Σφοδρές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση να αναθέσει την είσπραξη οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε ιδιώτες, με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να εκφράζουν έντονη αντίθεση.

Η απόφαση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, θα τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα και αφορά την αναγκαστική είσπραξη των χρεών προς τον ΕΦΚΑ από φυσικά και νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν.

Η εν λόγω διάταξη έχει ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της ΕΣΕΕ (Ένωση Εμπόρων) και της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών), καθώς και από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επιβάρυνση που θα υποστούν οι επιχειρήσεις τους λόγω αυτής της κυβερνητικής απόφασης. Εκτιμούν ότι, ενώ η πρόθεση είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ, το μέτρο αυτό ουσιαστικά θα πλήξει περαιτέρω τις ήδη επιβαρυμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της είσπραξης των οφειλών, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Αντιθέτως, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργοδοτών προτείνουν τη θέσπιση μιας πιο διευρυμένης και ρεαλιστικής ρύθμισης των οφειλών (τόσο των ασφαλιστικών όσο και των φορολογικών), με δυνατότητα αποπληρωμής σε 100 ή 120 μηνιαίες δόσεις και σταθερό επιτόκιο που δεν θα υπερβαίνει το 3%-4%. Η πρόταση αυτή στοχεύει στο να δώσει ανάσα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επιτρέποντας τους να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες πλέον λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ασφυξίας και της δυσχέρειας πρόσβασης στη χρηματοδότηση, καθίστανται σχεδόν αδύνατο να εξυπηρετηθούν.

ΕΦΚΑ

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματικών οργανώσεων, ακόμα και ο e-ΕΦΚΑ δεν μένει αμέτοχος, καθώς η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ (Συνδικαλιστική Οργάνωση Εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ) εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην συγκεκριμένη διάταξη. Οι συνδικαλιστές του e-ΕΦΚΑ υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή ουσιαστικά εισάγει έναν νέο μηχανισμό που μοιάζει με «εισπρακτικές εταιρείες» στο πεδίο των ασφαλιστικών οφειλών, κάτι που θεωρούν ακραία και επικίνδυνη εξέλιξη. Η ανησυχία τους είναι ότι με την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης θα δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς να εμπλακούν στη διαδικασία είσπραξης, γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την προστασία των πολιτών και των οφειλετών.

Διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Εργασίας

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι οι εταιρείες που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα είσπραξης οφειλών δεν θα έχουν αρμοδιότητα πίεσης ή εκβιασμού των οφειλετών, όπως συμβαίνει με τις εισπρακτικές εταιρείες που ασχολούνται με τα «κόκκινα δάνεια». Αντιθέτως, υπογραμμίζουν ότι ο ρόλος των εταιρειών θα είναι αυστηρά ενημερωτικός και περιορισμένος στην υπενθύμιση των χρεών που οφείλουν οι ιδιώτες προς τον ΕΦΚΑ. Το υπουργείο επισημαίνει πως η στόχευση είναι να βελτιωθεί η ενημέρωση των οφειλετών και να διευκολυνθεί η εξόφληση των οφειλών με λιγότερο γραφειοκρατικό κόστος και χωρίς να εισάγονται πιέσεις ή άμεσες απειλές προς τους οφειλέτες.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, το συνολικό χρέος προς τον e-ΕΦΚΑ ανέρχεται σε 49,3 δισ. ευρώ, με τα 13,18 δισ. ευρώ να αφορούν μικροοφειλέτες, δηλαδή φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις που χρωστούν έως 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το 73,44% των οφειλετών (περίπου 575.353 άτομα) έχουν χρέη που κυμαίνονται μέχρι 15.000 ευρώ, ενώ μεγάλο μέρος του υπολοίπου χρέους (6,77 δισ. ευρώ) αφορά 313.012 άτομα που έχουν οφειλές από 15.000 έως 30.000 ευρώ.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να επηρεάσει περίπου το 88% των οφειλετών, δηλαδή 1.888.365 άτομα, με το συνολικό ποσό των οφειλών τους να ανέρχεται σε 13,18 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι με την εφαρμογή αυτής της διάταξης, η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακουφίσει το σύστημα από τις υπέρογκες οφειλές και να διευκολύνει την εξόφληση των χρεών για εκείνους που αδυνατούν να πληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους σε μία δόση.

Η αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου, ωστόσο, δείχνει ότι η κυβέρνηση θα βρει αντιδράσεις και στο πεδίο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αναμένουν μια πιο ευέλικτη και μακροπρόθεσμη λύση για την αποπληρωμή των χρεών τους, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί με μια εκτενή και ρεαλιστική ρύθμιση για όλους τους οφειλέτες.