Να σβήσει τη φωτιά στους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου πριν πάρει διαστάσεις επιχειρεί η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας να επαναφέρει τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το άλμα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θυμίζουν μέρες ενεργειακής κρίσης. Οι αναταράξεις στην αγορά χονδρεμπορικής πυροδοτούν ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και για τον Αύγουστο, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να έρχονται στο ειδικό ή το «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε για σήμερα Τρίτη (16/7) σε έκτακτη σύσκεψη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επαναφορά των επιδοτήσεων ρεύματος, καθώς οι εκτιμήσεις θέλουν οι αναταραχές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να διατηρούνται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχορηγήσεις θα διατεθούν στους καταναλωτές που έχουν επιλέξει τα τιμολόγια, στα οποία καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις.

Για τα έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις θα λειτουργήσει ξανά ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Θα οριστεί πλαφόν, λένε οι πληροφορίες, στη χονδρεμπορική αγορά και τα υπερβάλλοντα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών θα επιστρέφουν στην κατανάλωση.

Οι τιμές στη χονδρεμπορική αναμένεται να χτυπήσουν σήμερα Τρίτη (16/7) για ορισμένες ώρες ακόμα και τα 650 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα των αυξημένων τιμών ενέργειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα προέρχεται κατά κύριο λόγο από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, καθώς κορυφώνεται η ζήτηση ενέργειας στην περιοχή λόγω του καύσωνα και τα προβλήματα στις διασυνδέσεις που μειώνουν τη διαθέσιμη ενέργεια. Επίσης, τις μέρες αυτές είναι σε συντήρηση το καλώδιο της Ιταλίας, όπως επίσης και το καλώδιο μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα να καθορίζει την τιμή μας η Ουγγαρία, που είναι πολύ υψηλά και μάλιστα τη στιγμή που ένα πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας είναι εκτός λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή, η Ρουμανία, όπου η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω καύσωνα και η παραγωγή αιολικής ενέργειας έχει υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, χρειάζεται εισαγωγές και ελλείψει διαθέσιμης ενέργειας οι τιμές εκτοξεύονται παρασύροντας μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος και τις τιμές στην Ελλάδα, από την οποία εισάγουν τελικά την ενέργεια που λείπει. Κι ενώ η πραγματική έλλειψη ενέργειας εντοπίζεται μόνο στις αγορές της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, αυξάνονται οι τιμές προσφορών πώλησης σε όλες τις αγορές και κυρίως στην ελληνική.

Την ίδια ώρα ο καύσωνας αυξάνει κατακόρυφα τη ζήτηση για ρεύμα βάζοντας στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα.