Μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ, καθώς μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε έκλεισε, αλλά και άνοιξε θέματα που έχουν να κάνουν με τα εσωκομματικά της ΝΔ όπως και με το πώς θα κινηθεί σε εθνικά αλλά και ζητήματα καθημερινότητας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατ’ αρχήν τι θα κάνει με το νέο πρόβλημα που έχει ενσκήψει με την αύξηση της τιμής της χονδρικής τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Λίγες ώρες μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μαξίμου, ανήγγειλε την επιβολή έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ρεύματος και να επιδοτήσει τους λογαριασμούς τον Αύγουστο.

Είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καθίσει με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας την Ευρώπη να κάνει κάτι και πρόσθεσε ότι σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει αναλυτικά τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση.

«Απόφαση της κυβέρνησης, είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον είχε ότι εκτίμησε πως η διαταραχή θα είναι προσωρινή.

Μικρό καλάθι ενόψει ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτή μια ενδεχόμενη παρέμβαση για τα αυξημένα ακτοπλοϊκά εισιτήρια λέγοντας ότι «αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα το κάνουμε. Ήδη υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχουν μονοπώλια όπου είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο κρατικής ρύθμισης».

Δεν άφησε περιθώρια για μεγάλες παροχές ενόψει ΔΕΘ λέγοντας μάλιστα ότι «μάλλον θα απογοητεύσω αυτούς οι οποίοι περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο, ως πρώιμος Αϊ Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει».

Τελευταία ευκαιρία αλλιώς επίταξη

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίταξης των ιδιωτών γιατρών αν δεν ανταποκριθούν στην έκκληση που έκανε προσωπικά ο ίδιος έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά στα περιφερειακά νοσοκομεία.

«Πιστεύω ότι πριν αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα τα οποία είναι πιο σκληρά, ζητώ πραγματικά από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και από όλους να αναλογιστούν εδώ όχι την ατομική ευθύνη αλλά την κοινωνική ευθύνη. Όταν μπορεί να υπάρχουν 10 ιδιώτες γιατροί κάπου και ζητάμε δύο εφημερίες τον μήνα, τις οποίες τις πληρώνουμε, δεν τις ζητάμε δωρεάν, για να μπορέσει ένα περιφερειακό νοσοκομείο να ανταποκριθεί, δεν ζητάμε κάτι φοβερό», σημείωσε.

Ο «Πολακισμός» και ο Μπαμπινιώτης

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την μεγάλη ενόχλησή του όχι μόνο για την επίθεση που δέχθηκε από τον Παύλο Πολάκη η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, αλλά και για τον τρόπο που αντιμετώπισε την συμπεριφορά του βουλευτή του το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είδαμε, μόλις χθες, αδιανόητες κουβέντες οι οποίες ειπώθηκαν από τον κ. Πολάκη κατά γυναίκας βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, για τις οποίες ο ίδιος δεν είχε καν -ο ίδιος, τονίζω, όχι ο αρχηγός του- το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη. Κι όμως, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει κανονικά, σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα, έχοντας στις τάξεις του έναν άνθρωπο ο οποίος είναι απολύτως ταυτισμένος με αυτό το οποίο ονομάζουμε τοξικότητα και χυδαιότητα σε βαθμό πια που ο πολακισμός θα βρει θέση στο νέο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη».

Αποκάλεσε χυδαία πολιτική συνομωσία την υπόθεση Novartis λέγοντας ότι αυτό το οποίο έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ το 2018 ήταν ό,τι αθλιέστερο έχει δει, τουλάχιστον όσο θυμάται τον εαυτό του στην πολιτική.

Σαμαράς και Καραμανλής δεν είναι δίδυμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους δυο πρώην πρωθυπουργούς τόνισε ότι αντέχει τη διαφορετική άποψη ότι δεν τους βλέπει ως ομάδα και τους ξεκαθάρισε ότι την πολιτική αυτή τη στιγμή, της Νέας Δημοκρατίας, την εκφράζει ο ίδιος λέγοντας ότι με την τακτική που έχει ακολουθήσει έχει κερδίσει 5 εθνικές εκλογές και σε δυο εξ’ αυτών ποσοστά 40%.

Κουβέντα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός ξέκοψε σε όσους έχουν ανοίξει θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν ακούει κουβέντα! «Δεν θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού, όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025».

Ωστόσο, έθεσε όλους προ των ευθυνών τους λέγοντας ότι «Προφανώς και δεν κάθομαι εδώ σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου, σέβομαι όμως απόλυτα και τη συνταγματική επιταγή η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή».

Όσον αφορά στα εθνικά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ όσον αφορά στην Βόρεια Μακεδονία είπε ότι το μεγαλύτερο όπλο που έχει στα χέρια της η Ελλάδα είναι ότι είναι «τοποτηρητής» της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων.

«Είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία προσέγγιση προς την Ευρώπη, ούτε βήμα, εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό μέσα από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι το όνομα της χώρας είναι αυτό, είναι έναντι όλων», είπε.