Τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας εξειδίκευσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μετά το νέο πρόβλημα που έχει ενσκήψει, από την αύξηση της τιμής της χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του Αυγούστου για όλα τα νοικοκυριά, με όριο κατανάλωσης τις 500 κιλοβατώρες το μήνα, με χρηματοδότηση από την επιβολή τέλους στο φυσικό αέριο στους ηλεκτροπαραγωγούς. Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από το σημείο στο οποίο θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια του Αυγούστου (ως γνωστόν τα «πράσινα» τιμολόγια ανακοινώνονται την 1η κάθε μήνα) με στόχο τη συγκράτηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα.

Για τις επιχειρήσεις αποφασίστηκε να μην επιστραφούν οι οφειλές προηγούμενων ετών από το τέλος αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), κάτι που ισχύει και για τους αγρότες οι οποίοι επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ειδικό τιμολόγιο «Γαία» με κλειδωμένες χαμηλές τιμές για δύο χρόνια.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, «αυτό που έχει έρθει -από τις 11 Ιουλίου και μετά- είναι ένας συνδυασμός, από καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα, καύσωνα μη αναμενόμενο από την Ουκρανία μέχρι και όλα τα Βαλκάνια, και μη εκτόνωση της αυξημένης ζήτησης προς τη Δύση».

«Υπάρχει δομικό πρόβλημα, ευρωπαϊκό», τόνισε ο υπουργός αλλά σημείωσε ότι «η διάρκεια του φαινομένου προβλέπεται ότι θα κρατήσει μερικές μέρες ακόμα. Αν κρίνουμε από τα futures, δεν θα έχουμε συνέχιση του φαινομένου τον Αύγουστο».

Οι δυνατότητες αντίδρασης της κυβέρνησης

Θόδωρος Σκυλακάκης

«Ο μηχανισμός επιβολής πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών έχει τελειώσει, έχει ολοκληρωθεί. Η καινούργια οδηγία προβλέπει έκτακτο μηχανισμό, αλλά έχει όρους που δεν μπορούν με τίποτα να εφαρμοστούν. Π.χ. θέλει τρεις μήνες να διαρκεί η κρίση για να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορεί να μείνει με δεμένα χέρια για μία ευθύνη που δεν είναι δική μας. Και δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς σε αυτό που ονομάζουμε “ουρανοκατέβατα κέρδη”», σημείωσε ο Θ. Σκυλακάκης, τονίζοντας: «Για αυτό τον λόγο αποφασίσαμε ως κυβέρνηση να αντιδράσουμε με τρεις κινήσεις».

  • Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον δύο μήνες.
  • Επιδότηση νοικοκυριών για τον Αύγουστο, που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι τιμές.
  • Θέσπιση πρόνοιας για δυνατότητα παρεμβάσεων στις τιμές σε περιπτώσεις στρεβλώσεων της αγοράς – όπως αυτή που διανύουμε – πέρα από αυτές που προβλέπονται ήδη στη σχετική Κοινοτική Οδηγία η οποία έχει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το είδος του τιμολογίου δεν είναι μαγική σφαίρα και εξαρτάται πολύ από το ενεργειακό προφίλ του χρήστη και η επιλογή του από τη διάθεση να αναλάβει κάποιος ρίσκο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος, για πρώτη φορά υπήρξε ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων. Για τους αγρότες τόνισε ότι την ανάγκη να μπούν στο ΓΑΙΑ άμεσα, μέχρι το τέλος Ιουλίου κι έτσι θα έχουν για τα επόμενα δύο χρόνια τιμές προ κρίσης.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος της επιδότησης αλλά αυτή θα αφορά πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Το όριο της κατανάλωσης για οικιακούς καταναλωτές θα είναι 500 κιλοβατώρες. Η επιδότηση θα αφορά όλα τα νοικοκυριά, αλλά μεγαλύτερες θα είναι οι τιμές για τα κοινωνικά τιμολόγια.