Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου το ανεξήγητο ράλι ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που οδηγεί σε φουσκωμένους λογαριασμούς με πολλά νοικοκυριά να μην μπορούν να αντέξουν το κόστος.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη η σύσκεψη αυτή ήταν μονόδρομος καθώς σε κάθε κρίση, μικρή ή μεγάλη ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα στέκεται δίπλα στους πολίτες με σημειακές παρεμβάσεις αν χρειαστεί, προκειμένου να μην μείνει κανείς αβοήθητος. Για τον λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη σύσκεψη στις 10:00 το πρωί με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Είχαμε πει ότι θα είναι πιο δύσκολοι οι καλοκαιρινοί μήνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα φτάσουμε στις τιμές που ακούγαμε πριν από ενάμιση, δύο χρόνια, αλλά έχουμε πει επίσης πάρα πολλές φορές ότι αν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων, το κράτος θα είναι εδώ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην κυβέρνηση είναι μαθημένοι στη διαχείριση κρίσεων και δη ενεργειακών. «Αντιμετωπίσαμε την μεγάλη ενεργειακή κρίση που προέκυψε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα τα καταφέρουμε και τώρα και δεν θα κλείσουμε τα μάτια», δήλωνε στο Newsbeast συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στήριξη θα ισχύσει για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κατάσταση αναταραχής. Σημαντικό ρόλο επίσης στην απόφαση να αναληφθεί δράση έπαιξε και το γεγονός ότι λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που ζει η χώρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση, κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση τόσο για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν όσο και για τα αποτελέσματα των ελέγχων στους οποίους έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) όσον αφορά στις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας.

Τα στοιχεία που θα παρουσιάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να οδηγήσουν στην επαναφορά ενός μέτρου, το οποίο είχε εφαρμοστεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που εξετάζεται είναι η επαναφορά του μηχανισμού επιδότησης του ρεύματος για ένα τρίμηνο, αναδρομικά από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

«Όπως αποφασίσαμε τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, έτσι δεν θα διστάσουμε να κάνουμε το ίδιο αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν υπερβάλλοντα κέρδη για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο στους παραγωγούς ενέργειας», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Όπως επισημαίνεται, ό,τι και αν αποφασιστεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να πάρει και την σφραγίδα της Κομισιόν.