφεραν ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, είπε στον πρόεδρο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους το Σάββατο πως το καλύτερο για τη χώρα και την παράταξη θα ήταν να τερματίσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του και παρόμοια θέση εξέφρασε επίσης ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις.

Αντιδρώντας στις πληροφορίες αυτές, εκπρόσωπος του γραφείου του κ. Σούμερ έκανε λόγο για «αβάσιμη σεναριολογία».

Ο Δημοκρατικός βουλευτής, Άνταμ Σιφ, επίσης μορφή των Δημοκρατικών με επιρροή, έγινε χθες ο 20ός κοινοβουλευτικός της παράταξης που κάλεσε δημόσια τον κ. Μπάιντεν, 81 ετών, να αποσυρθεί.