Χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνων, πίεσης και επιμονής του φεμινιστικού κινήματος για να φτάσουμε στην ιστορική στιγμή της 5ης Φεβρουαρίου 1930, όταν με Προεδρικό Διάταγμα, οι γυναίκες στην Ελλάδα απέκτησαν επιτέλους το δικαίωμα ψήφου – ή, για να είμαστε ακριβείς, κάποιες γυναίκες. Το εκλογικό δικαίωμα δόθηκε μόνο σε εκείνες που είχαν κλείσει τα 30 και διέθεταν απολυτήριο Δημοτικού, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και η πρόοδος ερχόταν με φραγμούς.
Η πρώτη φορά που οι Ελληνίδες ψήφισαν ήταν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Παρότι το δικαίωμα είχε κατοχυρωθεί, η συμμετοχή ήταν πενιχρή: στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 γυναίκες και τελικά ψήφισαν μόνο 439. Την ίδια στιγμή, ορισμένες δημόσιες προσωπικότητες, όπως η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη, εξέφραζαν ανοιχτά την περιφρόνησή τους προς το νέο δικαίωμα, δηλώνοντας προκλητικά ότι «μόνο οι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά θέλουν ψήφο».
Το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα δεν είχε πάψει να πιέζει ήδη από το τέλος του 19ου αιώνα. Η Καλλιρρόη Παρρέν, εκδότρια της «Εφημερίδας των Κυριών», ήταν μία από τις πρώτες που έθεσαν επί τάπητος την πολιτική ανισότητα, γράφοντας ήδη από το 1887 το σύνθημα «Ψήφος στη γυναίκα». Κι όμως, η πορεία προς την ισότητα αποδείχθηκε βασανιστικά αργή. Οι πρώτες σοβαρές συζητήσεις στη Βουλή έγιναν το 1921, αλλά χαρακτηρίστηκαν από σφοδρές αντιδράσεις, ενώ το 1928 δημοσιεύματα όπως αυτό της εφημερίδας «Νέα Ημέρα» μιλούσαν για την «επικίνδυνη και αποκρουστέα» γυναικεία ψήφο, επειδή οι γυναίκες «τελούν εις ανισόρροπον και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν» λόγω της περιόδου τους!
Παρά τις γελοιότητες των επικριτών τους, οι γυναίκες τελικά κατέκτησαν πλήρως το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές στις 28 Μαΐου 1952, αν και χρειάστηκε να περάσουν ακόμα τέσσερα χρόνια μέχρι να το ασκήσουν, στις εκλογές του 1956. Τότε ήταν που εξελέγησαν οι πρώτες γυναίκες βουλευτές, με τη Λίνα Τσαλδάρη να γίνεται και η πρώτη Ελληνίδα υπουργός.
Ο δρόμος προς την ισότητα δεν ήταν ποτέ εύκολος – και δεν είναι ούτε σήμερα. Το 1930 ήταν μια νίκη, αλλά ήταν και μια υπενθύμιση ότι ακόμα και τα πιο αυτονόητα δικαιώματα κερδίζονται με μάχη.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1669: Ο Μολιέρος παρουσιάζει επίσημα τη θεατρική κωμωδία «Ταρτούφος ή ο απατεώνας» (Tartuffe, ou l’Imposteur), σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Το έργο, που σατιρίζει τη θρησκοληψία και την υποκρισία, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Εκκλησία και τη γαλλική αριστοκρατία, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί για αρκετά χρόνια.
1930: Εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
1971: Το διαστημόπλοιο «Απόλλων 14», η τρίτη και τελευταία επανδρωμένη αποστολή των Αμερικανών στο φεγγάρι, προσεδαφίζεται στην περιοχή Φρα Μάουρο της Σελήνης.
1991: Αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται στο όρος Όθρυς, κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Νεκροί και οι 63 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 19 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και 44 στρατεύσιμοι.
1994: Μακελειό του Σεράγεβο, όταν 60 άνθρωποι σκοτώνονται και 200 τραυματίζονται από έκρηξη όλμου στην αγορά της πόλης.
2008: Το τραγούδι των Beatles «Across the Universe» γίνεται το πρώτο μουσικό κομμάτι που μεταδίδεται στο Διάστημα. Η μετάδοση πραγματοποιείται από τη NASA, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της και 40 χρόνων από την ηχογράφηση του τραγουδιού. Το σήμα κατευθύνεται προς τον Πολικό Αστέρα, σε απόσταση 431 ετών φωτός από τη Γη, σε μια συμβολική κίνηση που ενώνει την επιστήμη με την τέχνη.
2015: Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντά στο Βερολίνο τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η συνάντηση, που διεξάγεται σε κλίμα έντασης, καταλήγει σε πλήρες αδιέξοδο, με το μόνο σημείο συμφωνίας να είναι ότι… διαφωνούν.
Γεννήσεις
1919 – Ανδρέας Παπανδρέου, έλληνας πολιτικός, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδας (1981-1989, 1993-1996), από τις πιο καθοριστικές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής
1985 – Κριστιάνο Ρονάλντο, πορτογάλος ποδοσφαιριστής, από τους κορυφαίους της σύγχρονης εποχής, με πολυάριθμες διακρίσεις σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο
1992 – Νεϊμάρ, διεθνής βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, γνωστός για την τεχνική του κατάρτιση και τις επιτυχίες του με την Εθνική Βραζιλίας και κορυφαίους συλλόγους όπως η Μπαρτσελόνα και η Παρί Σεν Ζερμέν
Θάνατοι
1863 – Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ (Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος), ελβετός φιλέλληνας, από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της Ελληνικής Επανάστασης και βασικός χρηματοδότης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους
2014 – Τζένη Βάνου (Ευγενία Βραχνού), ελληνίδα τραγουδίστρια, εμβληματική φωνή του ελαφρού τραγουδιού, με τεράστιες επιτυχίες στις δεκαετίες του ’60 και ’70
2020 – Κερκ Ντάγκλας (Ισούρ Ντέμσκι), αμερικανός ηθοποιός, ένας από τους τελευταίους θρύλους του κλασικού Χόλιγουντ, γνωστός για ταινίες όπως «Σπάρτακος» και «Το μεγάλο καρτέλ»
Γιορτάζουν
Αγάθος, Αγάθη, Αγαθή
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Μεγαλόφωνης Ανάγνωσης