Δυο θέματα τροφοδοτούν την πολιτική αρένα τα τελευταία 24ωρα με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να κονταροχτυπιούνται για την εξαήμερη εργασία αλλά και την επιδότηση που ανακοινώθηκε για τους λογαριασμούς ρεύματος για το μήνα Αύγουστο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καθιερώσει την εξαήμερη εργασία παντού, με το Μέγαρο Μαξίμου να το απορρίπτει μετά βδελυγμίας. Μάλιστα ήταν έντονη η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη στην οποία παρέθετε μέσω βίντεο ρεπορτάζ από διεθνή ΜΜΕ που αναφέρονταν στο θέμα αυτό και στη «νέα ελληνική πραγματικότητα».

«Με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπο και στην ιδιότητά του, νομίζω ότι είναι καιρός να περιορίσει κάπως τα βίντεο και να αρχίσει να διαβάζει λίγο τα επίσημα στοιχεία και όχι από τα δελτία Τύπου της Ν.Δ. ή της Κυβέρνησης, αλλά από την ΕΡΓΑΝΗ», είπε σκωπτικά ο Παύλος Μαρινάκης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία πρόθεση για την καθιέρωση εξαήμερης εργασίας, αλλά πρόκειται για μια ειδική πρόβλεψη για πολύ συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων με πάρα πολύ αυστηρά φίλτρα.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την έκτακτη βάρδια εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, από το σύνολο περίπου 326.500 εργοδοτών που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε περίπου 382.700 παραρτήματα επιχειρήσεων, αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά: 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα. Δηλαδή, αίτηση υπέβαλε το 0,44% των παραρτημάτων επιχειρήσεων της χώρας.

Από τα 1.671 παραρτήματα πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.

Όπως εξηγούν οι προϋποθέσεις, οι δικλίδες και τα φίλτρα του νόμου ήταν συγκεκριμένα και αυστηρά και αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι από τα 1261 παραρτήματα για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση απορρίφθηκαν τα 970.

Στην πραγματικότητα λοιπόν και όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία το μέτρο της έκτακτης βάρδιας εργασίας αφορά λιγότερες από μια στις χίλιες επιχειρήσεις της χώρας. Και όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, «για μια ακόμη φορά η πραγματικότητα διαψεύδει τα fake news και τους εμπνευστές τους».

Σφοδρά πυρά όμως δέχθηκε η κυβέρνηση και για τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε όσον αφορά στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για τον Αύγουστο έτσι ώστε να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι αρνείται για μεγάλο διάστημα να δει την ακρίβεια και όταν φτάνει η κατάσταση στο μη περαιτέρω υιοθετεί τα μέτρα που έχουν προτείνει τα άλλα κόμματα παρουσιάζοντάς τα ως δικά της.

Η κυβέρνηση κατ’ αρχήν αντιτείνει ότι κάθε φορά που θα παρουσιάζεται μια έκτακτη κατάσταση θα παρεμβαίνει έτσι ώστε να δρα ανακουφιστικά ειδικά ως προς τους ευάλωτους και θυμίζει σε όσους διεκδικούν την πατρότητα των μέτρων ότι στη διάταξη που ήρθε στη Βουλή για την προηγούμενη παρέμβαση στα Διυλιστήρια, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών παρότι θέλει να αυτοαποκαλείται ως το κόμμα το οποίο θα φορολογούσε τον μεγάλο πλούτο και τα υπερκέρδη.

Θυμίζει επίσης σε όσους θεωρούν μικρό το ποσοστό φορολόγησης των υπερκερδών ότι το δικό τους ποσοστό ήταν 0%.