Στη χαρτογράφηση όλων των επιδομάτων, των δικαιούχων τους ανά ΑΦΜ και των ποσών που χορηγούνται από το δημόσιο προχωρά η κυβέρνηση με τη θέσπιση του «Εθνικού Μητρώου Παροχών» το οποίο προβλέπεται σε νέο νομοσχέδιο για την Μεταρρύθμιση του πλαισίου Δημοσιονομικής Διαχείρισης το οποίο παρουσιάστηκε χθες Δευτέρα (28/4) στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας η οποία θα αντλεί διαλειτουργικά όλα τα στοιχεία για τα επιδόματα και τους δικαιούχους τους από τα συστήματα όλων των υπουργείων και φορέων που χορηγούν επιδόματα και παροχές και ταυτόχρονα θα επιτρέπει διασταυρώσεις στοιχείων με την ΑΑΔΕ για τον έλεγχο των εισοδηματικών και οικογενειακών κριτηρίων.

Μέσω του Μητρώου θα υπάρχει συνολική εποπτεία για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, τα επιδόματα του υπουργείου Εργασίας και για άλλα επιδόματα όπως το επίδομα θέρμανσης. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται επιδιώκεται  ένας νέος καταμερισμός των επιδομάτων ώστε να  χορηγούνται σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη ενώ ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή και πρόσθετων κριτηρίων χορήγησης των οικονομικών ενισχύσεων με στόχο η είσπραξη των επιδομάτων να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εργασία.

Σήμερα, το δημόσιο δεν γνωρίζει, το συνολικό εισόδημα που προκύπτει από το άθροισμα των επιδομάτων που λαμβάνει κάποιος καθώς δεν υπάρχει καμιά επικοινωνία και αλληλοενημέρωση μεταξύ των αρμοδίων φορέων. Υπάρχουν νοικοκυριά που λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης και το επίδομα τέκνων αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών το επίδομα θέρμανσης.

Ομάδα εργασίας

Το σχεδιασμό του Εθνικού Μητρώου Παροχών έχει αναλάβει  ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Έργο της ομάδας, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025, είναι:

1. Η  χαρτογράφηση όλων των επιδομάτων και παροχών που χορηγούνται από το Δημόσιο Τομέα. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα μπορεί να αξιοποιήσει προηγούμενα έργα χαρτογράφησης των εν λόγω επιδομάτων και παροχών που έχουν παραδοθεί στη δημόσια διοίκηση, ιδίως μέσω έργων τεχνικής βοήθειας.

2. Η  ανάπτυξη σχεδίου κανονιστικών διατάξεων για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού εθνικού μητρώου επιδομάτων και παροχών, υπό την καθοδήγηση και τις κατευθυντήριες που θα τεθούν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

3. Ο συντονισμός και η τυχόν συνδρομή στην ανάπτυξη της δευτερογενούς νομοθεσίας που θα προβλεφθεί κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου που θα ψηφιστεί.

 4. Ο συνολικός συντονισμός της μεταρρύθμισης, υπό τη μορφή ομάδας διοίκησης έργου, κατά τη φάση της υλοποίησης και ανάπτυξης του ηλεκτρονικού μητρώου.

5. Η  επαφή και η διενέργεια συναντήσεων με άλλα υπουργεία, φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και λοιπούς εμπλεκόμενους, ως προς τα θέματα που άπτονται του εν λόγω έργου.