Για τα μέτρα, τα οποία είναι στο «τραπέζι» όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Καθώς ανεβαίνει η τιμή της χονδρικής αυτό θα χτυπήσει τους λογαριασμούς τον Αύγουστο. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, για να ανακουφίσουμε τους πολίτες τον Αύγουστο», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.

Το τέλος αυτό είναι ένας φόρος, μια έκτακτη φορολόγηση των κερδών, τους επόμενους δυο μήνες. Αύριο θα εξηγηθεί αναλυτικά.

«Εκτιμώ ότι αυτή η διαταραχή θα είναι προσωρινή και ένας μήνας ανακούφισης των τιμολογίων θα βοηθήσει. Και με τα διυλιστήρια που αποφασίσαμε να φορολογήσουμε ένα μεγάλο μέρος θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα»

Ερωτηθείς σχετικά με το τι άλλο μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε: «Ο πληθωρισμός δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, γι’ αυτό και η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός εκτιμώ ότι θα πέσει κι άλλο και έτσι θα δούμε αποκλιμάκωση τιμών. Τα μέτρα δούλεψαν». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι σίγουρος ότι υπάρχουν ζητήματα καρτελοποίησης στην αγορά και γι’ αυτό ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Η πραγματική απάντηση στο πρόβλημα του πληθωρισμού είναι να στηρίζουμε το διαθέσιμο εισόδημα. Τον μισθό. Όσο αυξάνονται οι πραγματικοί μισθοί, αυξάνεται το πραγματικό εισόδημα και το ίδιο (σ.σ. συμβαίνει) με τους φόρους, που μειώνονται. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί 28% από όταν ήρθαμε στην εξουσία», επισήμανε.

«Το πρόβλημα», συνέχισε, «είναι ότι ξεκινήσαμε από χαμηλή βάση. Και ναι, υπάρχει ευρωπαϊκή διάσταση στο πρόβλημα, με πολυεθνικές να πωλούν πιο ακριβά τα προϊόντα τους στην Ελλάδα από ότι σε άλλες χώρες.

Όλες οι παρεμβάσεις μετριάζουν το πρόβλημα και μαγική λύση δεν υπάρχει», είπε.

«Δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ – Τα χρήματα θα λείψουν από τις αυξήσεις σε μισθούς»

«Δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ, γιατί αυτό έχει προσωρινό όφελος. Θα είναι αναποτελεσματικό ως μέτρο και θα στερήσει έσοδα από τον προϋπολογισμό. Τα χρήματα από τον ΦΠΑ θα λείψουν από τις αυξήσεις σε μισθούς, από τις επενδύσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά το αν θα υπάρξει πακέτο παροχών στη ΔΕΘ, είπε: «Μάλλον θα απογοητεύσω, νομίζοντας κάποιοι ότι θα λειτουργήσω ως πρώιμος Άγιος Βασίλης. Ωστόσο, θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

«Μας απασχολεί το ζήτημα των ακριβών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων»

«Το μελετάμε. Είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί πολύ, και αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η επιτροπή ανταγωνισμού, θα το κάνουμε. Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων», είπε ο πρωθυπουργός. «Ειδικά όταν διαβάζω ότι ένα μέρος του πληθυσμού δυσκολεύεται να πάει διακοπές», τόνισε και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις με μονοπώλια.

Τελευταία έκκληση για συνεννόηση στους γιατρούς – Προτεραιότητα η αύξηση των απολαβών τους

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την έλλειψη γιατρών, καθώς οι ιδιώτες (ιατροί) αρνούνται να κάνουν εφημερίες. «Ζητάμε από τοπικούς ιδιώτες γιατρούς να πληρωθούν δυο εφημερίες το μήνα. Πριν πάρουμε μέτρα, απευθύνω έκκληση. Θα στηρίξω το υπουργείο Υγείας και κάνω μια τελευταία έκκληση για συνεννόηση με τους τοπικούς συλλόγους, αλλιώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος», είπε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίταξης». Συγκεκριμένα, ανέφερε ακόμα ότι δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς σε συγκεκριμένες ειδικότητες και υπάρχει ένα πρόβλημα απολαβών στο ΕΣΥ, το οποίο δεν είναι ανταγωνιστικό. «Εμείς έχουμε βελτιώσει στο μέτρο του εφικτού τις απολαβές των γιατρών. Η περαιτέρω αύξηση των απολαβών των γιατρών είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Τι είπε για τη δολοφονική επίθεση στον Τραμπ και τη φραστική επίθεση Πολάκη στη Μαρία Συρεγγέλα

«Ήταν ένα πολύ άγριο συμβάν και δεν υπάρχει πολιτικός, που να μην προβάλει αυτή την απόπειρα δολοφονίας και στη δική του πραγματικότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. «Η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες. Η μεγάλη επιτυχία της δημοκρατίας είναι να επιλύει τις διαφορές ειρηνικά. Ο τοξικός λόγος σήμερα περισσεύει και οι διχαστικές γραμμές είναι όλο και πιο βαθιές. Όλοι πρέπει να πάρουν ένα μάθημα. Οι λογικές “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” δεν έχουν θέση στη δημοκρατία”», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τη φραστική επίθεση του Παύλου Πολάκη στη Μαρία Συρεγγέλα, ο πρωθυπουργός είπε: «Η επισήμανσή μου είναι γενική και προφανώς υπάρχει τοξικότητα στην πατρίδα μας. Ήταν αδιανόητα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Πολάκη και ο ίδιος δεν είχε καν το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σαν να μη συνέβη τίποτα».

«Οι συμπεριφορές αυτές όταν εκπορεύονται από στελέχη της ΝΔ επιφέρουν κυρώσεις», είπε αναφορικά με την περίπτωση Αυγενάκη. «Όταν ο πολιτικός λόγος καταλήγει να είναι μια αντιδικία φωνασκούντων, αυτό αφορά μόνο όσους είναι στα χαρακώματα της πολιτικής», τόνισε.

Για την υπόθεση Novartis είπε ότι η δικαιοσύνη είναι η μόνη που μπορεί να αφαιρέσει τις κουκούλες και πλέον υπάρχουν προφανή στοιχεία που της επιτρέπουν να κάνει κάτι τέτοιο. Τόνισε ότι «αυτό που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ό,τι αθλιέστερο έχει γίνει στην πολιτική, με 10 πολιτικά πρόσωπα να είναι κατηγορούμενοι σε μια υπόθεση στημένη από την αρχή έως το τέλος».

Για το Κυπριακό: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την επανέναρξη των συνομιλιών»

«Θα είναι μια δύσκολη ημέρα το Σάββατο για τον ελληνισμό. Εγώ ήμουν έξι χρονών όταν έγινε η εισβολή. Είναι οι πρώτες μου αναμνήσεις. Κάθε τέτοια ημερομηνία είναι ευκαιρία αναστοχασμού για το τι δεν κάναμε κι εμείς καλά. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι δύο κοινότητες θα καθίσουν στους τραπέζι στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για μια κυριαρχία και μια εθνότητα – είναι έννοιες μη διαπραγματεύσιμες».

Για τη Βόρεια Μακεδονία: Η Ελλάδα είναι «τοποτηρητής» της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στα Σκόπια, λέγοντας ότι «η Βόρεια Μακεδονία μπήκε στο ΝΑΤΟ, επειδή λύθηκε το ζήτημα του ονόματος μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε άλλες αδυναμίες, αλλά το ένα άρθρο της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αφορά την ενιαία ονομασία, το erga omnes, το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” έναντι όλων, δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης ούτε νομικής ερμηνείας. Αυτό είναι το όνομα της χώρας και δεν μπορεί κανείς να την αποκαλεί με άλλο όνομα. Αυτό είναι κάτι το οποίο κατέστησα απολύτως σαφές στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, εντός της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ότι βρίσκεται σε αυτό το “τραπέζι”, γιατί ακριβώς υπεγράφη μια συμφωνία, την οποία αυτή τη στιγμή δεν τηρεί.

Η Ελλάδα προφανώς και έχει όπλα. Δεν αναφέρομαι στα όπλα που απορρέουν από την ίδια τη Συμφωνία, αλλά το μεγαλύτερο όπλο, το οποίο έχει στη διάθεσή της, είναι ότι είναι “τοποτηρητής” της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων.

Και είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία προσέγγιση προς την Ευρώπη, ούτε βήμα, εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό μέσα από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ότι το όνομα της χώρας είναι αυτό – είναι έναντι όλων. Να επαναληφθεί, δηλαδή, το προφανές, αυτό το οποίο έχουν υπογράψει. Έτσι δεν είναι; Δεν ζητάμε κάτι διαφορετικό. Pacta sunt servanda. Κι εγώ έχω…», τόνισε.

Και συνέχισε: «Υπάρχει μία συμφωνία. Εγώ είχα σοβαρές επιφυλάξεις για τη Συμφωνία, για την έννοια της “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας. Σοβαρές επιφυλάξεις. Ήταν ο λόγος για τον οποίο αντιτάχθηκα στη Συμφωνία, όχι το όνομα. Ήμουν πολύ σαφής, όταν μίλησα στη Βουλή.

Λοιπόν, αυτή τη Συμφωνία πρέπει να την τηρήσουν οι γείτονές μας, γιατί τους θέλουμε κοντά στην Ευρώπη. Δεν θέλουμε να είμαστε τσακωμένοι», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον επίτροπο που θα προτείνει

«Το πρόσωπο το οποίο θα προτείνω, ο ή η Επίτροπος, θα εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα μπορέσει να διεκδικήσει η χώρα. Έχω τις προτεραιότητές μου, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι μία απόφαση που αφορά μόνο την Πρόεδρο της Επιτροπής, κανέναν άλλο. Είναι σαν τον πρωθυπουργό, ο οποίος ορίζει υπουργούς. Νομικά έχει αυτή τη δυνατότητα, οπότε ανάλογα το χαρτοφυλάκιο – ανάλογα και το πρόσωπο.

Θέλω ένα χαρτοφυλάκιο, το οποίο να είναι προφανώς σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, γιατί ούτως ή άλλως δεν στέλνουμε Επίτροπο, για να διευθετούμε τα δικά μας ζητήματα. Ο Επίτροπος, τη στιγμή που πηγαίνει, φοράει ευρωπαϊκό καπέλο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ΠΑΣΟΚ

Ερωτηθείς για το αν θα δει τον επόμενο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ ως αντίπαλο ή ως πιθανό συγκυβερνήτη απάντησε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έτσι θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση. Αυτό είναι και το θεμιτό. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ είναι το τρίτο κόμμα, προχωρά σε μία διαδικασία εκλογής, ανοιχτή, δημοκρατική. Αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία μας, γενικά να υπάρχουν ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες. Δεν θα υπάρχει καμία παρέμβαση, ούτε από εμένα ούτε από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Έχω απαγορεύσει διά ροπάλου στα στελέχη μας να εκφράσουν οποιαδήποτε άποψη ή προτίμηση για το τι γίνεται σε ένα άλλο κόμμα. Θα ήταν εξάλλου πολύ άκομψο να το κάνουμε, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι η Νέα Δημοκρατία κυβερνά αυτοδύναμα και πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ο εκλογικός νόμος είναι αυτός που είναι και ερωτηθείς για το αν θα παραμείνει έτσι απάντησε: «Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. Ο εκλογικός νόμος είναι αυτός που είναι. Πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά αυτός είναι ο εκλογικός νόμος».

Ερωτηθείς αν δέχεται πιέσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τόνισε: « Έχουμε εκλογές σε τρία χρόνια. Οι κανόνες είναι αυτοί. Όταν πολλοί αμφισβητούσαν τη δυνατότητά μας να είμαστε αυτοδύναμοι, εγώ επέμενα και τελικά τον στόχο μας τον πετύχαμε· αλλά δεν με απασχολούν οι εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν το 2027.

Νομίζω ότι όσο μιλάμε για το ζήτημα αυτό τόσο δίνουμε την εντύπωση στους πολίτες ότι μας ενδιαφέρουν οι τακτικισμοί και η διαιώνιση της θητείας μας και όχι τα πραγματικά προβλήματα».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πιέσεις που δέχεται από τον κ. Κασσελάκη στο θέμα των μαύρων χρημάτων και στο θέμα του πόθεν έσχες:

«Το ζήτημα των μαύρων χρημάτων είναι ζήτημα, το οποίο δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Κασσελάκης το άνοιξε για το κόμμα του, στον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν. Άρα, νομίζω ότι, πρώτα ας λύσουν τα εσωτερικά τους, αν έπαιρναν ή δεν έπαιρναν, ποιος έπαιρνε, αν αναφερόταν στον κ. Τσίπρα ή όχι, και μετά να μιλήσει για τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα για το δικό μου πόθεν έσχες, εγώ έχω καταθέσει πόθεν έσχες 20 χρόνια και τώρα το κατέθεσα πάλι. Το κατέθεσα το πόθεν έσχες μου και ελέγχεται. Όπως έκανε και ο κ. Κασσελάκης με καθυστέρηση, όχι πόθεν έσχες, δήλωση πρώτης περιουσιακής κατάστασης, την κατέθεσε ο κ. Κασσελάκης. Με το που θα ελεγχθούν, θα δημοσιευθούν.

Όλο αυτό το ζήτημα, ξέρετε, το δημιούργησε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης. Θα μπορούσε κάλλιστα να το είχε κάνει αυτό πριν από κάποιους μήνες, όπως είχε υποχρέωση να το κάνει.

Νομίζω ότι τελικά όλη αυτή η συζήτηση, η οποία μονοπώλησε και την τελευταία εβδομάδα, κάπου νομίζω ότι αδίκησε και την πολιτική αντιπαράθεση, διότι πάλι έβγαλε τη συζήτηση από τα προβλήματα των πολιτών, από τα σημαντικά ζητήματα της Ευρώπης και πήγε σε ένα εσωτερικό ζήτημα, το οποίο αφορά το πολιτικό σύστημα και δεν νομίζω ότι τελικά ακουμπά τους πολίτες».

Για το αν θεωρεί αυτονόητη τη στήριξη από Σαμαρά και Καραμανλή

«Εγώ σέβομαι και τιμώ πρόσωπα, τα οποία έκατσαν σε αυτή την καρέκλα. Είναι τέως πρωθυπουργοί, έχουν μια σωρευμένη εμπειρία, έχουν τις απόψεις τους. Με κάποιες από αυτές δεν συμφωνώ, είναι προφανές αυτό, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν. Αυτό σημαίνει ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Και έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ξέρετε, να μπορούμε να αντέχουμε και τη διαφορετική άποψη».

Γα το αν τον ενόχλησαν είπε: «Η άποψη, όπως εκφράζεται, είναι μια άποψη ενός τέως πρωθυπουργού. Ο ένας είναι ακόμα βουλευτής, ο άλλος δεν είναι, γι’ αυτό και δεν νομίζω ότι πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο. Ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία, όμως η πολιτική, αυτή τη στιγμή, της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιεί. Είναι άλλο η άποψη η διαφορετική, την καταλαβαίνω, και άλλο η κριτική ότι κάνετε διαφορετικά από αυτά τα οποία είπατε ότι θα κάνατε».

Απαντώντας στο ότι άφησε ακάλυπτα τα δεξιά τόνισε: « Έχω κερδίσει πέντε εθνικές εκλογές, έχουμε μάλλον, ως Νέα Δημοκρατία, δεν μου αρέσει ο πρώτος ενικός, γιατί είναι πάντα μια συλλογική προσπάθεια. Έχουμε πάρει δύο φορές ποσοστά 40%. Δεν φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να ξαναπάρει αυτά τα ποσοστά. Άρα, κάτι σωστό κάναμε ως προς το αποτέλεσμα.

Δεύτερον, στους πολίτες, οι οποίοι έχουν πιο πατριωτικές ανησυχίες, θα τους απαντήσω να κοιτάξουν με πολλή προσοχή αν σήμερα η θέση της χώρας αμυντικά, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία, σε αυτό που αποκαλούμε ήπια διπλωματία, είναι πιο ισχυρή ή λιγότερο ισχυρή.

Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή. Όταν η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα σε οποιοδήποτε διεθνές φόρουμ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διεθνείς οργανισμούς, η άποψή της μετράει.

Και στους δείκτες της σκληρής, θα έλεγα, αποτροπής, για δείτε την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, επειδή άκουσα και διάφορες απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας ότι δήθεν αδυνατίζουμε την άμυνα της χώρας. Είμαστε σοβαροί; Μια χώρα, η οποία έχει Rafale, αναβαθμισμένα F-16, ελικόπτερα Romeo, Belh@ra, υποβαθμίζει την άμυνα της χώρας;»

Για το ποιον θα προτείνει για πρόεδρο της δημοκρατίας

«Δεν θα σας πω απολύτως τίποτα, για έναν λόγο μόνο. Θα ήταν θεσμικά πολύ άκομψο, γιατί αντιμετωπίζω την Προεδρία της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο με σεβασμό, όχι μόνο ως πρόσωπο αλλά και ως θεσμό, να πω οτιδήποτε για το ζήτημα αυτό πριν λήξει η θητεία της.

Και σε αυτό κι αν θα είμαι κάθετος! Δεν θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού, όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025.

Προφανώς και δεν κάθομαι εδώ σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου, σέβομαι όμως απόλυτα και τη συνταγματική επιταγή, η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο, το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή. Και θα σταματήσω εδώ», κατέληξε ο πρωθυπουργός.